Ani po zvýšení se pracovat nevyplatí

Ani po zvýšení se pracovat nevyplatí
Vláda vyrukovala do boje s nezaměstnaností s další zbraní. Zvýšila minimální mzdu. Podrobnější analýza však ukazuje, že ostří této zbraně je poněkud tupé. Při současné výši státní sociální podpory a životního minima plat 5 700 korun hrubého téměř nikoho pracovat nepřiměje.
Jak ven ze začarovaného kruhu

Míra nezaměstnanosti činí 8,5 procenta. Jednou z příčin, jak příklady z tohoto článku dokážou, je nepoměr mezi státní sociální podporou a minimální mzdou. Vláda nabídla logické řešení, zvýšení minimální mzdy. Na druhé straně ekonomická teorie vidí jako jednu z příčin nezaměstnanosti příliš vysokou minimální mzdu. Ta totiž představuje administrativní zásah do působení nabídky a poptávky na trhu práce. Cena je uměle vyšší, než za jakou by zaměstnavatelé najímali další dělníky, proto jich zaměstnají méně.

Vládní rozhodování se ocitlo v bezvýchodné situaci. Na jedné straně se nabízí řešení minimální mzdu snížit, na druhé naopak zvýšit. Logicky se nabízí druhá varianta. Za minimální mzdu beztak není ochoten téměř nikdo pracovat, neexistuje tedy ani odpovídající nabídka práce (neuvažujeme "dělníky z východu"). Ovšem zde existuje úskalí. Vysoká minimální mzda uškodí zaměstnavatelům, ti si nebudou moci dovolit drahou pracovní sílu. Legálně či ilegálně začnou zaměstnávat cizince nebo v horším případě zkrachují a sami se ocitnou před branami úřadů práce. Naopak snížení minimální mzdy při zachování současné sociální podpory se jeví jako naprostý nesmysl. I současná výše lidi k práci nemotivuje.

U nás bude minimální mzda činit od nového roku zhruba 39,5 % průměrného platu (nyní 38 %) a řadíme se spíše ke státům z dolní poloviny tabulky tohoto relativního vyjádření. V ostatních státech se ukazatel pohybuje v rozmezí 34 % – 57 %, nejméně ve Spojených státech, Španělsku, Velké Británii, naopak nejvíce ve Francii a Portugalsku. Porovnání s mírou nezaměstnanosti v těchto zemích neukazuje žádnou souvislost. Anglofonní země s relativně nízkou a sociálně štědrá Francie s vysokou nezaměstnaností potvrzují domněnku, že nízká minimální mzda přispívá k jejímu poklesu. Naopak jihoevropské státy, Španělsko a Portugalsko, tento názor vyvracejí.

  Stát   Míra nezaměstnanosti (%)    Podíl minimální mzdy na průměrném platu (%)  
Belgie

 6,9

 39

Česká republika

 8,5

 38

Francie

 8.6

 49

 Lucembursko

 2.5

 42

 Nizozemí

 2.2

 44

 Portugalsko

 4.4

 57

 Španělsko

 13.0

 34

 USA

 4.9 

 34

 Velká Británie

 5.1

 37

Pramen: EUROSTAT, údaje za rok 1999, MPSV ČR pro Českou republiku, 2001

Jako optimální řešení (pouze z hlediska problému minimální mzda versus sociální dávky), které je ovšem politicky zcela neprůchodné, se jeví radikální řez do dávek státní sociální podpory. Kdyby dramaticky klesly částky životního minima při současné výši minimální mzdy, mnoho lidí by prakticky bylo donuceno si hledat práci. Neprůchodnost tohoto řešení spočívá v tom, že žádná politická strana si nerozhněvá voliče tak velkým zásahem do jejich životní úrovně.

Minimální mzda

Minimální mzda má od příštího roku vzrůst na 5 700 korun měsíčně. Co má člověk pod tímto pojmem představit? Rozumí se jím nejnižší částka, kterou zaměstnavatel musí vyplatit za odvedenou práci. Pro letošní rok činí 30 Kč za hodinu, respektive při standardním čtyřicetihodinovém pracovním týdnu 5000 korun měsíčně. Částky jsou na rozdíl od životního minima či dávek sociální podpory uváděny před zdaněním. Tedy, abychom zjistili kolik vlastně dostaneme, musíme odečíst zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmu. Letos si tedy zaměstnanci přišli nejméně na 4 194 korun. V příštím roce jim vláda garantuje po zdanění minimálně 4 715 korun.

Životní minimum naše legislativa definuje jako částku potřebnou k pokrytí alespoň základních životních potřeb. Tomu, jehož příjem včetně dávek státní sociální podpory nedosahuje stanovené výše, ho ministerstvo práce a sociálních věcí takzvaně dorovná. Životní minimum má dvě části. První se týká osobních potřeb a je rozlišena podle věku, druhá má postihnout nutné náklady na fungování domácnosti. Více zde.

Pracovat za minimální mzdu se nevyplatí

Úřady práce v ČR registrují 410 tisíc lidí. Je u nás skutečně neřešitelný problém práci najít nebo mnoho lidí prostě pracovat nechce a raději se spoléhá na stát? Čísla jsou neúprosná. Za minimální mzdu se pracovat nevyplatí, jak ukazují následující příklady.

V první variantě máme domácnost, kde žije sama žena s jedním devítiletým dítětem. Jak velká by musela být její mzda, aby si vydělala více než dostane státní sociální podporu? Obecně platí, že má státem garantováno životní minimum. V tomto případě 6 530 Kč. Čistý plat by musel přesáhnout 4 346 Kč, aby její příjem byl vyšší než dávky ze státního rozpočtu. Kdybychom uvažovali výši minimální mzdy platnou od roku 2002, pracovat by se vyplatilo. Zaměstnaná žena by měla k dobru necelé čtyři stovky.

Žena a dítě  
Příjmy čistá mzda/plat    0
  sociální podpora přídavky na dítě  605
    přídavky na domácnost  870
    sociální příplatek  709
    celkem   2 184 
Životní minimum      6 530
Doplatek do minima      4 346
Čistá min. mzda      4 194 
Čistá min. mzda - 2002      4 715
Přebytek      369

Rodina se dvěma dětmi (2 a 7 let) má životní minimum ve výši 11 100 Kč. Žena dostává rodičovský příspěvek, muž je dlouhodobě nezaměstnaný. Jaké výše by v tomto případě musel dosáhnout jeho plat, aby bylo výhodnější pracovat? I v tomto případě by minimální mzda nestačila. Muž by musel přinést domů více než 4 979 Kč čistého. Zde by ani aktualizovaná výše minimální mzdy nepřinesla rozdíl.

Rodina, dvě děti
Příjmy čistá mzda/plat    0
  sociální podpora rodičovský příspěvek    2 552
    přídavky na dítě  1 146
    přídavky na domácnost  1 080
    sociální příplatek  1 343
    celkem  6 121
Životní minimum      11 100
Doplatek do minima      4 979
Čistá min. mzda      4 194
Čistá min. mzda - 2002      4 715

 Poslední tabulka ukazuje početnější rodinu. Rodiče s pěti dětmi (4, 5, 7, 10, 13 let) mají životní minimum ve výši 17 600 Kč. Každý z rodičů by musel vydělat po zdanění více než 4 811 Kč měsíčně, aby přesáhli státem garantované životní minimum. Ani v tomto případě by vyšší minimální mzda nepřiměla k docházení do zaměstnání.

Rodina, 5 dětí  
Příjmy čistá mzda/plat  
  sociální podpora přídavky na dítě  3 115
    přídavky na domácnost  1 212
    sociální příplatek  3 651
    celkem  7 978
Životní minimum       17 600
Doplatek do minima      9 622
Doplatek na 1 člověka      4 811
Čistá min. mzda      4 194
Čistá min. mzda - 2002      4 715 

Z těchto údajů je patrné, že za minimální mzdu téměř nikdo pracovat nebude. Pouze v první tabulce by zvýšení minimální mzdy mohlo přimět k práci, ovšem pravděpodobnost, že se tak stane není příliš vysoká. Musejí se totiž hradit určité náklady (doprava do zaměstnání, stravování nebo pracovní oblečení) a také je zde volný čas. Kdo by obětoval kvůli několika stovkám korun desítky hodin volného času?!

Související informace najdete i v naších kalkulačkách:
Výpočet čisté mzdy - o jakou část mzdy vás připraví stát? Neokrádá vás váš zaměstnavatel?
Změna reálné mzdy - zjistěte, zda vaše reálná mzda oproti minulosti vzrostla nebo poklesla.
Životní minimum - nárok na sociální dávky se odvozuje právě od životního minima. Víte vůbec, kolik je to vaše?

Co si myslíte o institutu minimální mzdy? Jak by podle vás měla být vysoká? Za kolik minimálně byste se nechali zaměstnat vy? Napište svůj názor či zkušenost!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2001 22:22

Omlouvám se všem, kteří marně hledají práci. Záměrem tohoto článku nebylo ukázat, že každý, kdo je na podpoře, pracovat nechce. Problémem je obecně nízká výkonnost naší ekonomiky a pocit většiny lidí, že se musíme mít stejně jako na západě. Tak to není. Souhlasím, že sociální dávky jen tak tak umožní přežít, ale faktem je, že právě výše minimální mzdy a dávek u mnoha lidí snižuje ochotu pracovat "za málo".

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2001 16:16, pepa

Vážený pane Heřmané,
Jste příliš mlád, aby jste puštěl mezi lidi takové výplody podložené pouze teorií.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services