Krok za krokem: Postup při změně dodavatele energií

Monika Šaríková | rubrika: Jak na to | 9. 9. 2018 | 3 komentáře
Cesta od energetických monopolů začala už v roce 1997. Zvolit si svobodně dodavatele jsme ale prvně mohli až o devět roků později. Dneska už je změna dodavatele energií jednoduchá a nekomplikovaná. Pojďme si ji projít krok za krokem.
Krok za krokem: Postup při změně dodavatele energií

Když se uvolňoval energetický trh, nejprve dostali možnost výběru zákazníci s velikými odběry, tedy firmy. Na domácnosti přišla řada až úplně nakonec. A ačkoli si můžeme dodavatele podle svých preferencí volit už přes deset let, většina českých domácností toho práva ještě ani jednou nevyužila. Je jistě možné, že řada z nich je prostě se stávajícím dodavatelem a jeho cenami spokojená. A je víc než pravděpodobné, že je to proto, že se ještě nepodívaly, jaké služby a ceny nabízí konkurence. Případně jaké ceny a služby by nabídl stávající dodavatel, kdyby mu zkusily pohrozit odchodem.

Vždycky, když někdo platí víc, než by musel, je to škoda (pokud tedy zrovna neplatí nám). Pojďme se tedy podívat, co obnáší změna dodavatele. Není to totiž ani byrokratický očistec, ani pekelná dřina, jak se možná obáváte.

Když se trh s energiemi uvolnil, objevila se jako alternativa ke stávajícím kolosům řada menších firem a začaly jak těm gigantům, tak sobě navzájem lovit zákazníky. V první řadě lepšími cenami a hned poté i lepšími službami. Zprvu to možná byla trochu džungle a některé firmy zkoušejí predátorské metody i dneska, ale jak díky starému dobrému konkurenčnímu boji, tak díky regulátorovi, který v průběhu let nastavoval mantinely pro férovou hru, se dneska dá dobře vybírat.

Krok 1: Výběr dodavatele energií

Odhodlat se k prvnímu kroku bývá nejtěžší. Člověk se bojí, že to bude trvat, že to bude bolet a že ho každý dodavatel bude chtít jenom oškubat. Ani jedno z toho neplatí. Mezi šesti desítkami dodavatelů je naprostá většina těch, kteří prostě jenom chtějí dělat obchody, se kterými budou spokojeni jak oni sami, tak jejich zákazníci. Při výběru z tohoto ne právě nízkého množství firem, se vyplatí použít online srovnání energií. Srovnávače mají k dispozici nejnovější ceníky a během chvilky se dozvíte, kdo je nejlevnější.

Nízká cena ale ještě automaticky neznamená výhru. Vedle ceny se zajímejte také o pověst vybraného dodavatele. Přečtěte si recenze a zajímejte se o zkušenosti minulých i stávajících zákazníků. Důležité je také to, co všechno za své peníze obdržíte. Možná bude lepší připlatit si pár korun a získat lepší služby i servis.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Krok 2: Papíry a čísla

Už jsme naznačovali, že přestup k novému dodavateli je dneska docela jednoduchý. Pořád ale ještě nejde přijít do kanceláře energetické firmy a říct Já jsem Pepa Vomáčka a chtěl bych teď brát elektriku od vás. Budete potřebovat nějaké doklady a podklady. Nejlíp uděláte, když dodavatele zkontaktujete telefonicky nebo mailem a zeptáte se ho, jaké podklady si máte předem připravit. Většinou ale chtějí to samé: přesnou adresu (včetně případného čísla bytu), číslo bankovního účtu a kód banky a poslední fakturu, která obsahuje další nezbytné údaje jako osmnáctimístné identifikační číslo odběrného místa (EAN).

Krok 3. Podepisujeme

Pak přijde na řadu uzavírání nové smlouvy a výpověď smlouvy staré. Velká výhoda je, že se to dá zařídit najednou. Když s novým dodavatelem uzavíráte – na pobočce nebo i mailem – novou smlouvu, můžete mu zároveň svěřit svou plnou moc k vypovězení smlouvy u starého dodavatele. Dělat to nemusíte a smlouvu můžete vypovědět sami, ale čas jsou peníze… Nový dodavatel může všechno papírování s tím starým vyřídit za vás a zajistí všechno pro bezpečné zahájení dodávky energií.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Krok 4: Dodržte podmínky výpovědi

Stvrzením a rozvázáním smluv to ještě nekončí. Nemusíte už aktivně nic dělat, administrativní stránka věci je vyřízená, ale musíte počkat, až vám u starého dodavatele doběhne výpovědní lhůta.

U smluv na dobu neurčitou většinou trvá tři měsíce – po tyhle tři měsíce jste pořád ještě zákazníkem starého dodavatele, berete energii od něj a taky mu za ni musíte platit.

U smluv na dobu určitou záleží na tom, jaké jsou podmínky jejich ukončení. Většinou se nevyplatí měnit dodavatele dřív, než ta smluvená určitá doba uběhne. Za předčasné ukončení smlouvy vám hrozí finanční pokuta. Nejčastěji se pohybuje ve výši mezi třemi a pěti tisíci korun, ale může být i několikanásobně vyšší. Pohlídejte si ale, aby se vám automaticky neprodloužila, většinou je potřeba dodavateli oznámit, že s vámi už nemá počítat, v určeném termínu. A dodavatele nikdo nenutí, aby vám v dostatečném předstihu oznamoval, kdy smlouva vyprší, kdy se prodlouží a dokdy mu máte dát vědět, aby ji neprodlužoval. Ti féroví, kteří dodržují etický kodex, vydaný ERÚ tuto informaci uvádějí na každé faktuře, u těch ostatních zapátrejte ve smlouvě. Nebo si o informaci řekněte.

Krok 5: Přechod k novému dodavateli

Když dodržíte správný postup, změnu dodavatele si ani neuvědomíte – v momentě, kdy přestane platit původní smlouva, začne platit smlouva nová. Nedochází k přerušení dodávky energií ani na jeden jediný den. Od původního dodavatele dostanete poslední fakturu a těšit se můžete na nový rozpis zálohy od dodavatele nového. A to je vše. Změna dodavatele je úspěšně za vámi, teď jenom ohlídat případné nastavení trvalých příkazů v bance – a máte to za sebou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services