Za kolik můžete do minusu? Srovnání kontokorentů u účtů bez poplatků

Když dojde na nečekané výdaje, nezbývá než sáhnout do rezerv. Nemusí jít přitom nutně o rezervu naspořenou. Většina bank svým klientů nabízí kontokorent – možnost jít na účtu do minusu. Vedle pracujících jím banky cílí i na studenty, pro které mají často výhodnější sazby. Jaké úroky banky účtují a jak je to s poplatkem za zřízení či vedení? Srovnali jsme kontokorenty.
Za kolik můžete do minusu? Srovnání kontokorentů u účtů bez poplatků

Zaplatíte bydlení, vyrovnáte účet za telefon a zbytek padne na jídlo. V lepším případě vám zbyde pár stovek, v horším jste na nule. O žádném odkládání stranou nemůže být řeč – co vyděláte, jednoduše utratíte. Když se pak rozbije pračka nebo lednička, není kde vzít na novou. V takové chvíli může přijít kontokorent – možnost přečerpat běžný účet – vhod. Problém vyřešíte jednoduše během chvilky, prostě si z vlastního účtu vyberete pár tisícovek. Protože si většina bank (ještě pořád se ale najdou výjimky) neúčtuje poplatek za zřízení nebo vedení kontokorentu, zadní vrátka tak můžete mít – do chvíle, než do minusu skutečně půjdete – zadarmo.

Samozřejmě pokud jde o banky, je zadarmo dost relativní pojem. Co ušetříte za vedení kontokorentu, zaplatíte na dalších poplatcích. Obzvlášť u velkých bank dosáhnou na účet zdarma bez dalších podmínek pouze studenti. Pokud jde o kontokorent, nabízí navíc některé banky studentům i výhodnější úrokovou sazbu – někde o procento, jinde o necelých osm. Konkrétní úrokové sazby a další podmínky studentských kontokorentů najdete na konci článku.

Pro ostatní jsme pak srovnali kontokorenty u běžných účtů, které můžou mít „zadarmo“ nejsnadněji – účty, kde stačí protočit nejmenší sumy nebo splnit nejméně podmínek.

Anketa

Používáte někdy kontokorent?

Jak kontokorent sjednat

Kontokorent nebo také povolené přečerpání funguje jednoduše – s bankou si sjednáte určitou částku, kterou můžete utratit, i když na účtu nemáte vlastní prostředky. Čerpaný úvěr se pak automaticky splatí, jakmile na účet dorazí výplata nebo jiný příjem. Stejně jako v případě jiných půjček, i za kontokorent zaplatíte úroky.

Podmínky, za kterých banky svým klientům přečerpání povolují, se příliš neliší. Kromě běžného účtu a dosažení plnoletosti je jednou z podmínek pravidelný příjem. Komu stačí vybrat jen pár tisícovek a má u banky historii – má účet delší dobu a nechává si na něj posílat mzdu, ten nemusí zpravidla výši příjmů prokazovat. Kdo ale historii nemá, protože účet právě založil, nebo chce úvěrový limit v řádu desetitisíců, musí se připravit na dokládání příjmů. Po zaměstnancích chtějí banky potvrzení od zaměstnavatele, OSVČ by si měly připravit kopii daňového přiznání nebo doklad o zaplacení daně z příjmu.

Co se týče studentských kontokorentů, žádat o povolení přečerpání můžou zpravidla studenti vysokých a vyšších odborných škol. Místo potvrzení příjmu si musí připravit potvrzení o studiu.

Limity, poplatky a úroky: Na co si dát pozor

I když banky lákají na možnost čerpat kontokorent až do výše statisícových limitů, v praxi se řídí především výší příjmů. Obecně platí, že banky schvalují limit pro čerpání úvěru do výše dvoj- až trojnásobku příjmu. S nižšími limity se pak musí smířit především studenti.

Pozor si dejte také na lhůtu pro splacení úvěru. Zatímco některé banky nabízí možnost čerpat kontokorent neomezeně, jinde musíte účty alespoň jednou za určité období vyrovnat – zůstatek na vašem účtu musí být kladný nebo alespoň na nule. Kolik za kontokorent zaplatíte, závisí na výši úrokové sazby. Úrok, který banky běžně zveřejňují, je roční. Pokud jste tedy v mínusu jen několik dní v měsíci, přepočítá se úrok na dny, za které dlužíte.

Přehled kontokorentů u účtů zdarma

Fio banka
mBank
Zuno
ČSOB

Kontokorent

Klienti, kteří mají Fio Osobní účet, můžou čerpat kontokorent ve třech různých tarifech.

Úroková sazba a poplatky: Zvolený tarif ovlivní nejen úrokovou sazbu, ale i poplatek za zřízení kontokorentu. Vedení kontokorentu a změna limitu je u všech tarifů zdarma.

  • Tarif 1 s nejnižší roční úrokovou sazbou 8,3 procenta pro klienty, kteří se dostávají do mínusu pravidelně. Za nižší úrok zaplatí vyšším poplatkem 4 procenta z částky limitu za zřízení kontokorentního úvěru. Kdo si například sjedná limit ve výši 10 tisíc korun, zaplatí za zřízení kontokorentu 400 korun.
  • Tarif 2 je vhodný pro klienty, kteří čerpají kontokorentní úvěr jen jednou za čas. Mají nižší poplatek za povolení kontokorentu – 1 procento z částky limitu, což při limitu 10 tisíc korun dělá stovku, ale vyšší úrok 14,3 procenta ročně.
  • Tarif 3 je určený klientům, kteří budou čerpat rezervu jen výjimečně. Neplatí poplatek za zřízení, počítat ale musí s vyšším úrokem 18,9 procenta ročně.

Limit pro kontokorent: 5000–1 500 000 Kč

Doba splácení: neomezeně

Tip: Kontokorent až do výše 10 tisíc korun si můžou u Fio banky sjednat i studenti – stačí potvrzení o studiu. 

Era/Poštovní spořitelna
Moneta Money bank
Sberbank
UniCredit

Era kontokorent

Poplatky: Zřízení, vedení i navýšení limitu je zdarma.

Úroková sazba: 17,9 % p. a.

Limit pro kontokorent: Odvozuje se od průměru pravidelných vkladů na vašem účtu, případně od výše příjmů, maximálně ale 250 000 Kč.

Doba splácení: Jednou za 6 měsíců je nutné celý úvěr splatit.

Podmínky pro účet zdarma: Era nabízí vedení účtu zdarma včetně dalších služeb bez poplatků v případě Era Online účtu. Podmínkou je příjem alespoň 15 tisíc korun měsíčně, právě teď ale běží akce – u účtů založených do konce letošního roku bude k bezplatnému vedení účtu stačit měsíční přísun desíti tisícovek.

Raiffeisenbank
Komerční banka
Česká spořitelna

Povolený debet

Poplatky: Povolení kontokorentu přijde na 200 korun, vedení na 90 korun měsíčně a bez poplatku 200 korun se neobejde ani případné zvýšení limitu.

Úroková sazba: 21,9 % p. a.

Limit pro kontokorent: 5000–150 000 Kč

Doba čerpání: Jednou za 12 měsíců je nutné celý úvěr splatit.

Tip: Klienti, kteří mají eKonto SMART můžou čerpat bezúročnou rezervu tisíc korun.

Podmínky pro účet zdarma: Kdo si u Raiffeisenbank zřídí e-Konto SMART, bude mít účet včetně odchozích plateb a výběrů z bankomatu zdarma, pokud součet příchozích plateb dosáhne za měsíc alespoň 15 tisíc korun a zároveň uskuteční alespoň tři odchozí transakce.

S e-Kontem Smart se ale nevyhnete poplatkům za zřízení a vedení kontokorentu. Bez poplatků je kontokorent pouze pro klienty, kteří mají e-Konto KOMPLET, za které ale měsíčně zaplatí minimálně 129 korun.

Rychlé srovnání

 

Poplatek za zřízení

Poplatek za vedení

Výše kontokorentu (Kč)

Úrok p. a.

Lhůta splacení úvěru

Fio banka 

Tarif 1: 4 % z částky limitu, minimálně 100 Kč

zdarma

5000–1,5 milionu

8,3 %

bez omezení

Tarif 2: 1 % z částky limitu, minimálně 100 Kč

14,3 %

Tarif 3: zdarma

18,9 %

mBank

zdarma

zdarma

5000–300 000

12,9–18,9 %

12 měsíců

Zuno

zdarma

zdarma

7500–100 000

17,9 %

bez omezení

ČSOB

zdarma

zdarma

2× měsíční příjem až 250 000

18,9 %

6 měsíců

Era/Poštovní spořitelna

zdarma

zdarma

2000–250 000 Kč

17,9 %

6 měsíců

MONETA Money Bank

zdarma

zdarma

5000–100 000

21,99 %

bez omezení

Sberbank

zdarma

zdarma

5000–200 000

19,99 %

bez omezení

UniCredit Bank

zdarma

zdarma

5000–150 000

18 %

12 měsíců

Česká spořitelna

zdarma

zdarma

5000–100 000

18,9 %

12 měsíců

Komerční banka

zdarma

zdarma

2000–60 000

19,99 %

360 dní

Raiffeisenbank

200 Kč

90 Kč

5000–150 000

21,9 %

12 měsíců



Kontokorent pro studenty

Přehled kontokorentů speciálně pro studenty

Česká spořitelna
ČSOB
Era/Poštovní spořitelna

Kontokorent pro studenty ke FRESH účtu

Studenti mají u České spořitelny zdarma základní balíček – vedení účtu, příchozí platby, vedení platební karty a dva výběry z bankomatu měsíčně. Pro kontokorent platí následující podmínky:

Poplatky: Zřízení i vedení je zdarma.

Úroková sazba: 18,9% p. a.

Limit pro kontokorent: Maximálně 25 000 Kč.

Doba čerpání: Jednou za 12 měsíců je nutné celý úvěr splatit.

Moneta Money bank
Komerční banka

Flexikredit ke kontu Genius Student

Poplatky: Zřízení i vedení zdarma.

Úroková sazba: 21,99 % p. a.

Limit pro kontokorent: Maximálně 10 000 Kč.

Doba splácení: Pro studenty platí podmínka splacení úvěru alespoň jednou za 360 dní.

Rychlé srovnání

 

Poplatek za zřízení

Měsíční poplatek za vedení úvěru

Výše kontokorentu (Kč)

Úrok p. a.

Lhůta splacení úvěru

Česká spořitelna

zdarma

zdarma

5000–25 000 korun

18.9 %

12 měsíců

ČSOB

zdarma

zdarma

až 20 000

17,9 %

6 měsíců

Era/Poštovní spořitelna

zdarma

zdarma

2000–20 000

17,9 %

6 měsíců

MONETA Money Bank

zdarma

zdarma

2000–10 000

21,99 %

360 dní

Komerční banka

zdarma

zdarma

20 000

12 %

360 dní

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SEPA platby: Posíláme peníze do ciziny v eurech. Srovnání českých bank

14. 7. 2016 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

SEPA platby: Posíláme peníze do ciziny v eurech. Srovnání českých bank

Za běžné zahraniční platby si banky účtují vysoké poplatky. Pro Evropskou unii a několik dalších evropských zemí jsou levnější variantou SEPA platby. Přečtěte si, jak na ně. Máme pro... celý článek

Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

15. 6. 2016 | Monika Veselíková | 14 komentářů

Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

Předplacených platebních karet jsou v českých peněženkách desítky tisíc. Předpovídá se jim ale větší budoucnost. Karty nejsou propojené s účtem, a ten je díky tomu v bezpečí, když kartu... celý článek

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

9. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Každé zadarmo něco stojí. Aspoň u většiny „bezplatných“ běžných účtů to tak funguje. Abyste nemuseli solit, musíte splnit nějaké podmínky. A samozřejmě: co je pro někoho brnkačka, může... celý článek

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

3. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

Jsme konzervativní. Většina mladých zůstane věrná své bance i po skončení studia. Bankovní domy proto při lovu mladých klientů klidně sázejí na nákladné reklamní kampaně. Jsou ale účty... celý článek

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

15. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

Než se rozhodnete pro produkt zdarma, vemte si smlouvu domů a prověřte, že do ní zaměstnanec banky nezahrnul doplňkové nebo nadstandardní placené služby.

Partners Financial Services