5 rad od dTestu: Když kupujete družstevní byt

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 11. 9. 2018 | 11 komentářů
Když se rozhlížíte po vlastním bydlení, kromě nabídek bytů ke koupi do osobního vlastnictví narazíte taky na nabídky bytů družstevních. Jaká mají družstevní byty pro a proti? dTest přináší pět rad, na co si při pořizování družstevního bytu dávat pozor.
5 rad od dTestu: Když kupujete družstevní byt

1. Družstevní byt se nekupuje!

I když to tak z inzerátů (a z nadpisu tohoto článku) nemusí vypadat, družstevní byt si ve skutečnosti nekupuje. A z toho, že není váš, plynou různé důsledky, o kterých bude řeč níž. To, co si při pořizování družstevního bytu koupíte, je členský podíl v bytovém družstvu. Jako družstevník pak máte na základě vlastnictví tohoto podílu nájemní právo k bytu. Vlastníkem bytu je bytové družstvo.

Má to i svoje výhody. Za převod členského podílu se neplatí daň z nabytí nemovitosti, takže i z tohoto důvodu může být pořízení družstevního bytu lacinější než koupě. Někdo zas může jako výhodu vnímat skutečnost, že jelikož není družstevník vlastníkem bytu, není zapsán v katastru nemovitostí…

Při převodu bytu od předchozího družstevníka si prověřte, jak je to s anuitou, tedy nesplacenou částí členského podílu, jejíž výše by měla být promítnuta do platby za byt. Spolu s členským podílem na vás totiž přechází i případné dluhy, proto si vyžádejte od družstva potvrzení o výši závazků, které se k danému bytu vážou.

dTest radí na Peníze.cz

dTest spravuje spotřebitelskou poradnu na Peníze.cz. Jaká jsou práva spotřebitelů, jak na reklamace, jak nebýt za trumpetu. Ptejte se!

Spotřebitelská poradna na Peníze.cz

2. I hypotéky už dneska jdou

Dřív bývalo nutné mít na pořízení družstevního bytu celou požadovanou částku. Hypotéky a další větší úvěry chtějí mít banky zajištěné – ale byt, který by nebyl váš, nýbrž družstva, bance do zástavy dát nemůžete. Dneska už ale některé banky hypoteční úvěr na družstevní byty poskytují – když se chce, způsob se najde, třebas to chvíli trvá.

Novinka oproti nedávným letům je také v tom, že se zase staví docela dost nových družstevních bytů. U nových bytových domů požadují developeři splacení například 25 procent pořizovacích nákladů, zbytek splatí družstevník postupně. Prostudujte si ale před podpisem řádně smlouvu uzavíranou s developerem a další související dokumenty, zvažte i konzultaci s advokátem.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

3. Kdo platí opravy

Družstevník platí družstvu nájemné. Účelem družstva ale není na nájemném vydělávat, nájem se skládá pouze z účelně vynaložených nákladů družstva. Tvoří ho náklady na opravy, modernizaci a rekonstrukci domu a také příspěvky na finanční rezervy družstva. V nájemném muže být obsažena i splátka anuity.

Když tedy platíte družstvu nájemné, je družstvo vlastně váš domácí. Platí pro něj tedy pravidla, která určují, které opravy v bytě platí nájemce a které pronajímatel?

Na spotřebitelskou poradnu dTestu se pravidelně obracejí družstevníci s dotazem, jestli se zvláštní nařízení vlády, které určuje, jaké opravy a údržbu v bytě je povinen provádět a zaplatit pronajímatel a jaké nájemce, vztahuje i na ně a na družstvo. Většinou je musíme zklamat. Co se týče oprav a údržby v družstevním bytě, obecně platí, že je zajišťuje družstevník sám – ledaže by něco jiného bylo uvedeno ve stanovách družstva. Což je možné, ale ne pravděpodobné.

4. Snadný převod do osobního vlastnictví? Radši se ptejte

Vedle právních předpisů je mnoho práv a povinností upraveno ve stanovách družstva. Stanovy nesmí odporovat zákonu, na druhou stranu lze některá práva a povinnosti upravit odlišně od zákona. Znění stanov musí odsouhlasit všichni členové družstva, to samé platí i pro jejich případné změny.

Stanovy můžou například určit zvláštní podmínky pro převod bytů do osobního vlastnictví. Některá bytová družstva se převodům bytů do osobního vlastnictví brání. Nevěřte proto slepě inzerátům, které uvádí, že nabízený byt může být snadno převeden do osobního vlastnictví, a raději si ověřte přímo u družstva současnou situaci.

Lukáš Zelený

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

Ve stanovách dále bývá například upraveno, že družstvo musí souhlasit s dáním bytu do podnájmu. To může být výhodou, družstvo tak má kontrolu nad podnájemníky. Souhlas s podnájmem je tedy jakousi pákou na nájemce za situace, kdy podnájemce je problémový. V extrémním případě se družstvo může zbavit i družstevníka vyloučením z družstva pro závažné porušování jeho povinností.

5. Družstvo, smrt a dědictví

Družstevní podíl přechází v rámci dědictví na dědice. Byl-li však ve společném vlastnictví manželů, přechází po smrti jednoho z nich na pozůstalého manžela. Jiná situace nastává v případě, že je jeden z manželů výlučným členem bytového družstva. Tehdy jejich společný nájem zaniká, zanikne-li členství toho manžela, který je výlučným členem bytového družstva. Podle zákona nelze převod podílu nijak omezit či úplně vyloučit, pokud tedy potenciální člen přistoupí na podmínky dané zákonem i stanovami družstva a splní je.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2019 22:11

Nevidím na družstvu nic špatného, ideální je když je ve družstvu více lidí co táhnou za jeden provaz a je to. Konec konců dnes se takových družstevních bytů staví stále více, třeba v Náchodě nebo Milovicích: https://archiv.ihned.cz/c1-66523870-realitni-trh-ocima-petra-morcinka-majitele-m-m-reality-holding

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2018 11:02, josef

u stavebka nebyl problem platit za druzstevni, stacilo ruceni jinou nemovitosti. Coz by koneckoncu melo jit i u hypo. Sam jsem na stavebko pred 20 lety kupoval.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services