Moneta se dohodla s PPF. O spojení s Air Bank rozhodnou akcionáři

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2021
Trojici největších bank se rodí silný konkurent. Vedení Monety se dohodlo s PPF na podmínkách obří transakce.
Moneta se dohodla s PPF. O spojení s Air Bank rozhodnou akcionáři

Zdroj: Moneta

Moneta Money Bank a společnosti ze skupiny PPF podepsaly rámcovou smlouvu týkající se akvizice skupiny Air Bank, kterou vedle samotné banky tvoří český a slovenský Home Credit a také společnost Benxy, provozovatel služby Zonky.

Jde o důležitý krok ke spojení, z něhož může vzniknout třetí největší banka v Česku. Skupina PPF i představenstvo Monety už dříve transakci podpořily, očekávaná dohoda teď upřesňuje podmínky. Nic se nemění na tom, že rozhodující slovo budou mít akcionáři Monety. Valná hromada by se měla uskutečnit v červnu, termín jejího konání banka upřesní přibližně do dvou týdnů.

Druhý pokus o spojení začal letos v lednu. PPF chtěla v Monetě získat největší podíl akcií a pak Monetě prodat Air Bank, Home Credit a Zonky. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu. PPF využívá toho, že vlastnická struktura Monety je od jejího vzniku stále velice roztříštěná. Díky odkupu od stávajících akcionářů, při němž jim nabídla 80 korun za akcii, získala Moneta skoro 30% podíl. Je pravděpodobné, že na valné hromadě bude mít i podporu některých dalších akcionářů, nebo že už teď nepřímo ovládá vyšší podíl.

„Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF 100 procent akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,9 miliardy korun hrazenou ze dvou zdrojů: peněžní prostředky ve výši 2,59 miliardy korun z nadbytečného kapitálu banky, peněžní prostředky ve výši 23,31 miliard korun získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií Monety,“ oznámily společnosti ve čtvrtek večer v souvislosti s rámcovou dohodou.

Nové akcie mají být vydány za 80 korun kus a navýšit celkový kapitál banky. Celkový počet vydaných akcií Monety se tím ze stávajících 511 milionů zvýší na 802,37 milionu kusů. Akvizice tak naředí stávající pozici akcionářů o 36,31 procenta, vyplývá z rámcové dohody.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

„Po akvizici bude skupina PPF vlastnit dle odhadu 55,38 procenta akcií banky a bude tak povinna učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Monety za cenu minimálně 80 Kč za akcii, pokud Česká národní banka nestanoví jinou cenu. Hodnota banky by tak měla být minimálně na úrovni 40,9 miliardy korun, což představuje ekvivalent 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu na konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za loňský rok,“ napsaly firmy ve čtvrtečním prohlášení.

Vypořádání akvizice je předběžně předpokládáno na 1. říjen 2021. Vedle souhlasu akcionářů na valné hromadě bude také potřeba schválení Českou národní bankou (a Národní bankou Slovenska) a získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Spojená banka by byla trojkou na trhu s více než 2,2 miliony klientů (za Českou spořitelnou a ČSOB, před Komerční bankou). Například objem vkladů by přesahoval 10% podíl na trhu. V oblasti nezajištěných spotřebitelských úvěrů by byla dokonce dvojkou s více než 20% podílem. Zvýšily by se výnosy, naopak náklady by díky synergii klesly.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro PPF. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2020 – ovlivněný tvorbou rezerv kvůli covidu – dosáhla skupina Moneta čistého zisku 2,1 miliardy korun, v roce 2019 to byly čtyři miliardy.

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich přes 860 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Za rok 2020 zveřejnila PPF už jenom výsledek celé skupiny Air Bank, zahrnující vedle banky i český a slovenský Home Credit a ztrátovou společnost Benxy (Zonky) – čistý zisk dosáhl shodou okolností také 1,5 miliardy, což znamená meziroční pokles o 15,6 %.

Podobný plán na spojení vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy skončily v únoru 2019 neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services