Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2023 | 1 komentář
Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?
Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?

Zdroj: Shutterstock

Turecká lira oslabuje už dlouhých 15 let – nejen vůči koruně. Před deseti roky byla za deset korun, koncem letošního května propadla pod úroveň jedné koruny a dnes na nákup jedné liry stačí podle kurzu ČNB něco přes 80 haléřů.

Dovolená v Turecku by se měla vyplatit nejvíc za posledních 15 let.

„Posilování české měny vůči turecké skutečně hraje našim turistům do karet. Jeho efekt je totiž silnější i než zdivočelá turecká inflace a z českého pohledu tedy turecké zboží zlevňuje,“ říká Vít Hradil,hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Dodává, že turecká cenová hladina je po přepočtu do korun nejnižší zhruba od roku 1996. „Ve srovnání s rokem 2013, tedy obdobím před deseti lety, je nižší o zhruba 40 procent – a o tolik bohatší by si tedy Čech mohl v Turecku připadat,“ tvrdí ekonom.

Je ale nutné dodat, že to platí pro srovnání celkové cenové hladiny, která nemusí odpovídat spotřebě a nákupnímu chování turisty ani hladině v letoviscích a cílech výletů. „Obecná cenová hladina zahrnuje téměř veškeré druhy zboží a služeb, včetně takových, které turisté obvykle nespotřebovávají. Je tedy možné, že srovnání čistě turistických nákupů by vyznělo jinak,“ vysvětluje Hradil.

Šetřit se dá i aktivně

Ušetřit v Turecku můžete letos na lecčem. Kromě ubytování v hotelu přes cestování kanceláře. „Cestovní kanceláře nakupují už řadu let ubytování v Turecku v eurech,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Dodává, že díky propadu kurzu liry neměly hotely aspoň důvod zdražovat tolik jako jinde, takže ceny vlastně téměř kopírují ceny z roku 2022.

Levněji podle Jana Papeže vyjde dovolená, když si lidé místo all inclusive koupí jen třeba ubytování se snídaní, protože v restauracích letos zaplatí míň. O něco levněji letos vyjdou i místní výlety.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Turecko je Mekkou nákupů. „Nákupy jsou i díky silné koruně a levnému lokálnímu zboží pro Čechy poměrně výhodné a také velmi oblíbené,“ potvrzuje mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Češi si domů vozí klasické suvenýry, koření a různé pochutiny, ale taky kvalitní tkané koberce, šperky, oblečení nebo výrobky z kůže. „Na tržištích je tradice smlouvat o ceně, je tak důležité zkoušet nadhazovat nižší částky a poté se domluvit na kompromisu,“ připomíná Pavlíková.

Životní náklady se podle jejich slov zvyšují v Turecku zejména pro místní, hlavně za bydlení, vzhledem k tomu, že většina tureckých obyvatel pobírá jen minimální mzdu.

Zkušenosti z místa

Jedna věc jsou ceny v celém Turecku, jiná můžou být ceny pro turisty. Na to upozorňují příspěvky na sociálních sítích.

Například Jiří Batěk v diskuzi na Facebooku zmiňuje, že v Side se mu zdají ceny dvojnásobné. „Řekl bych, že už i v ČR je něco levnější a někdy o dost,“ píše.

„Je tam dráž. Byli jsme tam loni,“ potvrzuje jeho domněnku uživatel Tmavý Petr. „Zdražilo asi všude. Jsme v Kemeru a oproti loňsku je dráž,“ přitakává Hanka Šubrtová.

„Draho je všude. Vrátili jsme se z Alanye a ceny masakr – hot dog s hranolky 10 euro [238 Kč – pozn. red.], Coca-Cola v plechovce 3 eura [71 Kč],“ přidává se Jindřiška Nová.

Turek vod vokurek
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Byli jste v Turecku?

Trochu jinak to vidí Michaela Nováčková. „Potraviny jsou levnější než u nás. Například dva nanuky jsme pořídili za 13 lir [zhruba 11 Kč], krabičku cigaret za 38 lir [31 Kč] a půjčení auta v Side jsme usmlouvali na 27 eur [642 Kč] za den. Alkohol stojí stejně jako u nás, oblečení v obchodech taky tak a na tržnici je to o smlouvání. V restauracích v turistických oblastech je celkem draho, ale dá se také smlouvat,“ píše ve facebookové diskuzi.

Rada z toho plyne jednoduchá: čím víc se budete chovat jako turisté, tím víc budete platit jako turisté.

Euro, lira, dolar, karta?

Lidé také řeší, jak v Turecku platit. A nejen jestli vyměnit koruny, nebo platit kartou, ale jakou měnou vůbec platit. V Turecku se dá většinou zaplatit i eury nebo americkými dolary. „Vzhledem k vysoké inflaci v Turecku není dobré peníze na tureckou liru vyměňovat, v eurech nebo dolarech se dá i smlouvat na tržištích,“ doporučuje Kateřina Pavlíková.

Také Jiří Batěk ve facebookové skupině Turecko – rady a porady radí liry v Česku neměnit, protože je u nás nevýhodný kurz. Lepší je prý vybrat z bezplatného bankomatu v Turecku nebo platit kartou.

„Jsem zde a během týdne šla lira rapidně dolů. Nejvíce se momentálně vyplatí platit kartou. Na tržištích berou všechno, ale vracejí turecké liry,“ píše Lenka Smetanová. I další uživatelé diskuze potvrzují, že nejlepší zkušenost mají s eury nebo platbou kartou v lirách.

Kurz turecké liry ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro24,755-0,02 Kč
Americký dolar22,926-0,02 Kč
Britská libra28,793+0,00 Kč
Švýcarský frank25,258-0,07 Kč
Turecká lira71,080-0,17 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Partners Financial Services