Bankovní identitu už nabízí i Air Bank a Moneta, KB má problém

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 3. 2021 | 1 komentář
Bankovní identitu už nabízí i Air Bank a Moneta, KB má problém

Zdroj: BankID

Také klienti Air Bank a Monety se už mohou jednoduše připojit k Portálu občana a podobným službám prostřednictvím bankovní identity. Zpoždění nabírá Komerční banka, která spustila ostrý provoz služby 1. března, ale hned po startu ji přerušila.

První klienti Air Bank mohou novinku využívat ode dneška. „Spuštění bankovní identity pro klienty je postupné, stejně jako tomu bylo a bude u ostatních bank. Nejprve je totiž nutné, aby na straně státu proběhl proces ztotožnění elektronické identity klienta s jeho totožností jako občana v základních registrech,“ vysvětluje mluvčí Jana Pokorná.

Někteří klienti Air Bank tak budou moci bankovní identitu využívat už během několika dní, někteří až za několik týdnů. „Pokud má ale klient zájem bankovní identitu využívat co nejdříve, Air Bank mu to umožní. Stačí, aby v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci My Air tento zájem projevil stisknutím jednoho tlačítka. Banka pak tohoto klienta upřednostní v pořadí, aby k jeho ztotožnění došlo mezi prvními,“ dodává mluvčí.

„Využívání bankovní identity je pro klienty dobrovolné. Bankovní identita je zabezpečená stejně jako internetové bankovnictví – stejnými technologiemi a stejnými bezpečnostními prvky. Klienti se také nemusí bát, že by o nich banka v případě využití identity věděla víc informací, než je nutné ze zákona. Při přihlašování klienta k Portálu občana totiž banka pouze ověřuje totožnost klienta a nemá přístup k žádným dalším informacím,“ připomíná Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní finanční služby Air Bank.

Klienty s novou službou už propojuje také Moneta Money Bank. „Informaci o možnosti využívat svou bankovní identitu ke komunikaci se státem naleznou klienti ve svém novém internetovém bankovnictví. Takzvané ztotožňování klientů s bankovní identitou bude probíhat postupně v několika vlnách. Předpokládáme však, že kompletní přístup k této službě by všichni naši klienti měli mít nejpozději do konce dubna,“ řekla mluvčí Zuzana Filipová na začátku března, kdy Moneta spolu s Air Bank získala od státu potřebnou akreditaci.

Klienti ČSOB a České spořitelny mohou službu využívat od ledna. První březnový den ji měla zprovoznit také Komerční banka, kvůli bezpečnostnímu incidentu však službu pozastavila. „Jde o preventivní rozhodnutí do doby, než bude zjištěna její příčina a zamezeno opakování,“ uvedla státní Správa základních registrů. Předtím napsala, že došlo k záměně jedné identity. Služba není pro klienty Komerční banky dostupná ani dnes – po osmnácti dnech od původního termínu.

Bankovní identita umožňuje jednoduše a bez dalších nákladů pro běžného klienta ověřit jeho identitu i mimo banku. V první fázi funguje vůči veřejné správě, typicky při přihlašování do Portálu občana. Od března ji lze využít také pro vstup na „online finanční úřad“, tedy nový portál Moje daně. Přes bankovní identitu se budou moci občané také přihlásit k vyplnění dotazníku pro letošní „sčítání lidu“. Řadu činností však zatím úřady po internetu neumožňují, například výměnu řidičského průkazu při konci jeho platnosti.

Zdroj: Peníze.cz

Aktuální nabídka připojení k Portálu občana přes eIdentitu.

Kromě technologického řešení potřebují banky získat právě akreditaci od státu. Do poloviny roku se chtějí přidat i Fio, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Equa bank (ta brzy přejde pod Raiffku), mBank plánuje start ve třetím čtvrtletí.

Bankovní identita, jejíž standard vznikl v rámci České bankovní asociace, umožní klientům ověřit totožnost vůči veřejné správě stejně snadno jako při přihlašování do internetového bankovnictví. Ve druhé polovině roku ji banky chtějí rozšířit i pro ověřování vůči soukromým firmám – dodavatelům energie, telekomunikačním operátorům, sázkovým společnostem, e-shopům a podobně. Rozšíří se tak možnosti, jak na dálku sjednat nebo změnit smlouvu, ověřit věk a podobně.

Akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace

Akreditovaná osobaProstředek pro elektronickou identifikaciÚroveň záruky (datum akreditace)
První certifikační autoritaČipová karta STARCOS 3.5 ID ECC C1R s příslušným komerčním certifikátem pro systém elektronické identifikace.vysoká (1/2020)
CZ.NICKombinace uživatelské heslo k mojeID účtu a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L1.značná (8/2020)
Kombinace uživatelské heslo k mojeID účtu, PIN a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L2 a splňující další požadavky.vysoká (3/2021)
Československá obchodní bankaUživatelské jméno a vstupní heslo.nízká (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a SMS klíč.značná (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a Smart klíč.
Uživatelské jméno a Smart klíč.
Anonymní QR kód a Smart klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Česká spořitelnaUživatelské jméno a George klíč.značná (12/2020)
Uživatelské jméno, heslo a SMS s jednorázovým kódem (OTP).
Komerční bankaUživatelské jméno, bezpečnostní heslo a SMS OTP.značná (12/2020)
Uživatelské jméno a KB Klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Certifikát v souboru + heslo.
Air BankUživatelské jméno, heslo a SMS kód nebo uživatelské jméno, heslo a aplikace My Air souhrnně označené jako Internetové bankovnictví Air Bank.značná (3/2021)
Anonymní QR kód a mobilní aplikace My Air aktivovaná heslem nebo biometrií souhrnně označené jako Mobilní aplikace My Air.
Moneta Money Bank Uživatelské jméno, heslo a mobilní klíč (jednorázový SMS kód).značná (3/2021)
Uživatelské jméno a mobilní bankovnictví Smart banka.
Zdroj: Ministerstvo vnitra


Psali jsme víc:

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services