Z pětníku milion a půl. Nejzáhadnější česká mince vydražena

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 4. 2023
Z pětníku milion a půl. Nejzáhadnější česká mince vydražena
Čtenářka katalogu. Momentka z aukční síně
Zdroj: Macho & Chlapovič

V dražbě aukčního domu Macho & Chlapovič se vydražil za víc než sedm milionů korun pětidukát ze 17. století nebo prvorepublikový pětihaléř za víc než milion a půl. Jeho původ halí dodnes tajemství.

„Naše výroční 30. aukce byla velmi úspěšná. Zaznamenali jsme rekordní účast, zájem o numismatické předměty neustále roste,“ říká Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič. Aukce začala 24. dubna, ale její elektronická část ještě pokračuje do dnešního večera. Pořadatelé odhadují, že celkem se na ní vydraží bankovky, mince, medaile a vyznamenání za víc než 105 milionů korun.

Nejdražší mincí, o kterou si mohli sběratelé v dražbě zasoutěžit, byl zmíněný pětidukát Leopolda I., který byl vyražen v bratislavské mincovně v roce 1675. „Kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách měl vyvolávací cenu 4,7 milionu korun. Cena v aukci dosáhla 7,33 milionu korun,“ prozrazuje Elizej Macho.

V aukci se dražily také svatováclavské dukáty z vzácného ročníku 1951 ve všech čtyřech nominálních hodnotách (10 dukátů, 5 dukátů, 2 dukáty a 1 dukát). Souhrnná vyvolávací cena byla 5,64 milionu korun. Cena, kterou se zavázal uhradit vítězný dražebník, se vyšplhala na 9,2 milionu korun.

Za skokana dražby se dá s trochou nadsázky ale označit jiná mince. Její nominální hodnota je totiž pouhých pět haléřů, vydražila se ovšem za víc než milion a půl.

Pětník, který neměl existovat

Dražitelé o pětníku z roku 1924 mluví jako o „nejzáhadnější české minci“. V roce 1924 se totiž pětihaléře vůbec razit neměly, přesto ale mezi sběrateli několik exemplářů s tímhle vročením koluje.

V 80. letech se objevilo několik dalších kusů, ty údajně byly v kremnické mincovně raženy v pozdějších letech pro papalášské návštěvy. Od původních jsou dobře k rozeznání, protože nesou znaky toho, že razidlo, kterým byly raženy, bylo prasklé.

Vyvolávací cena draženého exempláře byla 705 tisíc korun. V dražbě se víc než zdvojnásobila na konečných 1,55 milionu korun.

Pětihaléř, 1924Zdroj: Macho & Chlapovič

Z pětníku na půldruhého milionu

Z mincí naší doby se v dražbě objevila raritní dvacetikoruna. Má totiž dvě rubové a žádnou lícní stranu: jinými slovy z obou stran je na ní svatý Václav, státní znak chybí. Mince šla do dražby s vyvolávací cenou víc než 23 tisíc, nový majitel za ni dal 141 tisíc korun

Máte je ještě doma? Za kolik prodáte neplatné koruny

Už neplatí, ale to neznamená, že nemají hodnotu. Podívejte se do krabiček a šuplíků a porovnejte nálezy s naší galerií neplatných pokladů. Víc fotek po kliknutí.

V čele s Kčs na věčné časy

O če(skosloven)ských penězích víme spoustu, spoustu divných věcí. Vidíš to, bratře Žižko?

Tak na půl voka
Zdroj: Shutterstock; motiv Karla Svolinského z 25korunové bankovky

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services