Nejlepší banky roku 2001

Tomáš Prouza | 6. 12. 2001
Nejlepší banky roku 2001
Zajímalo vás někdy, co si vlastně o bankách myslí jejich zákazníci, kterou mají nejraději a kterou naopak nemohou ani vystát? Nás ano. Takže jsme se zeptali.

Peníze.CZ a exkluzivní měsíčník The Prague Tribune proto uspořádaly v průběhu podzimu rozsáhlý průzkum mezi TOP 500 českými firmami a mezi uživateli internetu. A závěr? Citibank dominuje firemnímu bankovnictví, zatímco o přízeň drobné klientely se rovnoměrně dělí všechny velké banky.

Průzkum mezi retailovou klientelou přinesl velmi různorodý obraz. ČSOB (profil, názory) se sice stále drží v horních patrech žebříčků, ale ocenění si odnesly i Komerční banka (profil, názory), Česká spořitelna (profil, názory) či GE Capital (profil, názory). ČSOB získala cenu za nejlepší image, zatímco nejlepší produkty nabízí GE Capital a Komerční banka umí klienty nejlépe obsloužit. Česká spořitelna si odnesla dokonce dvě první místa, za největší důvěryhodnost a nejkomplexnější služby. Ukazuje se také, že pro většinu bank mimo Velkou trojku (ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka) zůstává alespoň podle zkušeností respondentů retailové bankovnictví mimo hlavní oblast zájmu.

Dvě nejdůležitější kategorie drobného bankovnictví dopadly takto:

Nejlepší image Bodů Nejlepší produkty Bodů
ČSOB 167 GE Capital Bank 187
Komerční banka 148 Komerční banka 161
Živnostenská banka 129 ČSOB 120
GE Capital Bank 88 Česká spořitelna 93
Citibank 81 eBanka 56

Rozhodnutí velkých firem je jednoznačné: Citibank (profil, názory) zvítězila ve všech kategoriích (nejlepší image, nejlepší služby, nejlepší úrokové sazby, nejlepší elektronické bankovnictví, nejlepší investiční produkty a nejrychlejší reakce); pouze v kategorii nejlepší služby v mezinárodním obchodě skončila druhá za ČSOB (profil, názory). Tato banka si také odnáší titul "druhá nejoblíbenější", neboť vedle jednoho prvního místa získala pět druhých míst a jedno třetí. Silnou pozici si ve firemním sektoru drží také Komerční banka (profil, názory) a HVB Czech Republic (profil, názory).

Dvě nejdůležitější kategorie podle hlasování největších českých podniků dopadly naprosto shodně, banky pouze získaly jiný počet hlasů:

Nejlepší image Bodů Nejlepší služby Bodů
Citibank 69 Citibank 59
ČSOB 59 ČSOB 57
Komerční banka 27 Komerční banka 32
HVB Czech Republic 21 HVB Czech Republic 28
ABN AMRO Bank 18 ABN AMRO Bank 18

Zajímají vás kompletní výsledky v jednotlivých kategoriích? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout kompletní excelové tabulky. Najdete je zde:
nejlepší retailové banky
nejlepší korporátní banky

Souhlasíte s výsledky průzkumu nebo byste volili jinak? A proč? Podělte se s námi o zkušenosti a rady!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services