Měním dodavatele elektřiny. Mám se bát firmy z garáže?

Když svému dodavateli oznámíte, že odcházíte za lepším, pravděpodobně na vás zkusí metodu cukru a biče. Vedle slevy může sáhnout i po zastrašování – když už tedy odcházíte, hlavně si neberte žádnou „garážovou firmu“, protože jestli zkrachuje, jsou s tím mraky starostí. Vážně?
Měním dodavatele elektřiny. Mám se bát firmy z garáže?

České domácnosti si svého dodavatele můžou svobodně vybrat už dobrých deset let. Loni změnilo obchodníka s elektřinou podle statistik Operátora trhu s energiemi (OTE ČR) přes 263 tisíc domácností a letos do konce června zatím přes 150 tisíc. Pochopitelně, s výběrem dodavatele, který nebyl přidělen vyšší mocí, roste i díl odpovědnosti za vlastní rozhodnutí. Pokud si vyberete špatně nebo se necháte napálit podomním prodejcem, může se roztočit kolečko nepříjemností. Na druhou stranu – proč byste si měli vybrat špatně, nebo se dokonce nechat napálit?

Je škoda, že spotřebitelé líp neznají svoje možnosti, práva a samozřejmě také povinnosti. Byli by víc imunní. Dnes se podíváme na jeden z „argumentů“, který rádi používají velcí dodavatelé vůči těm malým: Jen si dejte pozor, aby nezkrachoval! Protože s krachem jsou starosti a co vy potom budete dělat? Zůstanete bez elektřiny nebo spadnete do černého odběru? To se možná nedoplatíte.

Je to jinak.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Skončily desítky firem. Jenže…

Aby obchodník s elektřinou nebo plynem, jinými slovy dodavatel energií, mohl vaší domácnosti prodávat například elektrický proud, musí mít licenci, kterou vydává Energetický regulační úřad (ERÚ). Jen loni bylo zrušeno 43 licencí pro obchod s elektřinou a 25 licencí pro obchod s plynem. Vypadá to jako velké číslo. Do statistiky se ale počítají i firmy, které licenci zrušily, protože se dodávání energie ve skutečnosti nevěnovaly, nebo firmy, které byly koupené jinou společností nebo s ní jinak splynuly. „Velká část těchto dodavatelů vůbec nedodávala energii maloodběratelům nebo jen velmi malému počtu,“ říká Alena Vitásková, nyní již bývalá předsedkyně ERÚ. Pokud se podíváme na firmy, které dodávaly koncovým zákazníkům (domácnostem) a počet jejich zákazníků se pohyboval ve stovkách, takových firem končilo za rok v řádu jednotek, nikoli desítek.

Posledním takovým případem, kterého si všimla média, byl loni na podzim krach společnosti Česká energie. Ta patřila podnikateli Ladislavu Drábovi a byla součástí skupiny CE Group. Dodavatel skončil proto, že dlouhodobě neplatil za služby distribuční soustavy společnosti ČEZ Distribuce, která je vlastníkem „drátů“. Za úpadkem České energie byl podle informací, které proběhly tiskem, krach Drábových plánů na stavbu plynového zásobníku na Vysočině. Sestra České energie, společnost GSCeP, která měla zásobník stavět, byla v konkurzu.

Společnost Česká energie prodávala elektřinu a zemní plyn 6500 zákazníkům. Když přišla o licenci distributora elektřiny a Operátor trhu s energiemi jí pozastavil činnost, ocitli se její zákazníci sice bez dodavatele, ale nikoli bez proudu. Převzal je dodavatel poslední instance, který je dán distribučním územím, v němž se odběrné místo zákazníka nachází. V elektroenergetice jím mohou být společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika, v plynárenství společnosti E.ON Energie, innogy Energie a Pražská plynárenská.

Záchranná síť

„Ochranné mechanismy jsou na energetickém trhu nastaveny tak, že je zákazník maximálně chráněný. I když se dodavatel dostane do potíží, nedojde k přerušení dodávky, zákazník si jen musí vybrat dodavatele nového, a postaráno je o něj i v mezičase,“ řekla někdejší předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Zákazníci můžou dodávku elektřiny nebo zemního plynu od dodavatele poslední instance využívat půl roku, ceny jsou dopředu určené Energetickým regulačním úřadem. Až po šesti měsících, pokud si člověk nesjedná řádného dodavatele (smlouvu pochopitelně může uzavřít i s firmou, která je jeho dodavatelem poslední instance), dostane se člověk „do neoprávněného odběru“. To už může být nepříjemné, protože neoprávněný odběr může vrcholit odstřižením od energií, náklady na opětovné připojení jsou pak v řádu tisícikorun.

Zahájení dodávky, výši ceny a ostatní podmínky je dodavatel poslední instance povinen neprodleně oznámit dotčenému zákazníkovi i provozovateli distribuční soustavy. Jakmile si zákazník v půlroční lhůtě najde nového řádného dodavatele, proběhne standardní změna dodavatele, která trvá deset pracovních dní,“ dodává Alena Vitásková. Změna dodavatele je také v tomto případě (stejně jako v jiných) zdarma, zákazníci se navíc nemusí obávat například pokuty za předčasně vypovězenou smlouvu a podobných lahůdek.

Jak měníme dodavatele

Dodavatele elektřiny si člověk prvně mohl změnit v roce 2007, před desíti lety. Tenkrát se k tomu odhodlalo pětadvacet tisíc lidí, další rok jich bylo jen patnáct tisíc, ale v roce 2009 se počet změn dodavatele elektřiny dostal přes padesát tisíc. A od dalších let se pohybujeme v řádu stovek tisíc změn ročně. Vývoj u dodavatelů plynu je víceméně obdobný.

Počet změn dodavatele elektřiny

Počet změn dodavatele zemního plynu

Rok

Počet změn

Rok

Počet změn

2010

183 990

2010

76 659

2011

374 258

2011

359 996

2012

382 006

2012

344 005

2013

287 059

2013

293 660

2014

250 494

2014

198 427

2015

183 124

2015

175 988

2016

263 074

2016

201 647

2017 (do konce června)

150 337

2017 (do konce června)

115 069

Zdroj: OTE ČR

Jak vybírat dodavatele

Příklad zkrachovalé České energie ukazuje, že i když je společnost součástí větší skupiny firem (nebo to tak vypadá) a má ambiciózní investiční plány, nevypovídá to o její finanční stabilitě. Jako zákazník do vnitřních financí firem nevidíte, ale nahlédnutí do obchodního rejstříku vám může poodhalit vlastnické vazby a vyhnout se majitelům, kteří v energetice figurují dlouhodobě, ale zatím nepředvedli příliš pozitivní výsledky.

Zapátrejte po pověsti dodavatele a po referencích. Můžete se také podívat, jestli se firma hlásí k Etickému kodexu obchodníka. Důležité ale je, co vám nabídne, jaké má ceny, obchodní podmínky a smlouvy.

  • Měli byste se zajímat, jestli smluvní podmínky nejsou vychýlené jednostranně ve prospěch dodavatele.
  • Výhodnější bývají vždy smlouvy sjednané na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou tři měsíce. Tento typ smluv můžete kdykoli vypovědět.
  • Pokud už se výměnou za opravdu výhodnější cenu upíšete dodavateli na rok nebo dva a uzavřete smlouvu na dobu určitou, měli byste předem vědět, do kdy smlouvu uzavíráte a jestli se automaticky prodlužuje. Nebo kdy ji nejpozději musíte vypovědět, abyste se vyhnuli případným sankcím.
  • Seznamte se s pokutami nebo sankcemi, například za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.
  • Prohlédněte si web dodavatele a zjistěte si, jak s ním můžete komunikovat (bezplatná zákaznická linka začínající trojčíslím 800, kamenná pobočka, e-mail nebo on-line zákaznický portál).
  • Prostudujte si aktuální ceník a spočítejte si, jestli s novým dodavatelem opravdu ušetříte.

Ačkoli případný krach dodavatele pro vás jako spotřebitele nemusí být příjemný, protože vás bude čekat hledání jiné společnosti, díky záchranným mechanismům vás pravděpodobně ohrozí jen minimálně. Nevýhodné smlouvy na dobu určitou s vysokými sankcemi, podpis smlouvy podomnímu prodejci mezi dveřmi nebo sankce schované za „dárek“ v podobě LED žárovek vám můžou život zkomplikovat mnohem víc. Bez energií nezůstanete, a když si během půl roku najdete nového obchodníka, nespadnete do černého odběru. To je fakt. 

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2017 9:17, Luky

Dodavatele měním a každoročně sleduji, ale že je to skoro bez rizika? Jak pro koho. Ten kdo elektřinou nebo plynem topí, může v případě krachu přijít o dost peněz a to tu vůbec nezmiňujete. Čekal bych na specializovaném webu lepší analýzu.
Můj příklad. Vyúčtování chodí vždy začátkem dubna, kdy se u nás provádí odečet. Platíme zálohy cca 3500 Kč. Přes léto spotřeba minimální, protože nejvíce se protopí v zimě. Pokud dodavatel zkrachuje, tak tam z logiky věci v podstatě vždy, kromě konce období máme velký přeplatek na zálohách. Pokud tedy nezkrachuje v únoru nebo březnu či dubnu tak bychom přišli o dost peněz... Pokud by zkrachoval třeba v listopadu před topnou sezónou, tak se aktuální přeplatek na zálohách může pochybovat kolem 17 000 Kč... Pokud by je díky insolvenci nevrátili, tak je sice hezké, že energie nám dodá dodavatel poslední instance, ale předpokládám, že nám ty zaplacené zálohy původnímu dodavateli nezapočítá a museli bychom to zaplatit znovu. A mimochodem ceny dodavatele poslední instance jsou spíš nevýhodné, takže tam bych dlouho s přechodem jinam neotálel...
Samozřejmě, že ten kdo má spotřebu rovnoměrnou celý rok a zálohy má nastavené tak, aby neměl přeplatky, tak o tolik peněz nepřijde, ale i tak tam může o nějakou částku ve výši třeba jedné zálohy přijít...

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services