Čím platí elita

Čím platí elita
Stejně jako hodinky Rolex nebo oblek od Pierre Cardina nesou punc výjimečnosti i platební karty s přívlastkem drahých kovů. Zlatou, platinovou nebo Diners Club rozhodně nenajdete v peněžence řadového klienta.

Na pomyslném žebříčku karet tvoří špičku produkty pro tzv. top segment, tedy nejlepší klienty s vysokými zůstatky nebo obraty na účtech. Bankéři si je hýčkají a vedle osobního přístupu a různých výhod v podobě individuálních podmínek jim chtějí nabídnout i exkluzivní platební nástroj. V nabídkách bank můžeme najít karty Eurocard/Mastercard a Visa ve variantách Gold nebo Platinum, dále American Express Gold a Diners Club. Nejen jejich parametry, ale i provedení naznačují, že tyto kousky plastu rozhodně vybočují ze skupiny běžných karet.

"Minimální limit, který garantujeme každému klientovi, je sto tisíc korun," říká Eva Kárníková, ředitelka Diners Club International pro ČR. Konkrétní výše limitů je značně individuální a banky při jejich stanovení posuzují každého žadatele zvlášť, protože některým klientům nestačí ani půl milionu. Například v Komerční bance řešili žádost jednoho významného zákazníka, který odjel na pár týdnů do Las Vegas a chtěl zvýšit denní limit na několik milionů korun. Individuální přístup nemusí znamenat jen posouzení bonity každého žadatele zvlášť, ale může se vázat i k obchodům, ve kterých top klientela nakupuje. "Pokud chce klient utratit částku přesahující povolený limit například ve zlatnictví, o kterém víme, že jsou v něm takto vysoké úhrady obvyklé, platbu povolíme," říká Kárníková.

Luxusní karty jsou vydávány vždy jako embosované. To znamená, že veškeré údaje jsou na kartě plasticky vyraženy a akceptační síť je rozšířena i na obchodníky, kteří místo elektronického terminálu mají pouze tzv. imprinter. Tato výhoda se ovšem může vymstít v okamžiku ztráty karty, obzvláště při cestě do zahraničí. Součástí karet je sice prvotřídní servis v podobě asistenční služby, která pomůže problém vyřešit, poplatky za blokaci embosovaných karet se ale mohou vyhoupnout na několik tisíc korun a nejinak tomu je s vydáním karty náhradní. Zda tuto službu banka skutečně zpoplatní nebo ne, je čistě v její režii. Pokud často cestujete a obavy ze ztráty jsou na místě, vyplatí se vám najít takového vydavatele, který tyto poplatky neúčtuje.

Proč chtít luxus?

Důvod, který vede top klienty k pořízení luxusních karet, není v jejich platební funkci. K tomu by jim jistě postačil standardní produkt s vysokými limity. „Držitel kartu nejvyšší kategorie vlastně nepotřebuje,“ přiznává Jan Čarný, ředitel pobočky Europay International pro ČR a Slovensko. "Za své peníze si kupuje image prestižní karty, se kterým se chce ztotožnit," dodává. S tím souhlasí i ostatní zástupci karetních společností. "I proto naše karty nazýváme Travel & Entertaiment Card. Klienti oceňují pohodlí používání, volně nastavené limity a hlavně pocit, že jsou VIP," popisuje své zkušenosti Kárníková.

Ne každý ale chce dávat svému okolí na vědomí, že patří k horním deseti tisícům. "Nejbohatší klienti ze západní Evropy mají někdy tendenci spíše neupozorňovat na své bohatství. Možná mají strach, že by jim mohlo hrozit nebezpečí. Naopak ve východní Evropě a obzvláště u klientů z Ruska, je situace opačná. Příslušnost ke špičce chtějí ukázat a rádi se prezentují s kartami nejvyšší kategorie," popisuje rozdíl v mentalitě klientů Gyula Hajdú, regionální marketingový manažer Europay International pro východní Evropu.

Ukázat příslušnost k bonitní klientele může být také kouzelným proutkem, který změní chování obsluhujícího personálu v obchodech. Vzpomeňme si na Julii Roberts, která jako Pretty Woman měla velký problém s nákupem šatů. Poté, co v doprovodu Richarda Gera a hlavně prestižní platební karty vkročila do druhého obchodu, obletovali jí ochotní zaměstnanci celé dopoledne. A stejně to funguje i v reálném světě. „V České republice je to jeden z velkých bodů,“ potvrzuje důležitost image karty Kárníková.

Servis a služby lákají

Velkým přínosem pro držitele luxusní karty je vedle posílení image i široké spektrum doplňkových služeb, většinou zaměřených na často cestující klienty. "Z našich zkušeností víme, že se žadatelé o kartu zajímají především o dodatkové služby a výhody spojené s cestováním," říká Miroslav Kozler, area manažer Visa International pro ČR a Slovensko. Jejich výčet začíná asistenční službou pro případ problémů. Majitel karty má kdykoli po celém světe k dispozici tzv. help line, která mu pomůže nejen při ztrátě karty nebo zavazadel, ale obvykle také poradí, kde je nejbližší hotel, půjčovna automobilů nebo pomůže se zajištěním lístků do divadla. Pocit, že nejsem v cizí zemi sám, že je tu se mnou vždy někdo, kdo mi pomůže, může být pro mnohé k nezaplacení.

Při cestování letadlem mohou majitelé luxusních karet v rámci programu Priority Pass nebo VIP Lounges využívat klimatizovaných letištních salónků. Tato služba je u luxusních karet Visa a Eurocard za poplatek okolo 20 dolarů za každý vstup do salónku, u karet Diners Club je zcela zdarma - a to i pro jednoho spolucestujícího.

Další výhodou pro majitele top karet je členská karta IAPA. Zatímco u standardních karet je možno ji získat pouze za příplatek, u prestižních je zdarma. Svému držiteli umožňuje slevy v 17 000 hotelích po celém světě a půjčovnách automobilů (například Hertz či Avis). Zajímavým doplňkem jsou zvláštní visačky na zavazadla či klíče. V případě jejich ztráty je společnost IAPA po nalezení zdarma dopraví na místo, kde je držitel ubytován, vše podle hesla pohodlí nade vše.

Velmi oblíbenou doplňkovou službou je zdarma poskytované cestovní pojištění opakovaných cest do zahraničí. Už letmý pohled naznačuje, že jde o nadstandard. Základem je komplexní úrazové pojištění s pojistnými částkami v řádu milionů, které se obvykle vztahuje i na rodinné příslušníky. Výčet pojistné ochrany pokračuje přes odpovědnost za škodu na majetku nebo zdraví třetí osoby až po ztrátu zavazadel. Až tři tisíce korun za každou hodinu zpoždění letu nebo dopravovaných zavazadel sice zmeškané obchodní jednání nenahradí, ale alespoň zaplatí čekání v příjemné restauraci. Pokud byste si chtěli takové pojištění sjednat sami v některé pojišťovně, počítejte s ročním výdajem mezi 3 000 až 4 000 korun.

Nic není zadarmo

Poplatky za tyto prestižní karty se pohybují mezi 3 000 a 5 000 korun ročně, což je ve srovnání s necelou tisícikorunou za standardní kartu poměrně hodně. Každý se tedy musí rozhodnout, zdali se mu luxusní karta vyplatí. "Určitě se vyplatí lidem, kteří tráví většinu času na cestách a mohou využít doplňkové výhody, které karta nabízí," tvrdí Kozler. Zahraniční držitelé jsou podle něj zvyklí pravidelně využívat veškeré doplňkové služby, zatímco u nás si klienti na tento typ produktu teprve zvykají a je potřeba jim veškeré výhody pečlivě vysvětlit. A jak na vysokou karet reagují klienti, kteří běžně utratí desítky až stovky tisíc měsíčně? Zajímá je, kolik za kartu zaplatí? "Určitě ano. Ale cenu zaplatí rádi, když za ní dostanou odpovídající produkt," tvrdí Kárníková.

Druhou stranou mince je otázka, komu banka prestižní kartu nabídne. I když si může klient sám o poskytnutí zažádat, praxe je spíše taková, že banka osloví potenciální majitele sama. "To je správné, protože je to projev péče banky o klienta a posiluje to pocit exkluzivity," domnívá se Čarný. Ale jak zjistíte, zdali máte šanci dostat se mezi vyvolené? Konkrétní kritéria výběru banky samozřejmě tají. „Historii klienta posuzujeme individuálně,“ zní stručná odpověď všech bankéřů. Obecně ale lze požadavky aproximovat na čistý měsíční příjem nad 50 000 korun nebo zůstatky na účtech v řádu několika stovek tisíc korun a alespoň roční vztah s bankou.

Splnění těchto bodů ovšem nemusí znamenat, že vám banka kartu nakonec vydá. Důležité totiž je, aby luxusních karet nebylo v oběhu příliš mnoho. V ČR je vydáno necelých 17 000 prestižních karet. V porovnání se čtyřmi miliony karet celkem je to zanedbatelné procento. Pokud by ale začaly být nabízeny příliš mnoha klientům, ztratily by kouzlo exklusivity a VIP image, pro který jsou tak oblíbené, by se rozplynul. Pokud vám ale banka kartu nabídne, můžete si být jisti, že o vás opravdu stojí.

Považujete zlaté platební karty za zbytečný luxus? Nebo naopak za výhodného pomocníka? Jakou kartu nosíte v peněžence vy? Napište svůj názor !

Článek poprvé vyšel v ekonomické sekci časopisu The Prague Tribune, připravené ve spolupráci s Peníze.CZ.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2001 12:01

oblek od Pierre Cardin, ze je prestizni zalezitosti? Nenechte se vysmat. To je asi jako porovnavat hodinky PRIM s ROLEX.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2001 10:34, Katerinka

Urcite?
Ja jsem vcera dostal v poste platinovou a nepamatuju si, ze bych o ni zadal. Okamzite jsem ji rozstrihal.

Jan Kryst

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services