Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF povede Bartoníček

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 3. 2021 08:00 aktualizováno 29. 3. 2021 16:50 | 13 komentářů

Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel ve věku 56 let český podnikatel Petr Kellner. Zprávu deníku The New York Times potvrdila dnes ráno i mluvčí PPF.

Tragická nehoda se stala v sobotu poblíž ledovce Knik při cestě na heliskiing – sport, při němž jsou lyžaři vysazeni z vrtulníku. Při nehodě zemřeli další čtyři lidé: Benjamin Larochaix, podle deníku z Česka, dva místní průvodci a pilot. Jeden z cestujících přežil a je v kritickém stavu v nemocnici. Podrobnosti o nehodě, jejíž příčiny se vyšetřují, přináší zpráva aljašských záchranářů.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ říká mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Řízením veškerých aktivit ve skupině byl odpoledne pověřen Ladislav Bartoníček, jeden ze dvou menšinových akcionářů. V PPF vlastní 0,535 %, stejně jako Jean-Pascal Duvieusart; zbytek měl Kellner.

„Jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů. Skupina PPF jako celek má vypracovaný systém řízení jejích investičních projektů. Společnost konstatuje, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění. PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner,“ oznámila Tkadlecová.

„Skupina PPF v Petru Kellnerovi ztrácí zejména stratéga a vizionáře, který je pro svoji autoritu, jíž z titulu svého zakladatelství disponoval, v podstatě nenahraditelný. To však neznamená, že se skupina nemůže dále úspěšně rozvíjet. Úmrtí zakladatele, který ji s určitou vizí rozvíjel de facto od samého počátku, vlastně od porevolučních let v Československu, resp. České republice, je však nepochybně největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí,“ myslí si ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Analogie vždy kulhají, ale situaci lze přirovnat ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí svého spoluzakladatele Steva Jobse. Přišla o nenahraditelného vizionáře s nezastupitelnou zakladatelskou autoritou, avšak navázala na svůj úspěšný rozvoj z doby jeho života. I proto, že kontinuitu zajistili klíčoví pracovníci Applu, kteří byli s to alespoň částečně vycházet z Jobsova know-how, díky letité blízké spolupráci s ním. Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj,“ dodává Kovanda.

„Zatímco pro své příznivce byl synonymem polistopadového byznysového úspěchu, rámovaného skvělou intuicí, investicemi do inovací, filantropií a osobní skromností. Pro odpůrce naopak produktem korupční kupónové privatizace, který zbohatl na přízni politiků, což dotáhl k dokonalosti vydržováním posledních dvou prezidentů,“ píše komentátor Aktuálně.cz David Klimeš.

„Ať už nakonec v budoucnosti zvítězí jakákoliv interpretace, pro zemi je nyní podstatné, kdo další se ujme vlády nad PPF. Moc skupiny je tak velká, že hladká výměna jejího lídra je pro Česko v některých ohledech i podstatnější, než to, kdo na podzim vyhraje sněmovní volby,“ zdůrazňuje Klimeš. „Kombinátor jistě do trezoru už před časem dal zapečetěnou obálku, co by se mělo dít dál, pokud by on nemohl vykonávat vládu. Ale žádný jasný nástupce v podobě novodobého Jana Antonína Bati tu není. Pár akcií mají Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Blízko jsou ale stále i Jiří Šmejc či trochu složitěji i Daniel Křetínský,“ připomíná.

Petr Kellner dlouhodobě vedl žebříček nejbohatších Čechů, a to s velkým náskokem. Časopis Forbes odhadl loni v říjnu jeho majetek na 293 miliard korun. Druhý Radovan Vítek měl podle žebříčku 86 milliard, následovali Daniel Křetínský (78 miliard), Andrej Babiš (74 miliard) a Karek Komárek (71 miliard). 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2021 15:20, pag

...a asi 200 našinců ve stejný den na covid.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2021 15:42, Rolf Stomelen

Takže aktuálně je nejbohatším Čechem Andrej Babiš!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Petr Kellner, PPF

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services