Výplatu důchodů čekají změny. Lidé dostanou nový termín

Místo třinácti termínů v měsíci se důchody začnou vyplácet jen v sedmi, a to nejpozději do čtrnáctého dne v měsíci. Nově se také budou vyplácet vždy na kalendářní měsíc, takzvané klouzavé měsíce skončí.
Výplatu důchodů čekají změny. Lidé dostanou nový termín

Zdroj: Shutterstock

Výplatní termín důchodu stanovuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), příjemci ho nemůžou v zásadě nijak ovlivnit. V současnosti se důchody vyplácejí ve třinácti různých termínech: každý sudý den od 2. dne do 24. dne v měsíci, navíc 15. den v měsíci se posílají důchody do „pobytových zařízeních sociálních služeb“ – typicky do domovů pro seniory. 

Sociální správa však začne snižovat počet výplatních termínů na sedm. „Předpokládáme, že ke zkrácení počtu na celkem sedm výplatních termínů, a to v sudých dnech od 2. do 14. dne v měsíci, dojde ve druhém čtvrtletí příštího roku,“ upřesňuje tisková mluvčí sociální správy Jitka Drmolová.  

Statisíce důchodů – starobních, invalidních i pozůstalostních – tak v příštím roce začne lidem chodit v jiný den, než na který byli zvyklí. Ke konci letošního března pobíralo některý z druhů důchodu skoro 2,85 milionů lidí.

Změna se dotkne i příjemců v domovech pro seniory a podobných zařízeních. „Stanovená splatnost důchodů k 15. dni kalendářního měsíce u osob, které jsou umístěny v pobytových zařízeních sociálních služeb, se zruší. Na tento přechod se nyní připravujeme. Nový výplatní termín pro klienty těchto zařízení ale nebyl dosud stanoven,“ říká Drmolová.  

Už nyní sociální správa novým důchodcům výplatní termíny v druhé polovině kalendářního měsíce nepřiděluje – právě kvůli plánovaným změnám, které zavedla loni schválená novela.  

Proč se ale rovnou nezavede jediný – pro všechny stejný – výplatní termín, třeba hned k druhému dni v měsíci? „Stanovení jednotného data splatnosti všech důchodů prozatím není možné z důvodu proveditelnosti na straně výplatních partnerů (České pošty – pozn. red.),“ vysvětluje sociální správa. 

O peníze nikdo nepřijde, slibuje úřad 

Nová pravidla zaručí, aby důchodci v přelomovém měsíci nedostali méně peněz než obvykle, respektive aby na ně nemuseli čekat déle. Počítá se s jednorázovým doplatkem poměrné části důchodu, když se někomu posune splatnost na pozdější termín než předtím. 

Příklad: ČSSZ rozhodne, že důchody, které byly dosud splatné k 2. dni v měsíci, nově přesune na 6. den v měsíci. Důchodce ale o důchod za chybějící čtyři dny nepřijde, dostane jednorázový doplatek poměrné části důchodu za období od 2. do 5. dne.  

V případě dřívější výplaty důchodu na tom bude penzista naopak jeden měsíc dokonce lépe.  

Příklad: ČSSZ rozhodne, že důchody, které byly dosud splatné k 22. dni v měsíci, nově přesune na 12. den v měsíci. I když vznikne překryv za určité časové období, důchodce obdrží stejný počet splátek, jen bude splátka časově posunuta dopředu, nevznikne u něj přeplatek.

Důvodem snížení počtu výplatních termínů důchodů je podle novely to, že už dávno pominuly historické důvody rozložení výplatních termínů do celého měsíce. Dříve bylo nutné, aby je Česká pošta dokázala průběžně vyplatit. Nyní už většina důchodců dostává peníze převodem na bankovní účet.  

Vždy na kalendářní měsíc, už ne klouzavý dopředu 

Další novinkou, která začne příští rok fungovat, je výplata důchodů vždy za kalendářní měsíc.

Dosud se většina důchodů v Česku vyplácí na „klouzavý měsíc“ dopředu. Například senior, který má splatnost důchodu pravidelně k 16. dni v měsíci, dostává 16. srpna peníze na období od 16. srpna do 15. září.  

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Od 1. července 2025 se důchody začnou vyplácet vždy na kalendářní měsíc. Nezávisle na tom, na který den připadá pravidelný termín výplaty. Člověk, který bude dostávat důchod třeba osmý den v měsíci, ho tedy 8. července obdrží na kalendářní měsíc, tedy na 1. až 31. července. Stejně jako člověk, který bude dostávat důchod třeba dvanáctý den v měsíci. 

Na kalendářní měsíc se v současnosti vyplácejí jen důchody příslušníkům ozbrojených sil nebo pozůstalým po nich – tedy vojákům, policistům a podobně. Jejich administraci mají na starosti ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Od července 2025 se tak mají pravidla sjednotit pro všechny důchody nezávisle na tom, kdo a komu je vyplácí. 

Kvůli přechodu na nová pravidla nikdo nedostane nižší důchod než obvykle. Naopak: Lidé, kteří v červnu 2025 obdrží důchod dopředu třeba na období od 12. června do 11. července, pak v červenci dostanou plný důchod na kalendářní měsíc, tedy od 1. do 31. července. Překryv od 1. do 11. července se nebude považovat za přeplatek. 

„Případné zkrácení červencové splátky důchodu o poměrnou část náležející za období, které je kryto splátkou za měsíc červen 2025, by bylo společensky i právně neobhajitelné, neboť by u mnoha důchodců způsobilo neočekávaný výpadek příjmu, který by je mohl dočasně uvrhnout do existenčních obtíží,“ vysvětlilo už dříve ministerstvo práce a sociálních věcí. Tvrdí, že „z hlediska státního rozpočtu neznamená tento postup v podstatě žádné dodatečné náklady, neboť při přechodu na nové období splatnosti bude na důchody vydáno téměř stejné množství prostředků, jako kdyby k tomuto přechodu nedošlo. Přihlíží se i k tomu, že počet splátek v kalendářním roce zůstane stejný.“

Výplata důchodu při úmrtí příjemce 

Nová pravidla budou mít vliv i na zánik nároku na důchod – hlavně pro jeho výplatu v měsíci, kdy příjemce zemřel. 

Jak to funguje dosud? Když důchodce zemře v kalendářním měsíci před datem, na které v tomto kalendářním měsíci připadá splatnost důchodu, nemají už pozůstalí nárok na výplatu.  

Příklad: Člověk, který pravidelně dostává důchod 16. dne v měsíci, zemře 15. srpna. Důchod v srpnu už nedostane, protože se nedožil ani jediného dne, za který splátka náleží (od 16. srpna do 15. září). 

Po přechodu systému na kalendářní měsíc ale vždycky nastane situace, že důchod je splatný později, než začíná období, na které je určený. Proto bude platit pravidlo, že jsou-li splněny podmínky nároku na dávku důchodového pojištění a na její výplatu k prvnímu dni kalendářního měsíce, splátka náležející za tento kalendářní měsíc se nekrátí. 

Jednorázový doplatek k valorizaci 

Přechod na kalendářní měsíc povede také ke zrušení jednorázových doplatků k řádné valorizaci důchodů. Jednorázový doplatek při řádné novoroční valorizaci totiž kompenzoval nespravedlnost, která vyplývá právě z odlišných termínů splatnosti „na klouzavý měsíc dopředu“. 

Do budoucna každá valorizace zvýší důchody všem příjemcům hned od začátku kalendářního měsíce – ne s různě dlouhým zpožděním jako dosud. Každopádně v lednu 2025 ještě některých důchodcům doplatek valorizace od 1. ledna do dne předcházející lednové splatnosti důchodu dorazí.  

Nemáte v peněžence poklad?

Podívejte se na zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Víc fotek uvidíte po kliknutí.

Zdroje obrázků najdete v galerii

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Nákup, který se vyplatí

Nákup, který se vyplatí

Rohlík Premium a balíček Pro dva nebo Pro rodinu v Partners Bance na rok zdarma.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

16. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

Ačkoliv přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu platí už od loňského října, teprve letošní duben ukázal, jak moc případné zájemce odradila. Až do března totiž mohli někteří... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Partners Financial Services