Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 28. 6. 2023
Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

Zdroj: Shutterstock

Zhruba každý šestý dospělý Čech investoval do zlata a každý desátý má doma zlatou minci. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou mincovnu na reprezentativním vzorku 1746 lidí.

Mezi drahými kovy je jedničkou právě zlato. Na druhém místě trochu překvapivě není stříbro, ale platina.

Jako uchovatele hodnoty vnímá zlato 58 procent dotázaných. Pokud ho kupují nebo kupovali by ve fyzické podobě, dávají nebo by dali přednost osobnímu kontaktu a nákupu v kamenné prodejně.

O možnosti investovat do zlata „na papíře“ – tedy do certifikátu, že váš cenný kov je uložený někde v bezpečném depozitu – ví třetina dotázaných. Považují to ale za méně bezpečnou možnost. 

Celá desetina respondentů říká, že má doma zlatou cihličku, stejný počet lidí přiznal aspoň jednu zlatou investiční minci. Od mincí lidé, kteří si je pořizují, očekávají nejen uchování hodnoty, ale i další zhodnocení. Čtvrtina z těch, co doma zlato mají, si vytváří sbírku nebo tematickou kolekcí.

Pro investici do zlata a dalších drahých kovů se lidi nejčastěji (56 procent) rozhodují sami. Pětině to doporučil bankéř nebo finanční poradce, na jejich radu dají nejvíc lidé mezi 45 a 59 lety. V 16 procentech případů dotázaného ke koupi zlata ponoukli přátelé nebo rodina, čtyři procenta lidí zabrala na reklamu.

Mezi lidmi, kteří si drahý kov v nějaké podobě někdy koupili – ať už za účelem investice, ochrany hodnoty, nebo do sbírky – vedou vysokoškolsky vzdělaní. Koupila ho víc než pětina (22 %) z nich, ale jen trochu „větší polovina“ (58 %) jich má minci, medaili nebo slitek pořád v držení.

Necelá polovina lidí, kteří mají ve zlatě něco uloženo, v něm má do 50 tisíc korun, třetina do 150 tisíc korun, desetina pak má uloženo přes půl milionu korun.

Fakta. Co vyšlo v průzkumu

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services