Exkluzivní jízda do pekel. Šmejdi v energetice mají nový trik

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 4. 9. 2018 | 60 komentářů
Slíbí vám, že vám budou pár let shánět nejlepší cenu elektřiny nebo plynu. Seberou vám možnost vybrat si dodavatele sami. Když to uděláte, zaplatíte. Nový trik šmejdů v energetice se jmenuje exkluzivita. Nemusíte o ní vůbec vědět, ale může vás stát tisíce korun.
Exkluzivní jízda do pekel. Šmejdi v energetice mají nový trik

Ještě před pár lety byli postrachem domácností podomní prodejci, kteří slibovali levnější energie od jednoho dodavatele. Teď frčí aukce energií. Obchodník zazvoní, slíbí vám nejnižší cenu na trhu, nechá vás podepsat přihlášku do aukce, samozřejmě závaznou, a ještě vám podstrčí doložku o exkluzivitě.

Desetiletá exkluzivita

Na nové praktiky upozornily Energetický regulační úřad a Česká obchodní inspekce. „Společnost může chtít exkluzivitu ke správě vašeho odběrného místa. Pokud ji udělíte, vzdáváte se práva na vlastní volbu dodavatele po předem sjednanou dobu, jinak vám hrozí sankce,“ říká Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Exkluzivita znamená, že společnost, která zajišťuje aukce, vám bude po dobu dvou, tří, pěti nebo dokonce deseti let dohazovat dodavatele elektřiny nebo zemního plynu. Kdybyste se opovážili vybrat si ho sami, vytasí na vás pokutu. Klidně ve výši několika tisíc korun.

Kámen úrazu je v tom, že se na velmi dlouho dobu můžete zbavit kontroly nad odběrem energie. „Odběratel si po několika letech nemusí uvědomovat, že se kdysi vzdal svého práva rozhodovat o výběru dodavatele. Exkluzivita je ale platná, pokud plnou moc neodvolá. Po celou dobu zprostředkovatel může o odběrném místě rozhodovat, například uzavírat a vypovídat smlouvy o dodávkách, a to bez vědomí domácnosti,“ dodává Michal Kebort.

Všechno se přitom může odehrát velmi rychle, bez vašeho vědomí. Stačí podepsat nevinně vyhlížející přihlášku do energetické aukce. „Lidé se v přihlášce zavazují podepsat smlouvu s vítězným dodavatelem, což je pojištěno tím, že zplnomocní společnost k uzavření smlouvy s novou společností. Součástí energetických aukcí bývá i dohoda mezi zprostředkovatelem a odběratelem o exkluzivitě odběrného místa,“ uvádí Lukáš Zelený ze spotřebitelské poradny dTest.

Když se dostanete do křížku

Jakmile pošlete odstoupení v zákonem dané lhůtě a podnikatel po vás přesto požaduje pokutu, jednejte. Jestli jste ve křížku se zprostředkovatelem, například organizátorem energetické aukce, obraťte se na Českou obchodní inspekci. Na férovost na energetickém trhu dohlíží Energetický regulační úřad. Ten kontaktujte, když vám potíže působí přímo dodavatel.

Krátký metr na zprostředkovatele

Zatímco nekalé praktiky dodavatelů jsou jakžtakž podchyceny (platí například energetický zákon, umožňující odstoupit bezplatně od smlouvy ještě patnáctý den po zahájení dodávek), na zprostředkovatelské společnosti je metr mnohem kratší.

Když se u vás objeví usměvavý obchodník v saku a s úhledně vyhlížejícími deskami, vždycky se ptejte, s kým se bavíte – zda přímo s dodavatelem nebo se zprostředkovatelem. „Je v tom rozdíl. Pro každého platí jiné právní předpisy. Důležité rozdíly jsou hlavně ve lhůtách pro odstoupení od uzavřených smluv,“ upřesňuje Michal Kebort.

Na diskuzi s obchodníkem buďte připraveni a nedejte se přelstít. Distributor není dodavatel. A dodavatel není zprostředkovatel. Zatímco dodavatel vlastní licenci na dodávky energií a podléhá tak pravidlům energetického trhu, zprostředkovatel jen přeprodává nabídky jednoho či více dodavatelů. „Pokud vám někdo nabízí aukce energie, je jasné, že o dodavatele nepůjde,“ konstatuje Lukáš Zelený.

Podle Jiřího Frölicha z České obchodní inspekce, když u vás zazvoní podomní obchodník, je obezřetnost na místě vždycky. „Zjistěte si, s kým se chystáte smlouvu podepsat a jestli jde o důvěryhodného partnera. Někdy jsou přihlášky do aukcí uzavírány jen za účelem následného zasílání pokut. Nebo je jejich výsledkem uzavření nevýhodné smlouvy s novým dodavatelem. Výjimkou nejsou případy, kdy jsou dodavatel se zprostředkovatelem propojeni a předem domluveni,“ dodává.

I zprostředkovatelské smlouvy můžou být plné záludností a nevýhodných odstavců, které vás můžou stát tisíce korun. Nejhorší je situace, kdy se pokutě nemůžete vyhnout, protože na vás z jedné strany tlačí váš současný dodavatel, který vás nechce pustit, protože s ním mát uzavřenou smlouvu na několik let, na druhé straně mává červenou cifrou zprostředkovatel. Obrana je jediná: čtěte, co podpisujete. A když už podepíšete, nepromeškejte lhůtu na bezplatné odstoupení.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Odstoupení do dvou týdnů

Když uzavřete smlouvu se zprostředkovatelem mimo obchodní prostory, třeba na prahu vlastních dveří, můžete bez sankcí odstoupit do čtrnácti dní – za předpokladu, že vás o možnosti odstoupení obchodník poučil. „Jestli na to zapomene, prodlužuje se lhůta na jeden rok a čtrnáct dnů. Ledaže by v průběhu tohoto období obchodník svoji chybu napravil a poučil vás. Pak běží čtrnáctidenní lhůta počítaná ode dne poučení,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

A tady se dostáváme k zásadnímu rozdílu mezi dodavatelem a zprostředkovatelem. Pokud byste totiž smlouvu uzavřeli s dodavatelem a čtrnáctidenní lhůtu prošvihli, nabízela by se ještě možnost odstoupit do patnácti dnů po zahájení dodávek. Jenže tuhle možnost dává energetický zákon a vztahuje se jen na dodavatele. Přesto tady malá šance je.

„Za situace, kdy uzavřete smlouvu o dodávkách sami přímo s dodavatelem a opět mimo obchodní prostory dodavatele, můžete využít odstoupení podle energetického zákona. Myslíme si, že zprostředkovatel není v takovém případě oprávněn požadovat zaplacení smluvní pokuty,“ upřesňuje Lukáš Zelený.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Zprostředkovatelé totiž ve smlouvě výslovně uvádějí, že nepožadují za obstarání smlouvy žádnou odměnu, takže lze předpokládat, že své dostanou od dodavatele za sjednanou smlouvu o dodávce energií. „Smluvní pokuta, kterou zprostředkovatel požaduje, by neměla nahradit odměnu od dodavatele. S nejistotou ohledně uzavření smlouvy musí firma počítat. Zvlášť, když prezentuje své služby jako bezplatné,“ dodává Lukáš Zelený.

I když zákon neříká, jak by mělo odstoupení vypadat, úřady i spotřebitelské poradny se shodují na tom, že nejlepší je doporučený dopis. „Je to kvůli prokazatelnosti. Schovejte si podací lístek a vyžádejte si na poště doručenku,“ vybízí Jiří Frölich.

Pokud od smlouvy odstoupit nestihnete, zaškrtněte si v kalendáři nejbližší možný termín, kdy můžete podat výpověď. Většina smluv uzavřených na dobu určitou neskončí, ale automaticky se prodlouží.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2018 7:00, Karel Nakobyl

Šmejdi vlezli do baráku a paní domu jim skočila na špek. Byla to „Energetická agentura ze Štemberka“, ale jak se později ukázalo, tak tuhle celorepublikovou akci organizuje Centrální výběrová řízení, a.s.“ se sídlem Prosecká 64, Praha 9.Drzost a sebevědomí na straně jedné a naivita na straně druhé,přesně jak jsem o těchto šmejdech nedávno psal.

„Jsme z agentury a ukažte nám poslední fakturu.“ V sousedním Zábřehu zase "sbírali podklady pro statistiku" podle smlouvy s ČEZ. Na to v žádném případě nemají právo. Tihle si dokonce, po prolomení hesla, protiprávně stáhli z webu ČEZ veškeré údaje o důvěřivé zákaznici. „Tady nám podepište že žádáte o slevu na energii 20% a my to s ČEZem vyjednáme. Jen musíte zítra po našem zavolání odsouhlasit do telefonu, že jste si vědoma,že může dojít ke změně dodavatele. Ale to se stane málokdy, jedině kdyby ČEZ na slevu nechtěl přistoupit“. Chytré a dělané pro naivní zákazníky. Ke změně pochopitelně dojde,jinak by se nenamáhali. Za nějaký týden přijde změna dodavatele energie , kterou na základě onoho „ANO, jsem si vědoma“, dané po telefonu, vybere za provizi tahle drzá agentura. Ovšem co je podstatou – smlouvu s dodavatelem neuzavírá zákazník, ale pověřená agentura. Ta odsouhlasí v podmínkách různé sankce, protože o ty jde. Ty jsou výdělkem a zákazník s nimi předem souhlasil. Řekl přeci do telefonu ANO,čímž se svých práv jednat s agenturou vybraným dodavatelem o čemkoliv trvale vzdal .

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2019 11:26, Verča

i u mě zazvonil pracovník z výběrových řízení a vysvětlil mi celý proces, pokud ušetřím, tak se nebráním změně dodavatele a navíc to mám bez práce.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services