Platby mobilem a hodinkami dobývají Česko. Nová čísla

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 10. 2. 2021 | 25 komentářů
Počet klientů, kteří si zdigitalizovali svou platební kartu do aplikací jako Google či Apple Pay, se loni zdvojnásobil. Jsou jich už skoro dva miliony.
Platby mobilem a hodinkami dobývají Česko. Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Stále víc Čechů u pokladny obchodů už jenom „mává“ chytrým mobilem nebo hodinkami místo plastové platební karty. K rychlému tempu převádění bezkontaktních karet do platebních aplikací přispěla i pandemie koronaviru. Mnoho lidí kvůli riziku covidu omezilo v prodejnách nejenom platby v hotovosti, ale snaží se vyhnout i zadávání PINu na platebním terminálu.

Počet klientů, kteří si svou kartu digitalizovali do Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay či Fitbit Pay, se loni meziročně skoro zdvojnásobil. Ke konci prosince se blížil 1,8 milionu. Mobilní platby tak podle bankéřů mají za sebou další výjimečně úspěšný rok.

„Akcelerátorem zájmu o tento způsob placení bylo spuštění Apple Pay v roce 2019. Loni to byly zvýšené hygienické požadavky a rostoucí povědomí lidí o této platební možnosti, což bouralo překážky i u konzervativnějších klientů,“ připomíná mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

„Na mobilech donedávna lidé zboží jen vyhledávali, nyní jsou na nich schopni dokončit celý nákupní proces. Tento trend samozřejmě reprezentují služby Apple Pay a Google Pay,“ říká Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně.

Bankéři čekají, že letošní rok bude v rozvoji mobilních plateb podobně úspěšný. „Katalyzátorem letos bude rostoucí důraz na digitální technologie, rychlost, pohodlnost a bezpečnost,“ věří Dlouhý z mBank. „Počet uživatelů poroste i s tím, jak na trhu přibývá dostupných mobilů, vybavených potřebnou funkcí NFC,“ dodává mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Nadšení jablíčkáři

Nejrozšířenější službou pro přímé platby mobilem v Česku zůstává Apple Pay. A to přesto, že chytrá zařízení se systémem iOS má méně lidí než s Androidem. Služba Apple Pay vstoupila na tuzemský trh před dvěma lety (19. února 2019) a měla tak víc než roční zpoždění za konkurenční Google Pay.

Počet uživatelů Apple Pay v Česku přesáhl koncem loňského prosince jeden milion. Jejich podíl na celkovém počtu lidí platících mobilem dosahuje zhruba šedesát procent. Banky shodně potvrzují, že takzvaní jablíčkáři jsou aktivnější a s mobilem platí častěji než ostatní klienti.

Loňská čísla však zároveň ukazují, že tržní podíl Google Pay posiluje. Zatímco uživatelů Google Pay v tuzemsku meziročně přibylo 110 procent, u Apple Pay to bylo necelých 80 procent. Trend potvrzuje i Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů.

Mobilní platby podle počtu klientů

bankaApple PayGoogle PayGarmin PayFitbit Pay
Air Bank139 000105 0006864868
Creditas  25 000 (souhrnně Apple, Google a Garmin Pay)nenabízí
Česká spořitelna205 713178 28810 242998
ČSOB135 000  76 0008000nenabízí
Equa bank  26 000  22 000nenabízínenabízí
Fio banka  49 000  36 0002300280
Komerční banka144 763  88 1738198721
mBank  44 000  52 0004000 (souhrnně Garmin i Fitbit Pay)
Moneta*113 000107 0005400 (souhrnně Garmin i Fitbit Pay)
Raiffeisenbank  85 000  51 000 (společně s RaiPay)3500500
UniCredit Bank100 000 (souhrnně Apple i Google Pay)nenabízínenabízí
J&T Bankanízké jednotky tisícnízké jednotky tisícnenabízínenabízí
celkem (přibližně)1 066 480715 50048 5003400

*Moneta uvádí počty digitalizovaných karet do uvedených aplikací, ne počet klientů (ten může být nižší, protože jeden klient si může do aplikací stáhnout více karet).

Zdroj: informace z bank, stav k 31. 12. 2020.

„Pomocí Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay či Fitbit Pay dnes platí celkem okolo 400 tisíc klientů České spořitelny. Meziročně se tak jejich počet zvýšil více než dvojnásobně. Platební služba od Googlu u nás přitom loni rostla více než trojnásobně. Významně tomu přispěl fakt, že jsme klientům umožnili nastavit si Google Pay přímo v prostředí mobilní aplikaci George,“ říká Hailich. Celkově však i ve spořitelně stále převládají uživatelé Apple Pay – je jich přes 205 tisíc, zatímco Google Pay má přes 178 tisíc.

Podobný trend je patrný i v dalších bankách. „Uživatelů Apple Pay je stále víc, ale u Google Pay jsme za minulý rok zaznamenali vyšší tempo růstu – více jak zdvojnásobení počtu uživatelů,“ potvrzuje mluvčí Air Bank Jana Pokorná. „Je to dáno jednak tím, že dochází k přirozené obměně chytrých telefonů, které tuto funkci umožňují, a u nás také tím, že jsme ukončili naše vlastní řešení plateb mobilem pro Android a tito uživatelé přešli na Google Pay,“ upřesňuje.

Už loni ukázaly některé průzkumy, že kdo si kartu převede do platební aplikace, používá pak pravidelně mobil nebo hodinky místo plastu.

„Podíl mobilních plateb loni meziročně vzrostl více než o polovinu na přibližně dvacet procent z transakcí kartou v obchodech,“ říká mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Některou z mobilních peněženek – Apple, Google, Garmin nebo Fitbit Pay – využívalo ke konci loňského roku téměř 242 tisíc klientů KB. Meziročně je jich o dvě třetiny víc.

V Air Bank stoupl objem plateb mobilem meziročně o 38 procent, počet plateb dokonce o více než 40 procent.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spoření? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Porovnání spořicích účtů

Porovnání termínovaných vkladů

Porovnání stavebního spoření

Strmý nárůst zájmu o platební aplikace zaznamenala loni i ČSOB. „Máme meziročně více než trojnásobek digitalizovaných karet oproti konci roku 2019,“ říká mluvčí Patrik Madle. Prudký růst způsobil i fakt, že klienti ČSOB si na nové platební služby museli počkat až do předloňského listopadu, což bylo déle než u většiny konkurentů.

Moneta loni zaznamenala nárůst počtu karet přidaných do služeb Apple Pay a Google Pay o 90 procent oproti roku 2019. „Podíl klientů, kteří s mobilním bankovnictvím využívají služby Apple Pay/Google Pay vzrostl meziročně na 30 procent, což je nárůst o 10 procentních bodů,“ upřesňuje mluvčí Monety Zuzana Filipová. Podobné tempo růstu očekává banka i letos.

Ve Fio bance podle mluvčího Jakuba Heřmánka v loňském roce nejprve uživatelé mobilních plateb přibývali pomaleji, nárůst byl zřetelnější až ve druhé polovině roku. „Po jarním nejistém období se lidé opět více začali zajímat o další bezkontaktní metody placení. I tak se za poslední rok počet našich uživatelů jednotlivých platebních aplikací prakticky zdvojnásobil,“ říká Heřmánek.

Už třináct bank

K loňskému růstu počtu uživatelů přispělo i doplnění dostupných aplikací v bankách, které je ještě nenabízely. Platby mobilem teď klientům umožňuje dvanáct retailových bank. Nejnověji k nim přibyla Expobank, která na začátku týdne spustila Google Pay. Třináctou je pak J&T Bank zaměřená na privátní bankovnictví.

Kompletní nabídku všech čtyř služeb dostupných na českém trhu má sedm bank: Air bank, Česká spořitelna, Fio, Komerční banka, mBank, Moneta a Raiffeisen.

Naopak některé menší banky jako jsou Hello bank, Sberbank a Trinity zatím nenabízejí ani jednu ze zmíněných služeb a ani neupřesnily, kdy s nimi chtějí začít. Trinity dosud nemá ani samotné platební karty, uvede je v nejbližší době.

Využití mobilních plateb umožňují i nebankovní společnosti jako například Twisto, Home Credit, Revolut, Monese či Edenred.

Raiffeisenbank původně spustila pro systém Android vlastní aplikaci RaiPay, až později přidala Google Pay. „Klienti mají maximální možnost volby a tím se počet uživatelů mobilních plateb u nás meziročně zdvojnásobil,“ říká mluvčí Petra Kopecká. Také měsíční počet plateb mobilem se meziročně zdvojnásobil, momentálně jde o přibližně 1,6 milionu. Podle mluvčí by mohl být i vyšší, nebýt omezení části ekonomiky.

Tipy pro lovce odměn

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Vlastní platební aplikaci pro Android původně měly i Komerční banka, ČSOB, Česká spořitelna a Air Bank.

Bezkontaktně už i vyberete z bankomatu

Nejčastěji lidé platí mobilem za potraviny, u čerpacích stanic, v trafikách, drogeriích a lékárnách. „Téměř každá čtvrtá bezhotovostní platba v kamenném obchodě je už zaplacena mobilem,“ říká Pokorná z Air Bank. V Raiffeisenbank jde přes aplikace skoro dvacet procent z celkových plateb kartou v kamenných obchodech, v e-shopech je to jen pět procent.

„Akceptace Apple Pay nebo Google Pay pro internetové platby je dnes primárně v režii obchodníků. Ti to musí na svých webech nebo v aplikacích umožňovat. Naši klienti mohou ve většině obchodů používat platební tlačítko pro online platbu z účtu, což je už dnes využívaná alternativa k platbě plastovou kartou. Z našeho pohledu by většímu používání Apple Pay nebo Google Pay prospělo, kdyby to nabízely také velké e-shopy, kde klienti nakupují nejvíce,“ říká Kopecká z Raiffeisenbank.

S platebními aplikacemi v mobilu se už také dá vybírat z většiny bankomatů. Česká spořitelna, která provozuje největší bankomatovou síť, má bezkontaktní čtečky na 85 procentech těchto zařízení. Letos je plánuje dál rozšiřovat a zároveň na nich přidat další bezkontaktní služby. „V nejbližší době půjde například o možnost zadat jednorázovou bezkontaktní platbu,“ upřesňuje David Novotný, který odpovídá za rozvoj bankomatové sítě České spořitelny.

ČSOB letos plánuje ve své aplikaci DoKapsy spustit možnost placení pomocí Apple Pay či Google Pay za parkování, jízdenky či palivo. Raiffeisenbank v nejbližších dnech spustí v aplikaci RaiPay mimo jiné přihlašování a ověřování otiskem prstu či lepší přehled transakcí, v dalších měsících pak umožní přidat kartu do Google Pay přímo z mobilního bankovnictví. Moneta přidá v nejbližších dnech do mobilního bankovnictví možnost zobrazit PIN ke kartě.

„Používáním Apple Pay a Google Pay lidé zapomínají PIN, pokud kartu po delší době potřebují použít například v bankomatu bez podpory bezkontaktních výběrů. Letos spustíme i možnost objednat si kartu z aplikace nebo novou v případě ztráty. Počítáme i s možností okamžitého přidání do virtuálních peněženek – nyní je to možné na pobočce nebo call centru,“ říká Filipová z Monety.

Pro Air Bank je jednou z možných inovací vklad peněz do vkladomatu mobilem. „Vnímáme, že roste zájem i o tuto službu, ale u nás to zatím nejde, protože se jedná o dvě rozdílná řešení. Do budoucna se však díváme i tímto směrem,“ dodává Pokorná.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2021 14:39, M

:-D :-D :-D až někdo vypne sítě, tak si ani ty nekoupíš ten rohlík, protože i kasy v obchodech jedou na sítě, ty rozumbrado :-D :-D :-D

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2021 10:05, eďa

To bude tisíců zoufalců běhat jako šílené motorové myši, až je vypnou ze sítí a nekoupí si ani ten rohlík přes mobil.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

8. 2. 2021 | Olga Skalková | 15 komentářů

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

Posílání peněz mezi klienty tuzemských bank se může zjednodušit. Místo čísla účtu by mohlo stačit, když zadáte číslo mobilu. A to bez stahování nějaké speciální aplikace.

Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

6. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 49 komentářů

Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

Equa bank se spojí s Raiffeisenbank. Její rakouská mateřská skupina Raiffeisenbank International (RBI) kupuje 100 % akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners.

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

3. 2. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

Změny sazebníku a obchodních podmínek, které od 1. dubna zavádí Moneta Money Bank, vypadají na první pohled rozsáhle a týkají se různých oblastí. Běžných situací, do nichž se dostávají... celý článek

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

1. 2. 2021 | Petr Kučera | 23 komentářů

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

Aktuální přehled: Které banky už zvládají okamžité platby, kdo je teprve chystá a co se ještě hodí o nich vědět.

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

28. 1. 2021 | Petr Kučera | 99 komentářů

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

Lidem, kteří nepoužívají mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, se zkomplikovaly platby kartou na internetu.