Účet zdarma bez podmínek už má i ČSOB

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 4. 2021 | 5 komentářů
Rostoucí konkurenci jednoduše bezplatných účtů nedokázala odolat další velká banka. Zaplatíte jenom za výběry z jiných bankomatů.
Účet zdarma bez podmínek už má i ČSOB

Zdroj: ČSOB

Klienti ČSOB včetně Poštovní spořitelny si už nemusí hlídat, jestli každý měsíc splní podmínku pro bezplatné vedení běžného účtu. Banka od dubna zrušila poplatek 69 korun, který účtovala v případě, že v daném měsíci nepřišlo klientovi na účet aspoň 10 tisíc korun.

Podmínka sice byla pro většinu klientů snadno splnitelná, přesto mohla znamenat jistou bariéru a konkurenční nevýhodu. Nepříjemně působila třeba při dočasném výpadku stálého příjmu. Dodejme, že u klientů nad 58 let a zdravotně postižených stačil měsíční příjem na účtu aspoň pět tisíc. Lidé do 26 let věku nebo na mateřské či rodičovské dovolené nemuseli takovou podmínku plnit vůbec.

Vedení účtu bez podmínek se od dubna týká nejenom nových, ale i dosavadních klientů. Podmínkou je, že mají Plus konto (ČSOB) nebo Poštovní účet (Poštovní spořitelna), což jsou standardní účty, které banka v posledních letech nabízela. Kdo má některý ze starších typů účtu s poplatky, může si je převést právě na Plus konto nebo Poštovní konto. Pro nadstandardní účet Premium konto se nic nemění.

Ani po zrušení podmínky pro bezplatné vedení účtu nebudou Plus konto či Poštovní konto zcela bez poplatků. ČSOB je dál chce za výběry z jiných než vlastních bankomatů. Při výběru z jiných bankomatů v Česku čeká na klienty ČSOB poplatek 40 korun, v zahraničí 100 korun. Výjimkou jsou bankomaty patřící do stejné finanční skupiny – tedy ČSOB na Slovensku, KBC a CBC v Belgii, K&H v Maďarsku a UBB v Bulharsku, kde výběr přijde jenom na pět korun.

Tipy pro lovce odměn

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Bezplatné konto opravdu bez omezení a s nulovými poplatky nabízejí čtyři banky: Moneta (Tom účet plus), Creditas, Equa a Expobank (Neo účet). Abyste u nich měli základní služby zdarma, včetně všech výběrů z bankomatů, nemusíte plnit žádnou podmínku. Do této skupiny už můžeme zařadit i Raiffeisenbank s Chytrým účtem – bez poplatku je však pouze při využití mobilního klíče (aplikace), jinak hrozí měsíční paušál 19 korun při starém způsobu potvrzování s využitím SMS kódů.

Průkopníky bezplatných účtů jsou Fio a mBank, jenže u bankomatů mají trochu komplikovanější podmínky. U Fio jsou zadarmo všechny výběry z vlastních bankomatů a nejméně dva měsíčně z cizích, u mBank jsou zadarmo výběry částek od 1500 korun. A třeba Air Bank má bez poplatku jenom výběry z vlastních bankomatů.

Vedení účtu zdarma bez podmínek nabízejí i Hello bank nebo Trinity, ovšem klienti u nich narazí na hodně omezení. Hello má jen tři bezplatné výběry z jiných bankomatů, neumí okamžité ani mobilní platby, zatím nechystá ani bankovní identitu jako „digitální občanku“. Trinity zatím nespustila žádnou z inovací, nemá ani karty nebo mobilní aplikaci.

Čím dál silnější konkurenci bezplatných účtů už nedokázala odolat ani Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů. Loni v létě zařadila do nabídky nový účet Standard. Je automaticky bez paušálu za vedení (není potřeba splnit dvě podmínky jako předtím u programu Moje zdravé finance), nicméně platí se všechny výběry z jiných než spořitelních bankomatů.

Všechny výběry zdarma sice nabízejí UniCredit (U konto) nebo Sberbank (Fér účet), vedení účtu však není automaticky bez poplatků. V UniCredit musí každý měsíc přijít na účet aspoň 12 000 korun, jinak hrozí vysoký paušál 199 korun. Ve Sberbank stačí pět plateb kartou.

Poslední retailovou bankou, kde běžný klient nedosáhne na nejběžnější služby bez poplatku, je Komerční banka. Tedy pokud si na účet neposílá aspoň 100 tisíc měsíčně. Konto nazvané MůjÚčet je sice automaticky bez poplatku za vedení, vždycky ale zaplatíte šest korun za každou odchozí platbu jinam, kromě toho se platí i výběry z jiných než vlastních bankomatů. Samostatným poplatkům za odchozí platby a některé výběry se můžete vyhnout sjednáním konta MůjÚčet Plus za měsíční paušál 39 korun, noví klienti ho mají na rok zdarma.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services