Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda
Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.

Přetvořit portfolio management Investiční společnosti České spořitelny do podoby odpovídající jedenadvacátému století je hlavní úkol Martina Burdy v ISČS (profil, názory). Firma pod jeho vedením plánuje opustit zastaralý model "jeden fond – jeden manažer" a nahradit ho týmovým řízením. Předpoklady pro modernizaci investičního procesu v ISČS Burda (30) určitě má – poslední tři roky strávil v české pobočce ING Investment Management – firmě, jejíž fondy jsou považovány za to nejlepší, co je na tuzemském trhu k dispozici. Svou kariéru začínal po absolutoriu Matematicko – fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a studiu ekonomie na CERGE-UK na pozici portfoliomanažera ve skupině Expandia.


Martin Burda
  • narozen v roce 1971
  • ženatý, jedna dcera
  • pracoval v Expandia Investiční společnost a v ING Investment Management
  • od října 2001 náměstkem generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny

Jakou největší změnu přinesete?
Přecházíme na model řízení přes modelová portfolia, kde fixed income specialisti pracují na všech dluhopisových portfoliích a akcioví specialisté vytvářejí modelová portfolia pro všechny akciové příp. smíšené fondy. Aplikace modelových portfolií do konkrétních fondů je potom již poměrně mechanická. Výhodou je, že se investiční práce dělá jen jednou, síly se netříští. Je to hodně o přerozdělení práce v týmu, nadefinování cílů. Znám hodně českých investičních manažerů, kteří by rádi sami řídili globální investice, sami rozhodovali, zda nakoupí do portfolia třeba British Telecom. Já v tomto netrpím žádnou domýšlivostí, myslím si, že to je špatně. Při českém analytickém zázemí je třeba hledat jiné metody, jak nabídnout tuzemským klientům produkt investovaný globálně. Cestou je outsorcing – skládání portfolií fondů z fondů.

A co vlastní přidaná hodnota, v čem by u ISČS měla být?
Můj pohled na ISČS je takový, že bychom měli být nezpochybnitelným expertem na středoevropský region. Pokud k nám půjde klient koupit globální portfolio, představuji si, že středoevropské akcie a dluhopisy mu budeme řídit tady, evropské papíry ve spolupráci s Erste Bank Vídeň a americké akcie budeme outsorcovat nejkvalitnějším světovým fondům.

Jak vidíte ISČS za tři roky?
Základní změny chci udělat do roka, zbytek do dvou. Zvednout kvalitu práce, která není už teď špatná, na špičkovou úroveň. Můj cíl je, aby když budeme hledat správce třeba pro japonské akcie, aby nám tento partner s klidným svědomím na oplátku svěřil správu středoevropského portfolia.

Čím se liší vaše práce v ISČS od toho, co jste dělal v ING?
Tady tvoří většinu manažerská práce – vedení lidí. V ING tomu bylo naopak, většinu času a kapacit jsem věnoval odborné práci.

Znal jste lidi, kterým dnes šéfujete?
Ne, naopak jsem je vůbec neznal.

Kolika lidem nyní šéfujete?
V tuto chvíli jsou tu tři fixed income manažeři a čtyři akcioví manažeři. Musím říci, že z hlediska standardů v tomto byznysu je to početně poměrně velký tým. Vzhledem k objemu práce, který nás čeká je ale personální obsazení adekvátní.

Jaký je váš manažerský styl?
Poznal jsem jak funguje šéfování investičnímu procesu v zahraniční bance. Tam jsou důležité dvě věci. Jednak chci akciím i dluhopisům rozumět, chci ale dávat prostor svým specialistům. Musím v sobě jako jejich šéf mít pokoru přiznat, že specialista na akcie nebo na dluhopisy tomu musí rozumět lépe než já. Já bych měl přesýpat jejich argumenty, a pokud znějí rozumně, tak na ně kývnout. Neměl bych být ale tahounem toho, jak bude zainvestováno. Strategie pro jednotlivá portfolia by měli navrhovat jejich manažeři.

Budete ISČS tak úspěšná jako české fondy ING?
ING má nezanedbatelnou daňovou výhodu. Jsem ale přesvědčen, že když se sejdeme za rok, budou výsledky ISČS v porovnání s konkurencí vypadat výrazně lépe než dnes.

Jaké fondy ISČS chybí?
Nějakou dobu již spravujeme středoevropské akcie. Nyní začínáme v Trendbondu (profil, názory) dělat i středoevropské dluhopisy. Dalším krokem je začlenění středoevropských dluhopisů i do dalších portfolií, objeví se například v našich dvou chystaných smíšených fondech. Chtěl bych, aby se ISČS specializovala na emerging markets v rámci OECD, zejména na ty, procházející obdobou konvergenčního procesu. To znamená, že v momentě, kdy do OECD vstoupí například Rumunsko, se začneme zabývat jeho akciemi i dluhopisy.

Velkou budoucnost mají také garantované fondy – především kontinuální click fondy (Pro klienta se chovají stejně jako otevřené fondy, jejich podílové listy lze kdykoliv dokoupit nebo prodat – pozn. redakce). Pokud si klient koupí uzavřený fond na pět let, může dostat participaci na růstu indexu až 75 procent. U otevřeného kontinuálního click fondu může vydělat třeba dvě třetiny nebo i méně. Produkt je dražší, pro klienta je ale mnohem zajímavější okamžitou likviditou. Cítím, že se láme vnímání akcií. Lidé cítí, že na akciových trzích je obrovská šance vydělat. Mají ale strach. Myslím, že garantované fondy mají šanci zaujmout masy.

Jaké nové smíšené fondy připravujete?
Chystáme dva smíšené fondy - jeden agresivnější a druhý konzervativnější, vzniknou změnou statutů z kuponových fondů. V jejich portfoliu by mělo být široké portfolio evropských blue chips akcií, menší podíl středoevropských akcií a stabilizační komponenta v podobě českých, maďarských a polských dluhopisů. To si myslím, že je pro českého klienta ideální kombinace.

Proč jste odešel z ING?
Tři roky u ING pro mne byla obrovská zkušenost a příležitost. ING budu do konce života vděčný – strašně rychle jsem se tam učil. Rozhodnout se pro změnu pro mne bylo obtížné, protože člověk, vždy když pozná štábní kulturu zahraniční instituce, má trochu obavy jít nazpět do české banky. Nakonec jsem se rozhodl, že sem půjdu, především proto, že tady v ISČS je to velká výzva.

Proč jste měl z české banky obavy?
V zahraničních firmách je řada procesů daných z centrály. Když chcete kupovat nestátní dluhopis vydaný třeba Fordem, u řady institucí to funguje tak, že v centrále sedí množství kreditních analytiků, člověk tam zavolá a dostane jasnou odpověď. To samozřejmě v českých institucích nefunguje, nemají tu kapacitu. V České spořitelně je velká pomoc na straně Erste Bank, nicméně Erste je regionální, nikoli globální institucí, její možnosti jsou také omezené. Z toho, co jsem popsal, jasně vyplývá, že řada věcí se tu musí teprve vybudovat. Západní instituce mají vybudovaný strukturovaný investiční proces, před námi spolu s ostatními tuzemskými investičními společnostmi je v tomto ohledu ještě mnoho práce. Vybudovat standardní investiční procesy, to je můj hlavní úkol tady. V ISČS mohu naštěstí stavět na velmi dobrých základech. Myslím, že jsem schopen garantovat, abychom přidávali do portfolií hodnotu, abychom nebyli jen pasivními správci.

Dynamika změn v České spořitelně mě velmi překvapila. Pokud se z ní celému širšímu management teamu podaří udělat moderní evropskou banku - a nám se to podaří dříve než byste čekal - budeme moct být všichni právem hrdí na to co jsme dokázali. Takže svůj přestup dnes hodnotím jako velmi šťastné rozhodnutí.

Jak moc má být distribuční síť ČS otevřena cizím fondům?
ČS by měla být otevřena cizím fondům jako doplňku do jedné. Základ nabídky by měly tvořit produkty ISČS a Erste Sparinvest. Základní potřebou je nabídnou úplnou nabídku a otevřeně říkám, že je vyloučeno, že by ISČS někdy sama spravovala japonský akciový fond. Nepravděpodobné je to i u Erste. V tom případě nemám problém, aby v distribuci byl fond orientovaný na Japonsko od jiného správce.

Dotazník

Silné stránky: kreativita, tah na branku
Slabé stránky: netrpělivost
Oblíbený nápoj: suché MARTINI, černá káva
Rodinný stav: šťastně ženatý
Nejdražší koníček: fotografování, ze zálib dobré doutníky
Osobní automobil: služební VW Passat
První výdělek: brigáda na poště v 15 letech, 1500 Kč
Největší životní vydání: koupě bytu
Nejvýhodnější nákup: každá dobrá kniha
Největší sen: uběhnout maraton
Tři věci, které byste si nevzal na pustý ostrov: kravatu, budík a Sbírku zákonů
Největší vynález lidstva: elektřina
Nejobyčejnější věc na světě: běžný prací prášek
Kolik kroků je od Churchillovy sochy v Praze před VŠE k Churchillově soše v Londýně před parlamentem: 2 678 356


Myslíte, že je Martin Burda správným člověkem na správném místě? Je vám náměstek generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny sympatický? Napište, co si o tomto člověku a jeho práci myslíte! Těšíme se na vaše postřehy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

5. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

Po čtyřleté přestávce se v polovině července vrátila Kamila Spurná do skupiny Credit Suisse. Odcházela jako portfolio manažerka, vrací se jako ředitelka.

Postavit dům je často náročnější

22. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Postavit dům je často náročnější

Celý život prožil v industriálních oblastech, z rodného Ostravska se přestěhoval v čase vysokoškolského studia aplikované matematiky do Prahy. Nyní žije u Kladna a do hlavního města... celý článek

Vždy má poslední slovo

3. 11. 2000 | Tomáš Skřivánek

Vždy má poslední slovo

Původně chtěla být psycholožkou, ale nakonec po vzoru svého otce vystudovala práva. Dnes Nina Tobiášová (27) v investiční společnosti Pioneer rozhoduje o tom, co se stane a co zůstane... celý článek

Nové tváře Komerční banky

20. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek

Nové tváře Komerční banky

Velký třesk připomínal koncem léta přechod tří významných a uznávaných portfolio manažerů do Komerční banky. Další podobné zásahy - stahování kvalitních lidí z trhu - budou zřejmě následovat,... celý článek

Má v hlavě akciového brouka

13. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek

Má v hlavě akciového brouka

Vystudovala mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze, kariéru diplomatky ale hodila za hlavu ještě na škole. Složila makléřské zkoušky a začala se věnovat akciím. Obchodování... celý článek

Partners Financial Services