Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.
Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj máte nárok.

Příspěvek na živobytí patří mezi dávky pomoci v hmotné nouzi. Hmotná nouze je situace, kdy jednotlivec či celá rodina nemá dostatečné příjmy a její sociální a majetkové poměry jí neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. Zároveň si z objektivních důvodů nemůže příjmy zajistit vlastním přičiněním.

Kde se příspěvek na živobytí vyřizuje:

Na sociálních odborech pověřených obecních (městských) úřadů podle místa trvalého bydliště žadatele.

Potřebné tiskopisy:

Jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na výše uvedených úřadech. Najít je lze i na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo není v hmotné nouzi

V hmotné nouzi není osoba,

  • která prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním,
  • která není v pracovním nebo obdobném vztahu, nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání,
  • která je vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání a bez vážných důvodů odmítla vykonávat krátkodobé zaměstnání nebo účastnit se v cíleném programu k řešení zaměstnání,
  • které nevznikl nárok na nemocenské nebo jí náleží ve snížené výši, a to z důvodu, že si přivodila pracovní neschopnost úmyslně,
  • která je osobou samostatně výdělečně činnou a její příjem po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nedosahuje částky živobytí proto, že se nepřihlásila k nemocenskému pojištění,
  • které za neplnění povinností zákonného zástupce dítěte spojených s řádným plněním povinné školní docházky byla uložena sankce,
  • která nastoupila výkon zabezpečovací detence nebo trestu odnětí svobody nebo byla vzata do vazby (tato skutečnost trvala po celý kalendářní měsíc),
  • které se poskytuje ústavní péče v psychiatrické léčebně nebo v léčebně pro dlouhodobě nemocné déle než 3 měsíce.

Zdroj: MPSV

Podmínky nároku na příspěvek na živobytí:

Pro nárok na dávku je potřeba být v hmotné nouzi. Při vlastním posouzení nároku na dávky se vychází jednak z životního minima, ale také z příjmu. Co se týče posuzování příjmu žadatele a jeho rodiny, vychází se z čistého příjmu za poslední tři měsíce, v případě, že se v měsíci, ve kterém si žadatel o dávky požádá, podstatně snížil jeho příjem, je možné vycházet z příjmů v tomto aktuálním měsíci.

Zajímavostí je, že se zákon snaží o zvýhodnění pracujících osob oproti těm nepracujícím. To je zajištěno tím, že např. příjem ze zaměstnání se pro účely dávek započítává ze 70 procent, nemocenská, náhrada mzdy či podpora v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci se započítává z 80 procent. Všechny ostatní dávky a příjmy se započítávají ve výši 100 procent.

To znamená, že na dávku může dosáhnout ten, jehož příjem ze zaměstnání je stejně velký, jako příjem jiného žadatele, který je závislý na sociálních dávkách. A který naopak příspěvek na živobytí nezíská, protože nesplní kritérium dostatečně nízkého příjmu.

Nárok na dávky ovlivňuje také prokázání snahy si příjem zvýšit vlastním přičiněním, ať již hledáním vhodného zaměstnání, uplatněním svých nároků, např. na výživné, či využitím majetku (jeho prodejem či pronájmem), který občan vlastní.

Dalším z důležitých faktorů patří i posuzování, zda žadatel o dávky pomoci v hmotné nouzi řádně plní své povinnosti k nezletilým dětem, vůči kterým mu bylo stanoveno výživné. Pokud má dluh na výživném větší než tři splátky, je při výpočtu dávek výrazně postižen a místo částky životního minima mu je přiznáno pouze existenční minimum. Např. u osaměle žijícího jednotlivce tak od státu dostane místo maximálních 3 126 Kč částku nejvýše 2 020 Kč. ( Spočítejte si své životní minimum)

Ke zkrácení dávek ve stejné výši dochází také v případě, že žadatel pobírá příspěvek na živobytí déle než šest měsíců, přitom nepracuje ani nevykonává veřejnou službu v rozsahu minimálně dvaceti hodin měsíčně.

Výše příspěvku na živobytí:

Dávka činí nejméně padesát korun za měsíc. Nejvýše se může vyšplhat na hodnotu životního minima.

Výpočet příspěvku na živobytí 2024

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Následující položky uvádějte průměr za poslední 3 měsíce

Další kalkulačky

 

 

Jak dlouho lze příspěvek na živobytí pobírat:

Dávka se přiznává opakovaně, v každém měsíci se přehodnocuje a znovu posuzuje splnění nároku na dávku, pokud trvá stav hmotné nouze, je dávka poskytována.

Některá úskalí spojená s dávkou:

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

1. Jsem svobodná matka žiji sama s dítětem, proč mi dávky pomoci v hmotné nouzi nejsou poskytovány?
Zřejmě vám nevychází.. Jako příjmy vás a společně posuzované osoby, kterým je vaše dítě, jsou započítávány dávky státní sociální podpory (rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, sociální příplatek). Také je jako příjem započítáváno výživné, které by měl otec dítěte platit na dítě i na vás, jako na svobodnou matku.

2. Jsem OSVČ, z úsporných důvodů jsem si neplatil nemocenské pojištění. Nyní se mi stal úraz a já se ocitl zcela bez příjmů. Obrátil jsem se na sociální odbor aby mi poskytli doplatek do životního minima a má žádost byla zamítnuta. Jak je to možné?
Postup úřadu při nepřiznání dávky pomoci v hmotné nouzi je správný, podle zákona o pomoci v hmotné nouzi se totiž osoba, která nemá nárok na nemocenské dávky z důvodu neplacení nemocenského pojištění, nepovažuje za osobu v hmotné nouzi a podmínky pro přiznání dávek pomoci v hmotné nouzi tak nesplňuje.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2012 8:32, Katka

Přecházela jsem z mateřské na úřad práce,mám 4 děti,výživné na ně skoro nedostávám.Od září mi dcera měla nastoupit na internát za který bych dávala měsíšně 2.500 Kč + cesty tam a zpět.Což by týdně bělalo dalších 170 Kč.Pobírala jsem pouze podporu v nezaměstnanosti po dobu 2 měsíců 3.499 Kč,další 2 měsíce 2.799 Kč a poslední měsíc 2.499 Kč.K tomu 2.420 Kč rodinné přídavky.V hmotné nouzi mě doplatili 3.199 Kč.Alimenty na děti jsem měla 1.086 Kč.Takže po dobu 2 měsíců jsem měla mít cca 10.100 Kč,z toho zaplatit nájem + energie 5.500 Kč,holce internát cca kolem 3.000 Kč a ještě uhradit školkovné+obědy 600 Kč,když jsem vše spočítala a zeptala se z čeho máme s dětmi žít,bylo mi řečeno ať si půjčím a žiji s půjčených peněz,které bych posléze stejně musela vrátit,takže bych byla pořád stejně finančně skoro na nule.bylo mi totiž řečeno,že se mi do příjmů po dobu 3 měsíců bude počitat rodičovský příspěvek,který mi ale skončil v srpnu,ale do listopadu ho budu mít měsíčně započítán.No takže holku jsem dala na školu,na kterou se jí moc nechtělo,ale platíme jen jízdné tam a zpět 34 Kč,napůjčovala jsem si,aby jsme měli co do úst a teď jsem na tom pořád stejně,protože práci najít nemohu,vracím dluhy takže kdeže to jsme....???Nechápu dnešní zákony a nechala bych všechny politiky žít z toho,co musíme žít my......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2014 23:01, Anonim

Zdravím dlouho jsem hledal tajemství vydělávání na internetu a díky téhle stránce jsem se dostal do finanční nezávislosti http://www.simplemoneysystem.cz/sms1/XT0NQB pokud by jste měli otázky pomůžu vám jako pomohl tehdy mě můj kamarád a za to jsem mu vděčný ..VYBUDUJ SI FINANČNÍ NEZÁVYSLSOT ..důvod proč píši je ten že chci plnit lidem sny a takhle se mi daří je plnit (MŮJ SKYPE ) =tomas..noavak1

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

3. 11. 2009 | Ludmila Řezníčková | 90 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

24. 6. 2009 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Pohřebné je jednorázovou dávkou na pomoc při uhrazení nákladů na pohřeb. Týká se však pouze pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo rodiče takového dítěte. Výše této dávky činí pět tisíc... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

29. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 61 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je určen vlastníkům nebo nájemcům domů či bytů, kteří kvůli nízkým příjmům nemohou hradit své náklady na bydlení. Společně se vždy posuzují všechny osoby, které... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek

21. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek

Sociální příplatek je určen rodičům, kteří mají nezaopatřené děti. Podmínkou je příjem rodiny do dvojnásobku životního minima. Pro posouzení nároku na dávku se musí dokládat příjmy... celý článek

Partners Financial Services