Smrtwings! Zachraňování strategických (?) firem očima expertů

V jakém případě by měl stát v době krize finančně pomáhat velkým strategickým společnostem? A které to vlastně jsou?
Smrtwings! Zachraňování strategických (?) firem očima expertů

Zdroj: Shutterstock

„Pokud nám stát nepomůže, Češi si za cestu na dovolenou slušně připlatí,“ hlásil na konci dubna v rozhovoru pro Hospodářské noviny spolumajitel letecké společnosti Smartwings (a jeden z nejbohatších Čechů) Jiří Šimáně. Jeho firma má teď namále. Pandemie koronaviru ochromila svět a jedním z nejvíc postižených odvětví je cestovní ruch. Letecké společnosti krvácejí a růžové nejsou ani vyhlídky do nejbližších měsíců. Jenže je zrovna tohle případ, kdy by měl stát zakročit ve jménu „záchrany strategické společnosti“ a přispěchat s pořádnou finanční injekcí?

Ještě na konci minulého týdne to dokonce vypadalo, že by stát mohl Smartwings majetkově zcela převzít. Naznačoval to vicepremiér Karel Havlíček i Jaroslav Tvrdík, který zastupuje čínskou státní firmu Citic, které patří 49,9 procenta skupiny Smartwings. Nápad si vysloužil tvrdou kritiku. „Kdybych chtěl jako soukromý investor koupit Smartwings, tak bych se prodávajících zeptal: fajn, a teď mně prosím řekněte, kolik set milionů korun přihodíte za to, že to od vás vezmu za jednu korunu českou? To není žádná jízlivost vůči současným majitelům. Smartwings jsou prostě malou, lokální, slabou, podkapitalizovanou aerolinkou. Aerolinií, jako jsou oni, v dnešní krizi popadají ve světě nejspíše stovky,“ napsal v obsáhlém komentáři na svém facebookovém profilu investor Jiří Hlavenka.

A zastání se Smartwings, zaměstnavatel několika tisíc lidí, nedočká ani u odborů. „I kdyby Česko převzalo firmu za jedinou korunu, náklady by mohly přerůst obrovitou hodnotu. V tomto případě není důvod, aby takovouto malou leteckou společnost Česká republika kupovala. Měla by se spíš soustředit na pomoc Letišti Praha, které je strategickou firmou a které rozhodně stojí za sanaci,“ řekl České televizi šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zástupci Smartwings nakonec otočili a v pondělí rozeslali médiím prohlášení, ve kterém „zestátnění“ odmítají: „Společnost Smartwings prohlašuje, že nemá a nikdy neměla zájem o vstup státu do společnosti Smartwings. Nic takového od vedení společnosti nikdy nezaznělo.“ Podle tiskové mluvčí Vladimíry Dufkové se chce společnost vydat cestou úvěru od státu nebo půjčky od banky s garancí státu. Ani to ale nebude snadné.

Jak se na situaci leteckého dopravce Smartwings dívají respondenti naší ankety? Měl by stát přispěchat na pomoc – ať už celkovým převzetím, nákupem podílu, nebo jakkoli jinak? Kdy má obecně smysl, aby stát zachraňovat strategický podnik? A jak se vlastně strategický podnik pozná?

Helena Horská

hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Helena Horská
+88
+
-

Záchrana soukromých společností z peněz daňových poplatníků? Jen ve výjimečných případech, za předem a veřejně známých okolností a v prokazatelném veřejném zájmu, s jasně definovaným restrukturalizačním plánem a plánem „exitu“ (odprodeje podílu či vrácení pomoci), s jasně danou částkou pomoci. Vzhledem k tomu, že případná státní pomoc by mohla přesahovat i volební období vlády, která o takovém kroku rozhodla, je na místě vyžadovat souhlas Parlamentu včetně opozice.

Zachraňované společnosti by měly být prokazatelně životaschopné, jejich „pád“ by měl být výsledkem nějakého tržního selhání, jejich produkt či služba nenahraditelná v dané kvalitě a ceně ani na mezinárodní úrovni atd. Vznik a zánik firem je běžný, a hlavně ozdravný proces, který čistí ekonomiku a posouvá ji dál. Je teď nejméně vhodný čas plýtvat zdroji.

Martin Pánek

ředitel Liberálního institutu

Martin Pánek
+134
+
-

Nedává pražádný smysl, aby stát jednak přijímal závazky o snižování emisí a jednak dotoval a zachraňoval aerolinky. Nedává žádný smysl, aby stát říkal malým podnikatelům, kterým zakázal prodávat, že mají mít „vatu na přežití“, a svoje kamarády ve velkých firmách zachraňoval. Nedává žádný smysl říkat, že na evropském liberalizovaném trhu s letadlovou dopravou je Smartwings Group strategický podnik. Sečteno podtrženo – tento stát nedává smysl.

Peníze, které by vláda mohla takto utopit, mají samozřejmě spoustu lepších využití. Třeba pro doktory, sestřičky a další zdravotnický personál, kteří se s koronavirovou krizí vyrovnali naprosto skvěle a příkladně. Pro Maxíka, Oliverka a další těžce nemocné děti. Pro zlepšení životní situace skutečně chudých lidí. Pro zlepšení fungování české justice. Nebo pro snížení státního dluhu. Namísto státních garancí navrhuji, abychom si stanovili datum a čas a majitelům Smartwings zatleskali.

Ilona Švihlíková

ekonomka, expertka ČMKOS

Ilona Švihlíková
-8
+
-

Definovat strategický podnik není tak snadné – osobně za ně bezesporu považuji podniky kritické infrastruktury, kterou by měl mít pod kontrolou stát. Platí ale, že strategický význam mohou mít i odvětví, která se například vážou na potravinovou soběstačnost. A pokud se nejedná o firmy kritické infrastruktury, pak je třeba „záchranu strategických podniků“ nahlížet z hlediska vlastnické struktury a perspektivy odvětví, ve kterém se firmy pohybují. Pokud z důkladné analýzy vzejde, že se jedná o „strategický podnik“, pak je podle mě přípustná varianta převzetí státem s tím, že je později možné rozhodnout o prodeji nebo ponechání v rukách státu. Úvěry a záruky nepovažuji za vhodné. 

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
-12
+
-

Anketa

Palec nahoru pro...

Na začátku koronakrize byla jen dvě skutečně principiální řešení. Buď ji pojmeme jako koneckonců tržní krizi, řekneme, že řádný hospodář má mít vždy dostatečnou rezervu a ponecháme všechny živnostníky a firmy jejich osudu. Nebo ji pojmeme jako krizi státní, čistě vzniklou tím, že stát ze zdravotních důvodů vypnul podstatnou část trhu. V takovém případě by stát měl zachránit všechny, od hospodského Franty ze zaplivané čtyřky až třeba po Smartwings. Všechno ostatní je napadnutelné jako neprincipiální. Rozhodli jsme se pro druhou možnost, jako prakticky celý svět. Jak to, že teď mnozí „vědí“, že Smartwings by tak jako tak šly do kytek? Já to nevím. Proč třeba nyní německá vláda zachraňuje dovolenkovou aerolinku Condor, součást zkrachovalé cestovky Thomas Cook, od níž daly ruce pryč polské aerolinie? Úsměvné je, že lidé, kteří – správně, vzhledem k řečenému – volají po tom, ať se v Česku zachraňuje poslední hospodský a živnostnice, by najednou nechali Smartwings s klidem padnout. Proč má být malý zachraňován, ale větší ne? Tak ať řeknou rovnou, že nemají rádi premiéra a jeho svatební hosty. Vybírat ty, kdo přežijí, má za dané situace zákazník na základě svého „hlasování platební kartou“, až bude trh opět fungovat, a nikoli sociální sítě a média na základě fotky ze svatby. 

Miroslav Motejlek

ekonomický novinář, Motejlekskocdopole.com

Miroslav Motejlek
+90
+
-

Stát by – až na mimořádné výjimky – neměl řešit záchranu firem, ale udržet na vysoké úrovni základní funkce plus pomoci opravdu chudým. Mimo zdravý rozum je dávat peníze firmám, jako je Smartwings.


Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2020 7:32

Kovando, Kovado,.... s toho vyjadreni couha jak slama z bot to, ze delas pro Schillerove zetaka.
Tak jo, dejme SW petadvacitku a kurzarbeit a je to vyreseno. NIC JINEHO ti ostatni NEDOSTALI.

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2020 10:00, pag

Jsou komodity, které by měly vždy náležet státu (voda,nerostné bohatství,justice,zdravotnictv íatd.) a jejich privatizace by měla být hrdelním zločinem,retroaktivita neretroaktivita,Klaus Neklaus. Stát by měl provozovat rovněž jednu leteckou společnost, samozřejmě všemožně podporovanou a protežovanou. Soukromé letecké společnosti(a nejen ony) ať se pak postarají o to, o co stát nemá zájem.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services