Stát odpustí menším firmám pojištění. Když udrží lidi

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2020 | 3 komentáře
Úleva se bude týkat jen firem do 50 zaměstnanců, poslanci odmítli rozšíření.
Stát odpustí menším firmám pojištění. Když udrží lidi

Zdroj: Shutterstock

Firmám do 50 zaměstnanců stát odpustí sociální pojištění za letošní červen až srpen. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí dnes definitivně potvrdili poslanci, když odmítli Senátem prosazované rozšíření na firmy až do 150 zaměstnanců a na lékárny do 25 zaměstnanců.

Už na konci května odmítli provládní poslanci i všechny opoziční návrhy, které chtěly odpuštění pojištění rozšířit i na větší firmy nebo počítaly se zmírněním podmínek čerpání. Prošel jediný pozměňovací návrh, který vrací lhůtu pro přihlášky a odhlášky zaměstnanců z jednoho na osm dnů.

Pro získání nové úlevy musí firmy splnit dvě podmínky: udrží si oproti březnu 2020 devadesátiprocentní zaměstnanost a devadesátiprocentní objem mezd. Nesmí tedy výrazně propouštět ani snižovat platy.

„Řada zaměstnavatelů – pokud nechtěla masově propouštět – musela dočasně snížit mzdy o více než desetinu, aby vůbec přežili. Z tohoto důvodu se pomoc nedostane opět k těm, kteří ji reálně potřebují,“ kritizuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Mezi zamítnutými pozměňovacími návrhy byly i ty, které chtěly vyjít této připomínce vstříc.

Pojištění se bude odpouštět jenom z mezd (či části mzdy) do 1,5násobku loňské průměrné mzdy, a to pouze za pojistné na straně zaměstnavatele (24,8 % výdělku pracovníka). Maximální úleva na jednoho zaměstnace tak dosáhne kolem 12 700 korun měsíčně. Podporu nebudou smět využít firmy se sídlem v daňovém ráji.

Tentokrát jde o skutečné odpuštění plateb sociálního pojištění za zaměstnavatele a ne jenom o odklad, který (podle už dříve schválené úlevy) mohou využít i větší firmy za květen až červenec. 

Stejně jako u odložení plateb sociálního pojištění bude i odpuštění v rámci programu Antivirus fungovat automaticky. Firmy tak o odpuštění nebudou muset nikde žádat, ale jednoduše peníze za sociální pojištění nepošlou.

Odpuštění plateb sociálního pojištění má státní pokladnu vyjít na zhruba čtyři a půl miliardy korun za měsíc, dohromady tedy na 13,5 miliardy. Podle Maláčové se opatření může dotknout až 1,4 milionu zaměstnanců a 88 procent zaměstnavatelů. Vláda ho schválila jako další variantu programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně bod C.

Bod A programu Antivirus je určen pro firmy a zaměstnance s úplně odstaveným provozem nebo při nařízené karanté. Bod B řeší částečnou odstávku firem. Podporu podle bodu B a nového bodu C nepůjde kombinovat – kdo využije jeden, nemůže využít v daném měsíci druhý.

Zprávu z 25. května jsme zaktualizovali po definitivním schválení poslanci.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services