Spojení Raiffeisenbank a Equa se ještě potáhne

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 29. 4. 2021 | 24 komentářů
Kdy skončí Equa bank a její klienti přejdou pod Raiffku? Přinejmenším do konce letošního roku se pro klienty nic nezmění a nemusí nic řešit.
Spojení Raiffeisenbank a Equa se ještě potáhne

Zdroj: Equa bank

Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už před skoro dvěma týdny povolil Raiffeisenbank nákup Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners, klienti končící banky si musí ještě nějakou dobu počkat, jakými trumfy je bude chtít nástupnická banka nalákat, aby neodešli ke konkurenci.

Dohodu oznámily banky letos v únoru, v plánu je spojení pod názvem Raiffeisenbank. Případné další využití značky Equa je zatím velkou neznámou. Raiffeisenbank s poukazem na neveřejný obsah kupní smlouvy neříká, zda se stane i vlastníkem značky Equa. Podle informací webu Peníze.cz nicméně možnosti jejího využití analyzuje. Podobně postupovala Raiffeisenbank při koupi eBanky, když použila jméno eKonto pro své běžné účty.

Poslední legislativní podmínkou, která je pro uskutečnění dohody mezi Raiffeisenbank a fondem AnaCap nutná, je souhlas České národní banky. Tento proces může skončit až v červnu. Žádost o schválení centrální bankou byla sice podle mluvčí Equa bank Kateřiny Petko podaná už 19. února (stejně jako žádost k ÚOHS), obecně však platí, že ČNB má na posouzení takové žádosti lhůtu 60 pracovních dnů. To by odpovídalo tomu, že ČNB vydá rozhodnutí do poloviny května.

Jenže podle informací webu Peníze.cz centrální banka v průběhu tohoto řízení vznesla k podané žádosti několik dotazů, což znamená, že do jejich zodpovězení se lhůta na posouzení transakce pozastavuje. Ve výsledku se dá očekávat, že rozhodnutí ČNB vydá později než v květnu.

Anketa

Máte hlavní účet v Equa? A co plánujete?

Samotná ČNB průběh řízení – podobně jako v ostatních případech – z důvodu mlčenlivosti nekomentuje. „V případě žádosti o souhlas s nabytím účasti až dotyčné banky zveřejní informaci o vydaných rozhodnutích samy,“ říká na toto téma mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

I po souhlasu ČNB bude cesta k začlenění Equa bank do Raiffeisenbank ještě dlouhá. Nejprve musí dojít k dokončení celé koupě. Tomu bude předcházet účetní uzávěrka v Equa bank, vyplacení kupní ceny fondu AnaCap. Pro tuto fázi žádné lhůty nejsou a může trvat týdny. Až poté může Raiffeisenbank zveřejnit harmonogram, podle kterého plánuje skutečné spojení obou bank, a začít integraci systémů a týmů obou bank.

Zástupci Raiffeisenbank při zveřejnění transakce řekli, že k „operační integraci obou bank dojde v polovině příštího roku“. Další detaily toho procesu nechce žádná z obou bank odkrývat ani nyní.

„V okamžiku, kdy budeme vědět, kdy ke sloučení dojde, budeme klienty o všem informovat. Prozatím se pro ně nic nemění,“ říká Petko. Konkrétnější zatím není ani mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká: „Minimálně do konce letošního roku se pro klienty Equa bank nic nezmění a nemusí nic řešit,“ zdůrazňuje.

Až se klienti dozví, k jakému datu Equa skončí, mohou pak své účty v Equa bank do té doby zrušit, případně s nimi přejít do jakékoliv jiné banky. Když to neudělají, budou účty automaticky převedeny do Raiffeisenbank. Pokud jde o úvěry, klienti Equa bank je budou moct také převést do Raiffeisenbank, nebo doplatit v Equa bank, ať už vlastními penězi či refinancováním od jiné banky. Na rozhodnutí by měli mít klienti dostatek času, říká Kopecká.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Kromě koupě Equa bank by Raiffeisenbank ráda přebrala drobné klienty ING Bank. U ní je trochu jiná situace, protože Raiffeisenbank končící retailovou část ING nekupuje. Exkluzivní nabídku na výhodné úročení a finanční bonus představila hned v polovině února, říct si o ni lze do konce srpna. „Do té doby klient musí požádat o převedení, aby ji mohl využívat,“ upřesňuje Kopecká.

Klientům Equa bank už Raiffeisenbank avizovala, že jim neplánuje měnit podmínky, aby neměli důvod přecházet jinam. Obvykle se však přebírající banka snaží klienty končící banky motivovat i další zajímavou nabídkou, ať už na spoření nebo na jiný benefit, například odměny při platbě kartou.

Možnosti benefitů pro klienty Equa bank už Raiffeisenbank analyzuje, nebude je však chtít asi příliš zdůrazňovat. „Naším záměrem je všem nabízet to nejvýhodnější z obou bank, aby klienti byli takříkajíc na jedné lodi. Proto jsme už zavedli výběry z bankomatů zdarma i ve světě, které pro své klienty má Equa bank,“ vysvětluje Kopecká.

Ozveme se, kdyby něco!

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a pravidelně vám budeme přinášet další důležité aktuality a praktické rady z osobních financí. Můžete si objednat i náš newsletter.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2021 9:52, KH

Citace / 29.04.2021 08:36

Domníváš se, že přes 30 bankovních licencí pro republiku velikosti naší (10 mio lidí) je to nedostatečná konkurence? Trochu více rozhledu by neškodilo. Ani končící banky nenabízely produkty kryjící výnosem inflaci, tak nerozumím tvému nesmyslnému výkřiku.


Třicet licencí je teorie. Bank, které skutečně nabízejí služby pro retail, je tu asi dvanáct.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2021 17:42, Petr

Banky jsou odporní parazité. Velké západní banky se vždy k českým klientům chovaly nejhůře, dovolovaly si k nim to, co by si k domácím klientům nikdy nedovolily. Jsme malý trh, ta si nemůžeme vyskakovat... nejhorší poplatky, nejhorší úroky z vkladů měly právě ony. ČS doslova mučila své klienty dlouho nefunkčním nedodělaným, krajně problematickým internetovým bankovnictví George. Zpustit a násilně VNUTIT klientům takto nedodělaný polotovar by si doma nikdy nedovolily. Protesty klientů si vytírali zadek. K tomu blokace převodů nad 200 tis. bez zvláštního zabezpečení.. pod vylhanou a falešnou záminkou bezpečnosti.... . Z dobré domácí banky, jakou ČS kdysi byla, se stali nejhorší aroganti a nejhorší banka vůbec. Malé původně domácí banky se ke svým klientům chovaly dobře, protože si jich vážily... bohužel ti nejodpornější vše požerou. Banky vůbec jsou nyní jedni z nejšpinavějších parazitů kapitalismu našeho vezdejšího, protože parazitují na svých klientech - vkladatelích. Disponují jejich penězi A NIC ZA TO NEPLATÍ a JEN ZNEHODNOCUJÍ jejich VKLADY, naopak ještě naúčtují všemožné zlodějské poplatky, které si doma účtovat nedovolí. Jsou naprosto impotentní. Dříve byla funkce bank jasná, disponovaly s penězi vkladatelů, PLATILY ZA TO ÚROK a za vyšší úrok půjčovaly. Dnes se snaží vnutit klientům jen fondy, za jejichž správu inkasují tučné peníze, které ale většinou klietům mnoho nepřinesou... . Banky jsou jedněmi z nejhorších parazitů dneška. Parazitují na tom, že platit hotově je čím dál méně možné. Je třeba obejít zlodějský bankovní systém, využít alternativních měn a pod... .

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services