U exekuce lze žádat odklad, u oddlužení snížení splátek

jih | rubrika: Aktuality | 27. 3. 2020 | 4 komentáře

Zadlužení lidé v exekucích nebo v osobním bankrotu, kterým opatření proti šíření koronaviru dále zhoršují situaci, mohou požádat o odklad exekuce nebo u oddlužení o snížení měsíčních splátek či přerušení splácení. Upozornilo na to ministerstvo spravedlnosti, které také pro tyto situace připravilo formuláře (exekuce, oddlužení).

Návrh na odklad podávají dlužníci exekutorovi, který jejich exekuci provádí. Dokud exekutor o návrhu nerozhodne, nemůže exekuci provádět.

„To neplatí v případě, že se jedná o návrh, který je svévolným nebo zřejmě bezúspěšným uplatňováním nebo bráněním práva, nebo pokud jde o návrh, ve kterém účastník řízení uplatnil stejné okolnosti, o kterých již bylo rozhodnuto,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva.

Když k odkladu dojde, nekoná exekutor po jeho dobu žádné úkony směřující k provedení exekuce. Po uplynutí doby odkladu exekuce pokračuje.

„Exekutor může na návrh odložit provedení exekuce. To v případě, kdy se dlužník bez své viny přechodně ocitl v takovém postavení, že by pro něj nebo jeho rodinu mohlo okamžité provedení exekuce znamenat zvlášť nepříznivé následky. Současně však ani věřitel nesmí být tímto odkladem vážně poškozen,“ říká Řepka.

Lidé s povoleným osobním bankrotem zase mohou v současné mimořádné situaci požádat o snížení výše měsíčních splátek nebo přerušení splácení. S žádostí je potřeba se obrátit na insolvenční soud, pod který dlužník spadá.

Konkrétní postup se pak liší podle toho, jestli se o úpadku rozhodlo před před účinností oddlužovací novely, nebo po ní. Přístup se tedy dělí podle toho, zda oddlužení začalo do konce května 2019, nebo až později. V prvním případě lze zažádat jen o snížení splátek, ve druhém i o přerušení placení.

V těžké době by dlužníkům měla pomoci i další opatření, která společně chystají vládní a opoziční poslanci. Informuje o nich deník E15. Jde třeba o zastavení marných nebo bagatelních exekucí, které vznikly kvůli dluhům do 1500 korun. Je možné, že i u starších oddlužení zmizí podmínka splatit aspoň 30 procent dluhů. A řeší se také ochrana spotřebitelů a živnostníků před nebankovními poskytovateli půjček, kteří zneužívají pandemie koronaviru.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services