Další pomoc pro dlužníky: Exekuce se úplně zastaví

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2020 | 18 komentářů

Exekuce se zřejmě do konce června zastaví. Ministerstvo spravedlnosti totiž rozšířilo svůj návrh z minulého týdne, který má pomoci předluženým lidem.

Pokud návrh podle očekávání schválí poslanci na mimořádné schůzi v tomto týdnu, nebudou moct exekutoři provádět dražby nemovitostí sloužících k bydlení a zabavování věcí, tedy takzvané mobiliární exekuce. Týkalo by se to i exekucí zahájených už dříve.

Toto omezení by se – stejně jako už vládou schválené zastavování marných exekucí – nevztahovalo na vybrané přednostní pohledávky. Jde například o vymáhání výživného, o vymáhání pohledávek z náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví a o vymáhání pohledávek z náhrady újmy způsobené úmyslnými trestnými činy.

Nejčastější forma exekuce, tedy strhávání peněz z účtu dlužníka, bude fungovat dál.

„Cílem navržených úprav je, aby lidé v době nouzového stavu a bezprostředně po něm hned nepřicházeli o svůj majetek. Myslíme na fyzické osoby, ale i na podnikatele, kterým by například zabavení auta či domu znemožnilo podnikání, či ztížilo pracovní podmínky,“ říká ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Exekutorská komora návrhy ministerstva spravedlnosti výrazně zkritizovala, podle ní mohou vést ke ztrátě důvěry ve stát.

„Právní stát nemůže rezignovat na vládu práva a jeho vymahatelnost. Není přitom důvodu, proč by o odkladech exekuce nemělo být rozhodováno individuálně, neboť každého zasáhl současný stav jiným způsobem,“ zdůrazňuje prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Komora už dříve exekutory vyzvala, aby se v maximální míře snažili vyhovět žadatelům o splátkový kalendář a dál postupovali maximálně vstřícně při posuzování návrhů na odklad exekučního řízení.

Navrhované změny také podle komory mohou fatálně postihnout věřitele a způsobit řetězec druhotných platebních neschopností.

„A nebavíme se o finančních institucích. Bavíme se minimálně o desítkách tisíc živnostníků, kteří například nedostali zaplaceno za odvedenou práci. Nebo o zaměstnancích, kterým dluží bývalý zaměstnavatel mzdu. Tu sice vysoudili, ale teď mají smůlu,“ říká Plášil.

Vedle moratoria na provádění exekucí do konce června ministerstvo spravedlnosti nově navrhuje také vyloučení daňového bonusu na děti z exekuce. Ten je dnes v exekuci plně postižitelný. „Pomoci to může především rodinám s malými dětmi, které jsou současnou situací mnohdy postiženy tím, že rodič z důvodu péče o dítě nepobírá plnou mzdu, ale pouze ošetřovné,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Dále má vzrůst limit u dražeb nemovitostí, a to z 30 000 na 100 000 korun. „Pro dluhy menší než 100 tisíc korun (bez příslušenství a nákladů) by nemělo být možné prodat dlužníkovi střechu nad hlavou,“ vysvětluje Řepka.

Nově se bude pro exekuce počítat i s odstupným. Změna zohlední smysl odstupného při propuštění z pracovního poměru jako částky, která nahrazuje několik platů. Nebude tak už možné postihnout odstupné jako jednu částku a dlužníkovi zůstane v takové situaci víc peněz.

Ministerstvo nově navrhuje i preventivní opatření - přednostní započítávání plateb na jistinu. Dlužník nejprve bude plnit jistinu, tedy samotný původní dluh, pak teprve příslušenství, tedy třeba úrok nebo sankční poplatky. „Navrhovaná změna má dlužníkovi usnadnit splácení dluhu a předcházet situacím, ve kterých není fakticky schopen splatit dluh, protože příslušenství stále narůstá,“ říká Řepka.

Ke změně má dojít i u oddlužení. Živnostníci do něj nově budou moci vstoupit za stejných podmínek jako ostatní fyzické osoby. „Dnes odůvodněný nesouhlas byť i jednoho věřitele zabrání vstupu živnostníka do oddlužení, což může vést až ke konkursu,“ vysvětluje Řepka.

Naopak i v nových návrzích chybí odpouštění DPH u exekucí i insolvencí, k němuž stát vyzývá odborná veřejnost i Exekutorská komora.

Návrhy z minulého týdne, které v úterý schválila vláda a míří teď na mimořádnou schůzi sněmovny, počítají s tím, že exekutoři budou zastavovat exekuce, u nichž se v posledních třech letech nevymohlo ani tolik peněz, které by pokryly náklady exekuce. Exekutoři i odborná veřejnost ale u návrhu kritizují, že není jasné, kde ponese náklady za zastavené exekuce. Někteří exekutoři varují, že dlužníkům ze zastavených exekucí vzniknou další pohledávky, které půjde vymáhat.

Balíček z minulého týdne počítá třeba také se zrušením 30% hranice povinného splacení pohledávek u lidí, kteří jsou v oddlužení, které začalo před novelou insolvenčního zákona, tedy do loňského května.

K rozšíření původního návrhu se ministerstvo rozhodlo na základě diskuze s poslanci a zástupci neziskových organizací i odborné veřejnosti.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2020 19:34

Vite kde je největší problém clovek by ty dluhy splatil ale nesmely by exekutori chtit nehorazne odmeny a ještě když se do toho vlozí pravnik muj priklad dluh 200000 uroky odmeny a jsem na800000 jsem normalní člověk pracujici celý život a dnes musim pracovat na černo protože bych se neuživila zplatím nájem a zbydou mě4000 ale žívotní minimum je dnes 3800 takže na nic nemate nárok at si s tim exekutor zkusí žít pro něj je to kapesné

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services