Ztrátu půjde odepsat zpětně. Klesne DPH na ubytování a vstupné

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2020 | 2 komentáře
Vládní koalice prosadila možnost zpětného odepisování ztráty. Součástí daňového balíčku je i snížení DPH nebo úlevy v silniční dani.
Ztrátu půjde odepsat zpětně. Klesne DPH na ubytování a vstupné

Zdroj: Finanční správa

Podnikatelé a firmy si budou moci zpětně uplatnit daňové ztráty u daně z příjmů fyzických a právnických osob. Vládní návrh dnes definitivně schválili poslanci.

Oproti původnímu návrhu přibyl limit: odepsat půjde maximálně třicet milionů korun, podobně jako v Německu nebo ve Francii.

V současnosti si mohou podnikatelé uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět vytvářejí zisk. Nově si budou moci uplatnit vzniklou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž ztráta vznikla.

Pokud tedy podnikatel či firma v důsledku nouzového stavu vykážou za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, mohou si moci o ni zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Ministryně financí Alena Schillerová tomu anglicky říká loss carryback.

„Podnikatel díky tomu získá ve formě vratitelného přeplatku zpět daň či její část zaplacenou za tato zdaňovací období. Uplatnit si daňovou ztrátu zpětně bude možné už za zdaňovací období, které skončí 30. června 2020,“ říká mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Srovnejte si to s námi

Odepisování ztráty zpětně vláda neprosadila jenom na období krize. Jde o opatření, které bylo přijato bez časového omezení. Například Piráti přitom navrhovali, aby platilo jenom v následujících dvou letech.

Firmám teď stačí daňovou ztrátu pouze odhadnout. „Nebudou tak muset čekat do chvíle, než bude výše daňové ztráty stanovena. V nynější situaci je pro ně důležité, aby obdržely peníze co nejrychleji, proto jsme u prvního zdaňovacího období přistoupili k tomuto pružnému řešení,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rozpočtové dopady budou podle ní pouze přechodné. Už podle dosavadních pravidel si lze uplatnit daňovou ztrátu, ale jen později. Letos kvůli tomu počítá ministerstvo financí s propadem příjmů státního rozpočtu o zhruba 20 miliard korun. Podle Schillerové by se tyto peníze měly v příštích letech vrátit.

Zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty (původně bez omezení) zkritizovala Národní ekonomická rada vlády, která doporučovala ho vůbec nepřijímat. Podle expertů to znamená výrazný zásah do rozpočtu státu i obecních a krajských rozpočtů. Navíc je ekonomicky neefektivní, selektivně podpoří velké firmy, oddálí potřebné firemní restrukturalizace a může motivovat nadnárodní korporace k přenosu daňových ztrát ze zahraničí do ČR.

„Zatímco programy typu Antivirus B a Antivirus C přímo podporují udržení zaměstnanosti, loss carryback firmy nemotivuje k udržení zaměstnanosti a mezd,“ píšou experti v dopise pro členy vlády.

Naopak zástupci podnikatelů a firem návrh ministerstva financí podporují. „V rámci protikrizových opatření požadujeme zavedení institutu uplatnění daňové ztráty zpětně od začátku. Je to standardní a dlouhodobě funkční režim v řadě zemí, který pomáhá rychlejšímu restartu v dobách ekonomického poklesu,“ říká Andrea Gontkovičová, členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s gescí pro oblast daní.

Opatření by podle ní mělo napomoci firmám, které aktuální krize výrazně postihla, vrátit se rychleji k ziskovosti, vyhnout se propouštění a přelévání problémů jednoho podniku směrem k dodavatelům a navazujícím firmám.

Schválený návrh z dílny ministerstva financí obsahuje i další daňové změny. Především snižuje daň z přidané hodnoty u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení. Ve všech případech klesne sazba DPH z dosavadních 15 na 10 procent.

Klesne také silniční daň u vozidel nad 3,5 tuny o 25 procent. Balíček také rozšiřuje oprávnění obcí osvobozovat od daně z nemovitostí při mimořádných událostech.

Na návrh Senátu nakonec vládní poslanci souhlasili s tím, aby obce dostaly jednorázový příspěvek 1200 korun ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů, především v souvislosti s programem Pětadvacítka

Zprávu z 29. května jsme zaktualizovali po definitivním schválení návrhu.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services