Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 7. 2021 | 5 komentářů
Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

Zdroj: Revolut

Fintechová firma Revolut využije svou evropskou bankovní licenci i v Česku. Tuzemští klienti – podle firmy je jich přes 300 tisíc – mohou přestoupit na Revolut Bank prostřednictvím mobilní aplikace.

Změna je zdarma a zabere pár minut. Hlavní a zatím prakticky jedinou výhodou pro klienty bude, že jejich úspory nově ochrání evropský systém pojištění vkladů – do ekvivalentu 100 tisíc eur, tedy v současnosti přibližně 2,6 milionu korun.

Revolut v Česku i dalších zemích působil původně jako britská nebankovní společnost. Kvůli zachování dosavadních služeb po brexitu převedl od loňského května své aktivity v EU pod litevský subjekt. Klienti pod něj přešli automaticky, v praxi se tím pro ně nic nezměnilo (kromě přechodu pod litevskou justici a dohled). Součástí této loňské změny nebyl automatický převod účtů pod litevskou bankovní licenci a tamní systém pojištění vkladů.

Bankovní licenci získal Revolut v prosinci 2018, využívat ji začal až loni v květnu. Nejdříve v Litvě, kde licenci – platbou pro celou Evropskou unii – získal. I další plány pak nabraly zpoždění. Jako banka se Revolut z Litvy oficiálně rozšířil zatím jenom do Polska a na Slovensko, teď i do Česka.

Přechod na banku není pro klienty povinný. Kdo ji neprovede, nezapojí se do pojištění vkladů, ani pro něj nebudou dostupné nové produkty, které Revolut jako banka chystá. Už loni v květnu firma mluvila o spotřebitelských úvěrech a kreditních kartách. Ty zatím spustila jenom pro zájemce z Litvy, v dalších státech je chce nabídnout až po otestování.

Ani v nejnovější zprávě není Revolut příliš konkrétní. „Představení banky v Česku poskytne našim zákazníkům vyšší míru bezpečnosti a důvěry a umožní nám v blízké budoucnosti uvést na trh mnoho dalších nových produktů a služeb,” říká bez bližších podrobností Nik Storonsky, šéf a spoluzakladatel Revolutu. Klienti zatím nezískají ani skutečně vlastní účet s českým číslem.

Neplaťte zbytečně víc

Výběrem správné platební karty můžete ušetřit až korunu za každé euro, které utratíte za nákup v cizině. Pokud během dovolené zaplatíte třeba 2000 eur, dělá rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou víc než 2000 korun.

Porovnání kurzů platebních karet. Která se vyplatí na dovolenou?


Banky varují před nevýhodným kurzem v cizině při využití služby DCC. Většina z nich ale pořád odmítá nabídnout klientům snadnou ochranu. Proč? A jak se tedy bránit?

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině

Aplikace Revolut a její debetní karta má v praxi význam hlavně jako online směnárna s výhodnými kurzy měn. Základní verze je bez měsíčního poplatku, nabízí také investice do akcií a kryptoměn. Další služby jsou dostupné za měsíční paušál. V praxi se vyplatilo mít na účtu jen tolik peněz, kolik momentálně potřebujete – používat Revolut jako hlavní účet může být nepraktické a riskantní.

Jednak je zatím nekryl systém pojištění vkladů, jednak hrozí problémy se zahraniční podporou a zablokováním účtu – hlavně u základní varianty bez paušálu. S Revolutem nelze komunikovat v češtině a podle zkušeností klientů ani příliš nezohledňuje české podklady, pokud vás požádá například o dokumenty ohledně příjmu (ochrana proti praní špinavých peněz). Jinými slovy: v případě problémů hrozí dočasné zablokování peněz na neurčito.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services