Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 28. 11. 2008 | 64 komentářů
Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty
Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější budou i kontroly. Kdo se nebude řádně léčit, nemusí dostat ani korunu.

„Hodit se marod“ a místo malého platu brát vcelku slušnou nemocenskou se už od Nového roku vyplácet nebude. Lidé s nízkými příjmy budou brát podstatně nižší nemocenské dávky než dosud.

Přísným metrem se bude měřit i lidem, kteří si pracovní neschopnost zaviní sami třeba ve rvačce pod vlivem drog či alkoholu. „V takových případech budou pobírat jen poloviční nemocenské dávky,“ upozorňuje Alena Fraňková odborná pracovnice České správy sociálního zabezpečení.

Mnohem přísnější bude pro nemocné zaměstnance také léčebný režim i sankce za to, jestliže nedodrží pravidla léčby a vycházek, které určí lékař. Na to budou dohlížet kontroloři České správy sociálního zabezpečení, kteří mohou na dveře nemocného zazvonit i o víkendu. Na kontrolu mohou přijít sami, nebo je může poslat ošetřující lékař i zaměstnavatel, který má podezření, že s pracovní neschopností zaměstnance a jeho nemocí není něco v pořádku.

Pokud kontrola nemocnéhonezastihne, nebo zjistí, že se neléčí podle pokynů lékaře, bude to mít pro něj značný finanční dopad. Simulanti nedostanou ani korunu a těm, kteří se nebudou řádně léčit, se může nemocenská razantně zkrátit. A to bez ohledu na to, zda žije takový člověk sám, nebo musí živit početnou rodinu. Navíc může Česká správa sociálního zabezpečení vyměřit lidem, kteří budou zneužívat nemocenskou, pokutu až do výše 20 tisíc korun.

Ani lékaři už nebudou moci tak snadno přimhouřit oko nad pacientem a nechat ho na neschopence bezdůvodně. I jim hrozí poměrně vysoké sankce. Vystavení neoprávněné neschopenky se bude od Nového roku posuzovat jako správní delikt a v opakovaných případech hrozí takovému lékaři až dvouletý zákaz rozhodovat o pracovních neschopenkách a léčbě pacientů v pracovní neschopnosti.

Od změn, které od 1. ledna 2009 přinese nový systém výplaty nemocenských dávek, si zákonodárci slibují, že bude spravedlivější a podstatně omezí zneužívání nemocenské.

Kolik dostane podle nových pravidel zaměstnanec, který bude v pracovní neschopnosti celý leden 2009 (v Kč)

Zaměstnanec s hrubým výdělkemNáhrada mzdy od zaměstnavateleNemocenské od České správy sociálního zabezpečeníCelkem za celý kalendářní měsíc
10 0001 7122 8484 560
20 0003 4275 6969 120
40 0005 7489 45615 204
60 0006 88811 34418 232
80 0007 62112 44820 069
zdroj: Ministerstvo práce a práce a sociálních věcí

„Pracovní neschopenku budou zaměstnanci předkládat svým zaměstnavatelům. Na první tři dny pracovní neschopnosti dostane nemocný pracovník od zaměstnavatele neplacené volno. Od 4. do 14. dne bude mít nemocný nárok na to, aby mu zaměstnavatel vyplácel za pracovní dny náhradu mzdy. V případě, že mu byla nařízená karanténa, dostane náhradu mzdy od prvního dne. Nemocenské dávky se začnou pobírat až od 15. dne pracovní neschopnosti,“ popisuje Alena Fraňková.

Náhrada mzdy se vypočte z průměrného hodinového výdělku a částka, která bude nemocnému zaměstnanci náležet, se nezdaňuje, ani se z ní neodvádí pojistné na sociální a zdravotní pojištění. „Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům vyplatit i vyšší náhradu mzdy než na jakou je zákonný nárok,“ poznamenává Alena Fraňková. Ale částka převyšující náhradu, na kterou má zaměstnanec ze zákona nárok, už zdanění a placení pojistného podléhá. Zároveň však budou mít právo nechat nemocného pracovníka zkontrolovat, zda se řádně léčí a případně mu zkrátit náhradu mzdy nebo ji odmítnout vyplatit.

Anketa

Zamezí se od ledna 2009 zneužívání nemocenských dávek?

Nemocenské dávky, které začnou běžet od 15. dne, budou vyplácet okresní či městské správy sociálního zabezpečení. V praxi to bude fungovat tak, že všichni zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci budou zapsáni v nově zřízených registrech. Povinností všech zaměstnavatelů bude předávat správám sociálního zabezpečení doklady o pracovní neschopnosti zaměstnanců i údaje potřebné pro stanovení nároku na dávku a výpočet nemocenské. Zaměstnanec, který bude mít několik pracovních poměrů, tak dostane nemocenské dávky vypočtené z příjmů ze všech zaměstnání a od každého zaměstnavatele zvlášť bude dostávat prvních 14 dnů náhradu mzdy.

Nemocenské dávky budou podle zákonem předepsaných pravidel propočítávat pracovníci správy sociálního zabezpečení a peníze vyplatí nemocnému pracovníkovi do měsíce od momentu, kdy od zaměstnavatele obdrží doklad o pracovní neschopnosti.

Každý zaměstnanec se může rozhodnout, zda chce nemocenské dávky dostávat na svůj účet nebo si nechá peníze poslat domů poštovní složenkou, v tomto případě ale musí uhradit náklady za doručení.

Co si myslíte o změnách v pravidlech nemocenské? Vítáte je? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2009 18:45, divka

jaky simulanti nehazejte nas do jednoho pytle ja 10 let nemarodila ted chripka jako prase ze nestojite na nohach valela jsem se doma a ted se ani v unoru z nemocenske nenazeru to je krasa na chudy lid

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2009 17:06, Jorg

Nesmysl. Ale neboj, vaše paroprase to zase změní. A bude zase dobře... Neříkám, že ten zákon je nejšťastnější, ale jak bys to dělal ty??

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (64 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nemocenské

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči

7. 11. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči

Už tři velké zdravotní pojišťovny zavádějí takzvaný systém integrované péče, který má omezit zbytečné poskytování zdravotní péče. Pojišťovny tím chtějí ušetřit miliardy korun.

Lékaři už s vámi zametat nebudou

22. 9. 2008 | Eva Sovová | 26 komentářů

Lékaři už s vámi zametat nebudou

Pacienti se budou moci snáze domoci svých práv. Oprávněné stížnosti na lékaře či nemocnice už nebude snadné zamést pod koberec. To slibují změny, které ve zdravotnictví hodlá do konce... celý článek

Kolik dostanete od ledna za první tři dny nemocenské?

19. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Kolik dostanete od ledna za první tři dny nemocenské?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

18. 9. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

Od ledna se opět marodí první tři dny zadarmo. Kdo se nebude řádně léčit, nemusí dostat ani korunu. Nemocní s vysokými příjmy budou dostávat víc peněz než dosud, pohorší si lidé s malým... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Partners Financial Services