Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 7. 2021 | 5 komentářů
Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

Zdroj: Revolut

Fintechová firma Revolut využije svou evropskou bankovní licenci i v Česku. Tuzemští klienti – podle firmy je jich přes 300 tisíc – mohou přestoupit na Revolut Bank prostřednictvím mobilní aplikace.

Změna je zdarma a zabere pár minut. Hlavní a zatím prakticky jedinou výhodou pro klienty bude, že jejich úspory nově ochrání evropský systém pojištění vkladů – do ekvivalentu 100 tisíc eur, tedy v současnosti přibližně 2,6 milionu korun.

Revolut v Česku i dalších zemích působil původně jako britská nebankovní společnost. Kvůli zachování dosavadních služeb po brexitu převedl od loňského května své aktivity v EU pod litevský subjekt. Klienti pod něj přešli automaticky, v praxi se tím pro ně nic nezměnilo (kromě přechodu pod litevskou justici a dohled). Součástí této loňské změny nebyl automatický převod účtů pod litevskou bankovní licenci a tamní systém pojištění vkladů.

Bankovní licenci získal Revolut v prosinci 2018, využívat ji začal až loni v květnu. Nejdříve v Litvě, kde licenci – platbou pro celou Evropskou unii – získal. I další plány pak nabraly zpoždění. Jako banka se Revolut z Litvy oficiálně rozšířil zatím jenom do Polska a na Slovensko, teď i do Česka.

Přechod na banku není pro klienty povinný. Kdo ji neprovede, nezapojí se do pojištění vkladů, ani pro něj nebudou dostupné nové produkty, které Revolut jako banka chystá. Už loni v květnu firma mluvila o spotřebitelských úvěrech a kreditních kartách. Ty zatím spustila jenom pro zájemce z Litvy, v dalších státech je chce nabídnout až po otestování.

Ani v nejnovější zprávě není Revolut příliš konkrétní. „Představení banky v Česku poskytne našim zákazníkům vyšší míru bezpečnosti a důvěry a umožní nám v blízké budoucnosti uvést na trh mnoho dalších nových produktů a služeb,” říká bez bližších podrobností Nik Storonsky, šéf a spoluzakladatel Revolutu. Klienti zatím nezískají ani skutečně vlastní účet s českým číslem.

Neplaťte zbytečně víc

Výběrem správné platební karty můžete ušetřit až korunu za každé euro, které utratíte za nákup v cizině. Pokud během dovolené zaplatíte třeba 2000 eur, dělá rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou víc než 2000 korun.

Porovnání kurzů platebních karet. Která se vyplatí na dovolenou?


Banky varují před nevýhodným kurzem v cizině při využití služby DCC. Většina z nich ale pořád odmítá nabídnout klientům snadnou ochranu. Proč? A jak se tedy bránit?

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině

Aplikace Revolut a její debetní karta má v praxi význam hlavně jako online směnárna s výhodnými kurzy měn. Základní verze je bez měsíčního poplatku, nabízí také investice do akcií a kryptoměn. Další služby jsou dostupné za měsíční paušál. V praxi se vyplatilo mít na účtu jen tolik peněz, kolik momentálně potřebujete – používat Revolut jako hlavní účet může být nepraktické a riskantní.

Jednak je zatím nekryl systém pojištění vkladů, jednak hrozí problémy se zahraniční podporou a zablokováním účtu – hlavně u základní varianty bez paušálu. S Revolutem nelze komunikovat v češtině a podle zkušeností klientů ani příliš nezohledňuje české podklady, pokud vás požádá například o dokumenty ohledně příjmu (ochrana proti praní špinavých peněz). Jinými slovy: v případě problémů hrozí dočasné zablokování peněz na neurčito.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services