Radši výnos než odpovědnost, říkají investoři. Krize je změnila

Hynek Just | rubrika: Aktuality | 27. 7. 2023
Radši výnos než odpovědnost, říkají investoři. Krize je změnila

Zdroj: Shutterstock

To, jak se firmy, do nichž investují, chovají k životnímu prostředí, přestalo být pro Čechy důležité. Více než osm z deseti lidí při investování upřednostňuje výnos před udržitelností a sociální odpovědností. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který ve spolupráci s agenturou Ipsos proběhl na konci června mezi 1050 respondenty.

Oproti roku 2021 klesl i podíl lidí, kteří věří, že vlastním odpovědným chováním dokážou přispět k ochraně životního prostředí. Zatímco před dvěma lety tomu věřilo 93 procent lidí, letos jen tři čtvrtiny. Když řeší vlastní udržitelná opatření jako třeba fotovoltaiku nebo tepelná čerpadla, jsou pro 81 procent Čechů důležitější finance než ochrana životního prostředí. V roce 2021 to byly asi dvě třetiny.

„Energetická krize a rostoucí inflace přetvořily trh. V takovém prostředí investoři obecně upřednostňují spíše vlastní finance. Důsledek toho je, že by mohli být méně ochotni akceptovat nižší finanční výkonnost, aby sledovali sociální nebo etické cíle,“ tvrdí Marco Marinucci, portfolio manažer a ESG officer z Generali Investments CEE.

 

Klikněte pro zvětšení. Průzkum Ipsos pro Generali Investments CEE

Do odpovědných společností nebo fondů investujících do společností podnikajících v souladu s ESG kritérii letos investuje osm procent dotázaných – o dvě procenta víc než v roce 2021.

Více než polovina Čechů ale do udržitelných společností neinvestuje a ani v budoucnu investovat neplánuje. Každý šestý Čech si to nemůže dovolit z důvodu nedostatku finančních prostředků. Celkem 14 procent dotázaných uvedlo, že neví, kde takovou možnost najdou. 

„Je důležité si uvědomit, že udržitelnost je jedním z hlavních témat současné doby a v budoucnu bude její role dále posilovat. Stále více společností se bude muset kvůli viditelnějším projevům změny klimatu držet přísnějších pravidel, i legislativa se stane přísnější, zejména v rámci Evropské unie. Udržitelnost tak nebude pouze trendem, ale nezbytností v rámci podnikání. A to se pozitivně odrazí i ve výkonnosti v dlouhodobém horizontu,“ vysvětluje Marinucci.

Finanční potenciál ve společnostech akcentujících environmentální a sociální principy vidí 64 procent dotázaných. Zbylých 36 procent do nich investuje kvůli jejich přínosu a aktivitám pro ochranu životního prostředí.

Klikněte pro zvětšení. Průzkum Ipsos pro Generali Investments CEE

„Data také ukazují, že je pro 34 procent Čechů těžké rozhodnout se, do které konkrétní společnosti mají své finance investovat. Nejpřímější a nejjednodušší variantou je zaměřit se na fondy, které investují například do vodních zdrojů, ochrany klimatu či do strategické infrastruktury, jako jsou dodávky vody, energie a podobně,“ doplňuje Marinucci.

Více než dvě třetiny Čechů by investovalo své finance do společností zaměřených na recyklaci, 58 procent dotázaných zase do společností zabývajících se alternativními zdroji energie. Meziročním pozitivním trendem je klesající počet lidí, kteří by nikdy do společností šetrných vůči životnímu prostředí neinvestovali, a to z původních 21 na 15 procent.

Klikněte pro zvětšení. Průzkum Ipsos pro Generali Investments CEE

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services