Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Každé zadarmo něco stojí. Aspoň u většiny „bezplatných“ běžných účtů to tak funguje. Abyste nemuseli solit, musíte splnit nějaké podmínky. A samozřejmě: co je pro někoho brnkačka, může být pro jiného nemožný úkol. Vyberte svého favorita v našem přehledu nejlevnějších účtů.
Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Před nějakou dobou o nás banky bojovaly sazbami spořicích účtů. Už toho nechaly, lezlo to do peněz. Někteří lidé změnili banku, o ty bankám šlo. Někteří ji změnili víckrát – a o ty už nemá cenu usilovat, protože jak snadno přejdou k vám, tak snadno zase přeběhnou ke konkurenci.

Když se podíváte na současný bankovní marketing, vypadá to, že banky teď loví klienty zejména na půjčky. Ani tahle bitva, stejně jako bitva spořáků, nebude trvat věčně.

Propojeno!

Spořicí účty začínají být k smíchu. Pravidelně co čtvrt roku děláme na Peníze.cz srovnání. A už nám pomalu začíná docházet fantazie, jak po desáté v řadě říct znovu to samé: Sešup ještě nekončí. A vyhlídky na zlepšení moc nejsou... Lednové srovnání zde:

Ovšem celou dobu se válčí ještě na jednom bojišti. Není to možná bitva tolik nápadná a hlasitá, ale pro banky strategicky nesmírně důležitá. Je to boj o to, kde budete mít svůj běžný účet. Pro banku možná není běžný účet na první pohled tak lukrativní, má ale zásadní strategický význam: velmi často to funguje tak, že první banka, na kterou se obrátíte, když něco potřebujete – hypotéku, půjčku... –, je „vaše banka“, tedy ta, kde máte běžný účet. Se znalostí vaší finanční situace vás dokáže banka oslovovat s nabídkami plus minus na míru, má s vámi stálý kontakt – což je dneska k nezaplacení. A nezapomínejme, jak obrovský objem peněz Češi na běžných účtech stále mají, tedy jaký balík dávají bance k hospodaření.

Doba, kdy banky na běžném účtu mohly bez velkého úsilí vydělat majlant na poplatcích, už je pryč. Dnes se předhánějí, kdo vám dá víc zadarmo. Ovšem „zadarmo“ je hodně relativní pojem. Abyste za vedení účtu nemuseli nic platit, budete muset u většiny bank svá konta taky víc nebo míň, tím či oním způsobem používat, točit na nich peníze (většinou to není problém – ale přijde na to, k čemu chcete účet mít). Málokdy se navíc stane, že nebudete platit opravdu za žádnou ze služeb, které v bance využíváte. A na některé služby u většiny těchto účtů klidně zapomeňte: to platí zejména pro ty, kteří neradi internet, zato si rádi povídají s bankovními úředníky na pobočce. U většiny těchto účtů se počítá s výhradně elektronickou obsluhou, služby na pobočkách se nenabízejí (případně pobočky prakticky ani neexistují), anebo jsou pořádně mastné.

+273
+
-

Equa bank – Běžný účet

Jediný bez podmínek

Equa bank se snaží nalákat klienty účtem, u kterého je zdarma vedení i nejčastější bankovní služby. To by samo o sobě ještě nebylo tak zajímavé, kdyby na rozdíl od konkurence neplatilo, že banka od prvního února bezplatnost účtu ničím nepodmiňuje. Pokud tedy máte její Běžný účet, neplatíte nic za příchozí a odchozí domácí platby, trvalé platby, inkasa ani SIPO. Zdarma jsou také výběry ze všech bankomatů v Česku. Výběr v zahraničí je za příjemných devět korun. K účtu dostanete bezkontaktní debetní kartu MasterCard. 

Equa bank je tedy skutečně první banka, která na běžném účtu nabízí základní elektronické transakce a výběry ze všech tuzemských bankomatů zdarma bez jakýchkoli dalších podmínek. 

Příchozí europlatba stojí devět korun, odchozí vyjde na 99 korun.

+252
+
-

Fio banka – Osobní účet

Cizina levně, Slovensko zadarmo

Jedny z nejjednodušších podmínek u běžného účtu na našem trhu najdete u Fio banky. Její Osobní účet má zdarma vedení, elektronické příchozí a odchozí platby, trvalé platby, inkasa i SIPO. Bez poplatků dostanete také bezkontaktní debetní kartu MasterCard. Prvních deset výběrů z bankomatu Fio banky je zadarmo. Každý další už stojí devět korun. Při výběru z bankomatu cizí banky počítejte s poplatkem 30 korun. Za každé čtyři tisíce korun utracených prostřednictvím platební karty máte ale nárok na jeden volný výběr z cizího bankomatu. Maximálně jich tímto způsobem můžete každý měsíc získat až pět. Za použití bankomatu v zahraničí zaplatíte půl procenta z vybírané částky plus 80 korun.

Klienty, kteří často posílají peníze do zahraničí, jistě potěší, že za příchozí i odchozí europlatbu zaplatí pouze 20 korun. Tradiční výhodou československé banky jsou platby na Slovensko a ze Slovenska bez poplatku.

-81
+
-

Bramborová (?) GE Money

Za výběr z cizích bankomatů zaplatíte u GE Money Bank tučných 40 korun. To je okolnost, která může ovlivnit vaše rozhodování. Hodně lidí má GE Money zařazenou mezi menší banky, přitom v mnoha ohledech se blíží bankám takzvané velké trojky, tedy České spořitelny, ČSOB/Poštovní spořitelny a Komerční banky. Například zrovna bankomat má poměrně dost – se zhruba sedmi sty mašinami se pere s Komerčkou o třetí místo; první je Česká spořitelna, která má bankomatů zhruba půl druhého tisíce, a dvojjediná ČSOB/Poštovní spořitelna, která jich má k tisíci.

GE Money Bank – Genius bene+

Za vedení účtu (někdy) platí banka vám

Vedení účtu a běžné bankovní služby můžete mít zdarma od začátku letošního roku také u GE Money Bank. Na účet Genius bene+ vám ale musí každý měsíci přijít alespoň 10 000 korun. V opačném případě počítejte s „astronomickým“ poplatkem 149 korun.

Při splnění základní podmínky máte zdarma všechny domácí příchozí i odchozí platby, trvalé platby, inkasa a SIPO – když je zadáte přes internetové bankovnictví. Zadarmo dostanete také bezkontaktní debetní kartu MasterCard Standard nebo Maestro. S tou si můžete bezplatně vybrat čtyřikrát měsíčně v bankomatu GE Money Bank. Další výběr vás bude stát 15 korun. Za každé použití bankomatu jiné banky platíte 40 korun. Pokud budete vybírat peníze z bankomatu v zahraničí, zaplatíte vždy 0,5 procenta z vybrané částky plus poplatek sto korun. Bezplatně můžete využívat také bezkontaktní nálepku a kontokorent. Příchozí europlatba vás přijde na stovku korun, odchozí europlatba na 220 korun.

Zajímavé je na účtu Genius Bene+ to, že můžete každý měsíc od banky získat bonus 50 korun. Nárok na něj má každý klient, který splní podmínky bezplatného vedení účtu a nadto debetní kartou u obchodníků utratí víc než pět tisíc korun.

+101
+
-

Raiffeisenbank – eKonto Smart

I „banka pro bohaté“ už je zdarma

Loni v srpnu začala nabízet účet zdarma i Raiffeisenbank, která se do té doby zaměřovala především na bonitní klientelu. Abyste za účet eKonto Smart neplatili poplatek za vedení 99 korun, musíte splnit dvě podmínky. Na konto vám v daném měsíci musí přijít alespoň 15 000 korun a zároveň je potřeba realizovat alespoň tři odchozí transakce. Do těch se kromě klasických odchozích plateb počítají i platby kartou.

eKonto Smart nabízí zdarma všechny elektronické domácí příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa a SIPO. Bez poplatku dostanete také bezkontaktní debetní kartu MasterCard BASIC, VISA Electron nebo Maestro. Zdarma můžete mít i kreditní kartu Easy, bezkontaktní platební nálepku MasterCard a kontokorent. Za výběry z bankomatů v Česku si banka nic neúčtuje. Pokud ale budete vybírat z bankomatu v zahraničí, počítejte s poplatkem 0,5 procenta z vybrané částky plus 100 korun. Jestliže využíváte bankomaty v zahraničí častěji, vyplatí se vám aktivace balíčku neomezených výběrů v zahraničí za 40 korun měsíčně. Za příchozí europlatbu vám v rámci eKonta Smart bude naúčtováno 200 korun, za odchozí 220 korun.

+119
+
-

UniCredit Bank – U konto

Bankomaty zdarma. Všechny na celém světě

Od loňského dubna má ve své nabídce účet zdarma i UniCredit Bank. Na běžné bankovní služby můžete bezplatně dosáhnout v případě, že vám na účet U konto přijde měsíčně alespoň 12 000 korun. Pokud se vám ale nepodaří tuto podmínku splnit, počítejte s tím, že si pořádně připlatíte. Za vedení účtu vám strhnou 199 korun. Zaplatit pak navíc budete muset i za každou jednotlivou transakci a službu.

Při splnění měsíčního limitu 12 000 máte s U kontem bez poplatku všechny elektronické zadané odchozí a příchozí platby, trvalé platby, inkaso a SIPO. Zdarma je k účtu debetní karta Visa Basic nebo MasterCard a také kontokorent. Klienti jistě ocení možnost bezplatného výběru ze všech bankomatů na celém světě. Nevýhodou naopak je (nebo aspoň pro někoho může být), že UniCredit patří mezi jednu z mála bank, která svým klientům v České republice ještě nenabízí bezkontaktní karty.

Příchozí europlatba stojí 200 korun, odchozí 250 korun.

Banka tyto podmínky klientům garantuje po dobu deseti let od uzavření smlouvy.

+43
+
-

mBank – mKonto

Nově výběry zdarma bez podmínek

První bankou, která se na našem trhu začala profilovat jako bezpoplatková, byla mBank. Dnes jsou u jejího běžného účtu mKonto zdarma příchozí a odchozí platby, trvalé platby, inkasa a SIPO. Klienti zároveň bezplatně dostanou k užívání bezkontaktní debetní kartu Visa Classic. První tři výběry z jakéhokoli bankomatu v Česku stojí po devíti korunách. Pokud ale kartou v daném měsíci utratíte víc než dva tisíce korun, máte jeden výběr zdarma. Při útratě nad tři tisíce jsou zdarma dva výběry. A jestliže u obchodníků kartou zaplatíte nad čtyři tisíce korun za měsíc, neplatíte za žádný z prvních tří výběrů. Čtvrtý a další výběr z bankomatu je už ale vždycky za třicet pět korun. Při výběrech z bankomatů v zahraničí je to už jednodušší. Pokud vybíráte ekvivalent alespoň 2500 korun, neplatíte nic navíc. Jestliže vyberete míň, naúčtují vám poplatek 35 korun. Příchozí i odchozí europlatby jsou u mKonta zadarmo.

Pokud vám pravidla pro počítání výběrů zdarma přijdou zbytečně složitá, vězte, že od března, po změně sazebníku, to bude v mBank jednodušší. První tři výběry v českých bankomatech budou zdarma, každý další za 35 korun. Novinka, která už tak příjemná není: pokud kartou neutratíte aspoň pětistovku za měsíc, banka si za to, že kartu máte, naúčtuje 29 korun.

+129
+
-

Air Bank – Malý tarif

Jediný účet se slušným úrokem (za pět plateb kartou)

Jednou z nových bank, které se podařilo na svůj běžný účet přilákat poměrně dost klientů, je Air Bank. Bezplatná varianta běžného účtu s názvem Malý tarif nabízí zdarma všechny příchozí a odchozí platby, trvalé platby, inkasa i SIPO. Dostanete také bezkontaktní debetní kartu MasterCard. Výběry z vlastních bankomatů jsou zadarmo, pokud ale budete vybírat z bankomatu cizí banky, zaplatíte poplatek 25 korun. Na stejnou částku vás přijdou i výběry z bankomatů v ostatních státech Evropské unie. Mimo Unii pak zaplatíte rovnou stovku. Odchozí i příchozí europlatba je v rámci Malého tarifu zpoplatněna 25 korunami.

Silným lákadlem účtu od Air Bank jsou úroky: pokud v měsíci zaplatíte aspoň pětkrát kartou, vklad do sta tisíc korun se vám úročí sazbou 1,1 procenta. S trochou finanční gramotnosti ale obdobnou službu zastane kombinace spořicího a běžného účtu s automatickým přeléváním hotovosti. A nemusíte hlídat počty plateb,

-94
+
-

Era/Poštovní spořitelna – Era online účet

Pozor, od dubna změna!

Účet zdarma můžete mít také u Poštovní spořitelny. A zatímco u ostatních bank je nejčastější podmínkou pravidelný přísun určité částky peněz, v Poštovce na to šli jinak: abyste za účet nic neplatili, stačí v daném měsíci udržet na kontu průměrný zůstatek alespoň 15 000 korun. Pokud se to nepovede, počítejte s poplatkem za vedení 50 korun. Od dubna ale přichází změna a Poštovní spořitelna se přidá ke konkurenci – výše zůstatku už nebude podstatná, podmínkou pro bezplatné vedení účtu bude, aby na něj měsíčně přišlo aspoň patnáct tisíc.

S Era online účtem budete mít zdarma veškeré odchozí a příchozí platby, trvalé platby, inkasa a SIPO – vše musí být zadané přes internetové bankovnictví. Bezplatně dostanete k dispozici také bezkontaktní debetní kartu MasterCard. S tou můžete zadarmo vybírat ve všech bankomatech skupiny ČSOB. Výběry z bankomatů cizích bank stojí 39 korun. Když kartu použijete v zahraničním bankomatu, počítejte s tím, že za tuto službu zaplatíte půl procenta vybrané částky plus 80 korun. Příchozí europlatba vás vyjde na 150 korun, odchozí na 250 korun.

Kolem a kolem nic speciálního, výhodou může být druhá největší síť bankomatů, leckdy i v obcích, které stojí mimo pozornost ostatních bank.

Chcete vědět, jak funguje bankomat, jaká je jeho historie a co se skrývá v jeho útrobách? Prohlédněte si naši interaktivní grafiku. Dozvíte se také, jak je bankomat zajištěný proti vyloupení (například speciální fólií chránící klávesnici proti zjištění zadávaného PIN kódu) nebo jaké fígle nejčastěji používají zloději pro vybílení vašeho bankovního účtu. Infografika vám zároveň představí nejznámější mezinárodní sítě bankomatů.

Další interaktivní grafiky na Peníze.cz

-183
+
-

Česká spořitelna – iÚčet

Nejvíc vlastních bankomatů – jenže se za ně platí!

Od konce roku 2013 se účet zdarma objevuje i v nabídce České spořitelny. Běžné bankovní služby budete mít bez poplatku, pokud splníte dvě podmínky. U obchodníků musíte platební kartou zaplatit alespoň sedm tisíc měsíčně a zároveň účet nesmíte obsluhovat na pobočce, ale pouze elektronicky. Pokud tyto podmínky nedodržíte, přijde vás měsíc s iÚčtem na 98 korun.

iÚčet zahrnuje bezplatné odchozí a příchozí tuzemské platby, trvalé platby, inkasa i SIPO. K dispozici budete mít také debetní kartu Visa Classic. Minusem jsou jednoznačně zpoplatněné výběry z bankomatů, výhoda v podobě nejvyššího počtu vlastních bankomatů je tak nevyužita. Pokud vybíráte peníze ze stroje České spořitelny, zaplatíte pět korun, za výběr z bankomatu cizí banky, si Spořka strhává 40 korun a za výběr v zahraničí platíte 125 korun.

Příchozí europlatba stojí sto korun, odchozí pak 220 korun.

-33
+
-

Sberbank – Fér konto Start

Zadarmo. Když z účtu nic neodejde

Běžný bankovní účet s bezplatným vedením nabízí také Sberbank Produkt s názvem Fér konto Start zahrnuje neomezený počet příchozích tuzemských plateb, trvalé platby, inkasa i SIPO. Vybrat si k tomuto účtu můžete také debetní kartu Visa Electron či Maestro. Podobně jako u UniCreditu ale zatím zapomeňte na bezkontaktní placení. Karty Sberbank je totiž neumožňují. Další nevýhodou Fér konta Start je zpoplatnění odchozích plateb mimo Sberbank. Za jednu odchozí transakci zadanou v internetovém bankovnictví tak zaplatíte pět korun. Platit budete i za výběry z bankomatů. Za výběr z vlastního bankomatu, kterých má Sberbank 29 (z toho deset v Praze a šest v Brně), se platí pět korun, za výběr z bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny deset a z ostatních 37 korun. Výběr z bankomatu v cizině stojí 0,5 procenta vybírané částky plus 75 korun.

Příchozí europlatba stojí 150 korun, odchozí 250 korun.

+5
+
-

Anketa

Který účet to vyhrává u vás?

Zuno – Účet a Účet Plus

Dvě cesty k nule

V Zuno bank máte na výběr dokonce dva účty bez poplatku za vedení. První varianta se jmenuje Účet. Zdarma jsou kromě vedení konta i příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa, SIPO a také bezkontaktní debetní karta Visa Classic. Za každý výběr v tuzemských bankomatech ale zaplatíte 28 korun. Použití bankomatu v zahraničí pak stojí 80 korun. Příchozí europlatby jsou zdarma, za odchozí zaplatíte 180 korun.

Druhá možnost je Účet Plus. Podle sazebníku jeho vedení sice stojí 68 korun, pokud ale za měsíc utratíte kartou aspoň tři tisíce, máte to zadarmo. Stejně jako u varianty Účet jsou zdarma bezkontaktní debetní karta Visa Classic, všechny tuzemské odchozí a příchozí platby, trvalé platby, inkasa a SIPO. Bez poplatků budete vybírat i ve všech bankomatech v České republice, pokud vybraná částka bude alespoň tisíc korun. Když vyberete míň, připočítejte si poplatk 18 korun. Všechny výběry v zahraničí jsou naopak zadarmo.

Mateřská Raiffesienbank nedávno oznámila, že je ztrátová banka Zuno na prodej. Klienti, kteří si zde sjednají svůj běžný účet tak musí počítat s tím, že se podmínky jejich běžného účtu můžou brzy proměnit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+150
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2015 20:03, Petr

Česká spořitelna to je ostuda - okrádají nejvíce bezbrané, DŮCHODCE A TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, kteří zvykli dle železné košile jsou nepřímo zatlačeni do této komunistické banky, které z daní občanů ČR byly rozesety pobočky do mnoha maličkých obcí a měst a tak mají tuto důležitou klientelu v své pasti.

+41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční produkt 2014: Nejlepší spořáky, běžné účty, hypotéky a půjčky podle Finparády

3. 2. 2015 | Zdeněk Bubák | 7 komentářů

Finanční produkt 2014: Nejlepší spořáky, běžné účty, hypotéky a půjčky podle Finparády

Přinášíme výsledky čtvrtého ročníku soutěže Finparáda – Finanční produkt roku.

Chudí vlevo, bohatí vpravo. Česká spořitelna staví pro mohovitější banku v bance

4. 9. 2014 | Gabriel Pleska | 58 komentářů

Chudí vlevo, bohatí vpravo. Česká spořitelna staví pro mohovitější banku v bance

Modrá je dobrá. To si myslí nejen Ondřej Hejma a Žlutý pes, ale taky Česká spořitelna, která prý chce od října nabízet služby pod novou značkou Blue. Lepší služby pro lepší lidi. Pro... celý článek

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

18. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

Zatímco většina bank se snaží nalákat klienty nízkými či nulovými poplatky, největší česká banka přitlačila na pilu. Co ji k tomu vedlo? Nechají si její zákazníci zdražování líbit,... celý článek

Banky lákají na běžné účty: Kdo dá zadarmo víc?

10. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Banky lákají na běžné účty: Kdo dá zadarmo víc?

Stále větší počet bank nabízí vedení běžného účtu zdarma. Nově se do boje o klienty, který se na našem trhu v posledních letech rozhořel, přihlásila UniCredit Bank. Lákat chce na služby... celý článek

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

10. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na... celý článek

Partners Financial Services