Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 15. 10. 2010 | 8 komentářů
Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete
Výplata sociální dávky či podpory má být od příštího roku vázána na čestné prohlášení, že ji dotyčný skutečně potřebuje. Návrh příslušného zákona ovšem o tomto prohlášení vůbec nehovoří.

Každý, kdo chce od státu sociální dávkunebo podporu, bude muset podepsat čestné prohlášení, že se bez ní neobejde. Tento plán, který je součástí programového prohlášení vlády, však v praxi může narazit.

Čestné prohlášení má omezit případy, kdy žadatel o sociální dávku sice vykazuje nízký nebo žádný oficiální příjem, ale přitom vlastní například luxusní nemovitost nebo dvě auta. Výplata řady dávek je totiž dosud vázána jen na měsíční příjem, nikoliv na celkové majetkové poměry žadatele.

První vlna úsporných opatření, kterou na návrh ministerstva práce a sociálních věcí schválila vláda, se zatím o čestném prohlášení nezmiňuje. Novely zákonů, omezující porodné a další dávky, mají platit už od ledna 2011, poslanci o nich rozhodnou na konci října.

Stačí změna formuláře

"Pro zavedení čestného prohlášení nepotřebujeme legislativní úpravu, stačí jen změna příslušného formuláře," vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Zatím však není jasné, od kdy se čestné prohlášení stane povinnou součástí žádosti.

Kdo v žádosti uvede nepravdivé informace, přijde - tak jako dosud - o sociální dávky nebo jejich část. Teoreticky mu hrozí i vězení za trestný čin podvodu podle škody, kterou státu způsobí - tato možnost ale není v praxi příliš využívána. Trestná je přitom i příprava podvodu, tedy už úmyslné uvedení nepravdivých údajů na žádosti.

Koalice se také shodla, že výplata (všech druhů dávek) bude "striktně vázána na zajištění řádné docházky dětí do školy". Ani tuto novinku však schválený balíček změn, které mají platit už od začátku roku 2011, zatím neobsahuje.

Nově pro rodiče a postižené?

Podle vládního programu se má čestné prohlášení týkat všech druhů sociálních dávek i podpor. To teoreticky znamená, že například i na rodičovský příspěvek by nově měli nárok jen lidé, kteří se bez něj "skutečně neobejdou". Dosud jej dostává každá rodina nezávisle na předchozím výdělku.

V řadě případů - typicky pokud druhý rodič vydělává alespoň průměrnou mzdu - přitom rodičovský příspěvek "jen" pomáhá při dočasném propadu rodinných příjmů, nejde o zajištění základních potřeb při hmotné nouzi.

Problém mohou mít i zdravotně postižení lidé. Některé dávky totiž dosud nezávisejí na výši příjmu, typicky příspěvek na péči nebo na provoz auta. "Nelze přesně říci, že se osoba bez takové dávky neobejde, ale bez ní se nebude moci integrovat do společnosti," říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Ministerstvo se k doplňujícím otázkám online deníku Aktuálně.cz zatím nevyjádřilo.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2010 6:47, franc

Naši soudruzi v parlamentu vyrábějí zmetky. Pokud zmetek vyrobí dělník, je za něj finančně potrestán, ale je to jen v rámci fabriky. Pokud zmetek udělá vláda a parlament, který tímto ovlivní statisíce lidí a firem tak je vše OK. Sakra kde to jsme?? Je třeba aby politici měli osobní zodpovědnost, pokud toto nebude tak se nikam nepohneme!!

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2010 18:02, Desperado

Všechno zavinili současní komunisté v KSČM. Pár Jakešových pohrobků drží stranu názvem Komunistická,aby měli koryta a pocit, že jsou "politikové pro lid-spíš pro dožívající generaci." proto je po zásluze všechny strany izolují, v životě se proto nemohou dostat do žádné vládní koalice. Tím pádem semknutá a převlečená asociální pravice z ODS přesunutá do TOP 09 s přikyvujicími, nezkušenými ekonomickými a politickými analfabety ve VV plodí tak zrůdné, nekompetentní návrhy. Kdyby už konečně byla KSČM zakázána, nebylo by pro sociálně tržně myslící voliče jiné bližší stranY než ČSSD, takže by patrně,(pokud by neporodila rotu dalších nafoukaných Paroubků) dostala ČSSD více hlasů a upírská koalice hrající si s politickými zápalkami jako sbor malých dětí, by vůbec nevznikla. Čím hůř, tím líp, aspoň se to dřív rozloží, tento ubohý novovládní komplot nekompetentních spřeženců, které chytře ovládá několik protřelých politických vlků vyučených vládnutím už od r.1990.
Když bude občan podepisovat, že se bez podpor neobejde, mělo by se to rozšířit, že se obejde bez mzdy, bez jídla a pití,bez dětí, dýchání atd.
Což aby se poslanci a ministři i pan prezident podepali, že se obejdou bez platů, které jim taky dává stát ? Mnozí mají pěkné majetky a výnoy z nich, např. Velký kormidelník, toho času ausminister ?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

12. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 116 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

Máte hluboko do kapsy a měli byste platit nemalou částku za ztracené doklady? Ve specifických situacích může jednotlivec nebo rodina požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jde o sociální... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

3. 11. 2009 | Ludmila Řezníčková | 90 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok

29. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 23 komentářů

SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok

Vyšší daně, nižší nemocenská či mateřská. Taková je výsledná podoba úsporného balíčku, který sníží deficit státního rozpočtu na příští rok z 230 na 162 miliard korun. Přinášíme přehled... celý článek

Partners Financial Services