Při přerušení splátek vám odpustíme úroky, rozhodly se dvě banky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2020 | 5 komentářů

Dvě banky umožní odklad splátek hypoték takovým způsobem, aby to pro klienta bylo skutečně zadarmo a nemusel na konci zaplatit nic navíc.

Česká spořitelna se rozhodla, že během přerušení splácení nebudou spotřebitelům u hypoték počítat úroky (u spotřebitelských úvěrů ano). Také Banka Creditas nebude spotřebitelům počítat úroky u hypoték a jiných úvěrů zajištěných nemovitostí. Jsou tak vstřícnější než konkurenti, kteří už zveřejnili podrobné podmínky.

Samotný odklad splátek kvůli koronaviru sice umožňují všechny banky bez poplatku, jenže většina z nich během přerušení dál počítá úroky. Spotřebitelům je pak připočte k celkovému dluhu. Výše jednotlivých splátek po skončení odkladu se nezvýší, ale celková doba splácení se prodlouží právě o připočtené úroky – na konci tak klienti zaplatí navíc několik tisíc až desítek tisíc korun.

Jak vysoké úroky během odkladu splácení naběhnou, záleží jednak na výši hypotéky a úrokové sazby, jednak na tom, jakou část doteď klient zaplatil. Hypotéka se totiž obecně splácí tak, že v prvních letech připadá mnohem vyšší podíl na úroky a menší na samotnou jistinu (půjčenou částku), postupně se obě části vyrovnají a v posledních letech už převažuje podíl jistiny nad úroky.

Banka Creditas zároveň nově nabízí až šestiměsíční odklad splátek. Vyrovná se tak Air Bank, která se stejným rozšířením přišla v minulém týdnu. Už v březnu nabídla Equa bank odklad na pět měsíců. Ostatní banky zatím spotřebitelům umožnily odklad na tři měsíce – splátky za duben až červen. ČSOB pak nabízí i odklad až na dvanáct měsíců, jde však jen o jistinu, zatímco úroky během této doby nejenom počítá, ale každý měsíc je chce i rovnou zaplatit.

Banky vycházejí z dobrovolného kroku, na němž se shodly 12. března v rámci České bankovní asociace. Vláda však v minulém týdnu rozhodla, že pravidla pro odklad splátek stanoví přímo zákonem – v úterý nebo středu ho schválí poslanci.

Zákon prodlouží možnost odkladu na šest měsíců (většina bank zatím dobrovolně nabídla tři měsíce) a zjednoduší (bez potřeby dalšího dokazování na něj dosáhne prakticky každý, kdo o něj s odkazem na dopady koronaviru požádá). Týkat se má splátek za květen až říjen, ve zkrácené variantě za květen až červenec. Komu banka poskytla odklad už za duben, může tak v součtu dosáhnout až na sedmiměsíční odklad.

Ohledně počítání úroků nebude zákon přísnější než dosavadní praxe většiny bank. Dovolí jim tedy, aby úroky spotřebitelům během přerušení splácení dál počítaly s tím, že je od nich vyberou až na úplném konci splácení. Výše jednotlivých splátek se sice nezvýší, celková částka ke splacení však ano – a úměrně tomu se prodlouží doba splácení.

Podle zákona se úroky u spotřebitelů během odkladu zastropují na úrovni repo sazby ČNB navýšené o osm procentních bodů. V současnosti by to znamenalo maximálně devět procent. Hypoték se to v praxi nedotkne (úroky jsou nižší než schválený strop), omezení míří hlavně na některé nebankovní poskytovatele půjček s vysokými úroky.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services