Partners hlásí rekordní rok. I přes propad hypoték

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 1. 2. 2023
Partners hlásí rekordní rok. I přes propad hypoték
Ilustrační foto.
Zdroj: Partners

Tržby finanční skupiny Partners loni vzrostly meziročně o 13 procent na 3,5 miliardy korun, čímž překonaly předchozí rekordní rok. Motorem růstu byly pojištění a investice. Výrazně posílily zejména pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea a nemovitostní fond Trigea.

Samotná finančněporadenská společnost Partners, která generuje většinu příjmů skupiny, oznámila obrat 2,35 miliardy korun, což je stejná úroveň jako v předcházejícím roce. Její zisk činil 130 milionů korun.

Součástí skupiny je i investiční společnost a vydavatelství NextPage Media, kam patří web Peníze.cz, tituly Finmag a Heroine a nejnověji Football Club.

Pro letošek plánuje finanční skupina Partners čtyřmiliardový obrat, řekl dnes její ředitel Petr Borkovec. Zásadním plánem je podle něj spuštění Partners appky a Partners Banky, která čeká na udělení bankovní licence ČNB.

O přípravách a záměrech chystané nové banky Partners jsme nedávno podrobně informovali v rozhovoru s Markem Ditzem, který vede tým, připravující její start.

Mobilní Partners appku s přístupem ke svému portfoliu produktů by klienti Partners měli mít k dispozici už v březnu.

Hypotéky dolů, roste pojištění

Loňský výsledek finančněporadenské společnosti Partners poznamenal masivní propad hypotečního trhu. Podle statistiky České bankovní asociace tuzemské banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok hypotéky v objemu 197 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 miliard. Celkové prodeje hypotečního trhu tak meziročně klesly o 63,6 procenta, u skutečně nových hypoték o 57 procent.

V prodeji hypoték společnost Partners zaznamenala meziroční pokles o 60 procent na celkový objem 18 miliard korun. Propad hypoték se jí ale podařilo dorovnat příjmy z jiných segmentů. „To lze považovat za úspěch, ale také za varování před přílišnou závislostí na provizních příjmech z hypoték,“ řekl Borkovec.

Výjimečný růst v příjmech skupiny zaznamenalo životní pojištění. „Částka 581 milionů korun v podobě celkového ročního pojistného na nových smlouvách životního pojištění představuje pro Partners rekordní výsledek. Jde o 16procentní růst nové produkce,“ řekl Borkovec.

Další rekord padl v neživotním pojištění, kde Partners sjednali klientům smlouvy za 440 milionů korun ročního pojistného, v pojištění vozů to byl růst o 30 procent a v pojištění majetku o 40 procent. Neživotní smlouvy tak tvoří téměř třetinu všech nově sjednaných smluv, na obratu firmy se podílejí devíti procenty.

Jednorázové investice v roce 2022 skupina zprostředkovala v rekordní hodnotě osmi miliard korun, průměrná jednorázová investice vyrostla na 216 tisíc korun. Pětiprocentní růst v pravidelných investicích v loňském roce zpomalil a dosáhl na 1,5 miliardy korun v ročních částkách.

Podobně rostoucí trend podílu na celkové provizi měla skupina i u penzijního spoření. Počet aktivních smluv vyrostl během dvou let ze 155 tisíc korun na 210 tisíc korun.

Střípky holdingu

  • Partners Financial Services, tedy finančněporadenská společnost, měla loni obrat 2,35 miliardy korun, zisk činil 130 milionů korun.
  • Obrat pojišťovny Simplea stoupl o 51 procent na 635 milionů korun při zisku 70 milionů Kč.
  • Růst obratu o 61 procent na 121 milionů korun má za sebou nemovitostní fond Trigea, jehož zisk dosáhl 30 milionů korun a klientům spravuje portfolio šest miliard korun. Loni se zaměřil na polský retailový trh, kde koupil několik komerčních nemovitostí a plánuje v tom pokračovat.
  • Obrat Partners investiční společnosti, která investorům spravuje devět miliard korun, činil 120 milionů korun.
  • Penzijní společnost Rentea za rok a půl fungování na trhu získala 51 tisíc klientů, a patří tak mezi nejrychleji rostoucí penzijní společnosti na trhu. Pod správou má tři miliardy korun a její obrat dosáhl 23 milionů korun, i když zatím zůstává ve ztrátě.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services