Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství a zjistit, v jaké bance máte konto a kolik vám na něm právě leží. Trochu ožehavé, že? Co si o tom myslíte?
Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Tolik hrubých a nepřátelských slov už si vzájemně adresovali, tolik síry na sebe nadštili. A teď to vypadá, že najdou společnou řeč. Společné téma k hovoru, kde konečně dojdou shody. Andrej Babiš se rozhodl oprášit nápad svého předchůdce ve funkci ministra financí, Miroslava Kalouska: chce zřídit centrální registr bankovních účtů, který by policistům pomohl účinněji potírat daňové podvody. Kalouskovi se ho prosadit nepodařilo. Registr tehdy zařízla ODS. Bude úspěšnější Babiš? A je vůbec o co stát?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Singer proti

Snadné to Andrej Babiš mít nebude. Proti registru, který má obsahovat data o bankovních účtech, ale také o stavebním spoření, pojištění nebo vkladech v družstevních záložnách, je totiž Česká národní banka. A právě ji chtěl ministr pověřit správou nového rejstříku. Minulý týden o něm na zasedání vlády jednal guvernér České národní banky Miroslav Singer a prý to byla debata vpravdě vzrušená.

Podle nejčernějších odhadů ročně stát kvůli daňovým podvodům přichází o dvě stě miliard. Střízlivější odhady hovoří o polovičce. Tak nebo onak, slušná sumička – která by dokázala vykrýt schodek rozpočtu nebo aspoň jeho převážnou část.

Propojeno!

Jak chce Sobotkova vláda bojovat s neplatiči daní:

 

Centrální registr bankovních účtů však tehdy v plánu ještě nebyl. Nebo se o něm aspoň nemluvilo nahlas.

Podvodníci jsou rychlí, musíme být taky

Daňoví podvodníci (zejména ti, kterým se nechce do placení DPH a spotřební daně) přesouvají peníze rychle. Takže musíme být schopni stejně rychle reagovat. Tak argumentují policisté specializovaní na vyhledávání daňových úniků a spolu s nimi další vládní zastánce registru – ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ze stejného důvodu je registru nakloněn i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Policistům by prý registr hodně usnadnil práci.

Bankovní tajemství dokážou policisté (se souhlasem státního zástupce) prolomit už dnes. V praxi však musí nejdřív obeslat všechny banky a ptát se, u které má firma účet.

Odpověď údajně dostávají policisté z bank přibližně během 24 hodin. Podle slov ministra Chovance však banky klienta někdy upozorní, že se o jeho konto policie zajímá.

Registr by umožňoval znát údaje o účtech okamžitě.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden se rubrika Co si o tom myslíte? mrkla na poštu. A jak už to u pošty bývá, hned byla na světě fronta. Teď tedy frotna těch, kteří chtěli na adresu pošty říct svoje. 

V debatě zazněly zajímavé nápady, postřehy. Knížku bychom ale rádi poslali jedné zaměstnankyni České pošty, která se podepsala jako terno. Jak plní plán prodeje produktů obchodních partnerů České pošty? „Kdybych měla jednu pojistku, jedno stavební spoření, tak bych to asi i přežila, ale já i mí kolegové – a není jich málo – máme třeba čtyři životní pojištění (které musímě každý měsíc zaplatit), čtyři stavebka, tři až čtyři účty u spřátelené banky...“

I pro fyzické osoby?

Jak přesně by měl registr fungovat, zatím není jasné. Neví se kupříkladu, jestli by se v něm nacházely jen právnické, nebo taky všechny fyzické osoby – čili všichni občané.

A i další zásadní otázka je zatím nezodpovězená: Kdo přesně bude mít k datům přístup? A za jakých podmínek?

Prozatím se údajně uvažuje o tom, že přístup by měl mít jen omezený počet policejních specialistů – například těch ze vznikajícího útvaru finanční kobra, který má být zaměřen na odhalování daňových úniků. Neví se však zatím, za jakých okolností – tedy v jaké fázi trestního řízení – by směli policisté konta prověřovat. A kdo by na policisty s přístupem do registru dohlížel.

Bude to drahé

Guvernér ČNB Miroslav Singer míní, že zřízení a provoz registru by státní rozpočet vyšly draho. Zvlášť, kdyby banky musely do registru neustále dodávat aktuální informace o tom, kdo u nich má účet a kolik na něm právě má uloženo. Policie má podle Singera dostatečné nástroje k zjišťování informací o účtech – pakliže je potřebuje – už dnes.

Co si o zřizování registru myslíte vy? Nám se to zdá jako hodně ambiciózní plán a v českých podmínkách jaksi riskantní. Vzpomenete na nějaký centrální registr, který hned po zavedení šlapal jako hodinky? Nám se vtírají vzpomínky zejména na registr vozidel… Kdyby měl registr bankovních kont fungovat stejně spolehlivě, bůh nás chraň. Není riziko zneužití příliš vysoké? Své názory a postřehy piště do diskuze. A nezapomeňte nám nechat mail. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 10. 2014 14:39 | Eva Kolaříková

Dobrý den,
ano má ten člověk pravdu, je to sice hrubý odhad, ale je to tak. na každém Finanční úřadu v zemi vám řeknou že do konce června děláte na pro stát, tedy na daně. Pak započtěte ještě sociální a zdravotní pojištění a jste v druhé polovině roku. Jenže vy nakupujete a na každé zboží, které koupíte už z těch vydělaných a zdaněných peněz je ještě připočítáno DPH a spotřební daně. Takže ty daně platíte 2X. Jednou ze mzdy a jednou při každém nákupu. Přesněji z každé vydělané hrubé stokoruny, kterou utratíte odevzdáte státu asi 75,- až 80,- Kč z každé vydělané hrubé stokoruny, kterou neutratíte a uspoříte, odevzdáte státu více jak 55,- Kč. Pokud máte děti a vyšší daňový odečet, tak je to trochu méně, ale ne o moc. Výpočty nejsou na halíř přesné, ale je uvedeno v jiném příspěvku, kterému se divíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2014 14:21 | Eva Kolaříková

Dobrý den,
v centrálních registrech nebudou rejdit jen policisté, ale dost pravděpodobně i exekutoři, což z pohledu věřitele se zdá být výhodné, naopak dlužníci se budou třást, že došlou mzdu nestačí vybrat z účtu před exekutorem.
Ovšem v centrálním registru budou rejdit i hekři, s tím nutno počítat a nikdo nezaručí, že nedokážou prolomit i sebedokonalejší zabezpečení.
V neposlední řadě, se do jakéhokoliv centrálního registru může nabourat i špionáž cizí mocnosti, kde informace o příjmech obyvatelstva hezky pod jednou střechou je mnohdy velmi zajímavá a dle ní lze vytipovávat různé lidi ke spolupráci. Není zajímavá jen informace kolik má která osoba na účtu peněz, ale mnohdy i to odkud ty peníze chodí. Například vědecký pracovník, kterému by jinak byla v zahraničí poskytnuta odpovídající mzda mu nabídnuta nebude, jelikož bude možné zjistit (samozřejmě nezákonně) výši jeho předchozích příjmů které jsou v naší republice nižší než v zahraničí. příkladů na zneužití je možné uvést bezpočet.
Na mlčenlivost policejních úředníků a to zejména těch, co opustí službu, se též nelze spolehnout na 100%, vždy je lidský faktor částečné riziko.
Pak můžeme mluvit o úniku informací ve prospěch kriminálních živlů, kde občan na základě výše svého konta, nebo pravidelnosti svých příjmů může být vystaven vydírání, únosu rodinného příslušníka atp.
Centralizace prakticky ve všem, to už tady bylo po dobu 40 let, a všichni jsme rádi, že to je pryč, tak proč to znovu zavádět. Účet v bance není anonymní, každá oprávněná osoba má možnost si zjistit co potřebuje a jde-li o daně, tak máme v zemi Finanční úřady a ty by měli být schopné daně jak evidovat, tak vybrat.
O nákladech na takový centrální registr už netřeba ani mluvit a to jsou peníze nás všech, tedy bude-li se zřizovat, pak bude zase o něco méně na užitečné věci pro všechny.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2014 23:04 | Kare

Všem co toto rozhodnutí kvitují.Kontrola financí? Co by ještě chtěl min.fin. vědět o lidech??? Jak daleko je ještě pustíme aby nám sahali do soukromí?!Už jste si někdo uvědomil,že název strany ANO jsou počáteční písmena toho čeho chce Bureš dosáhnout=Absolutní Nadvláda Občanům.Došlo vám někomu , že naše demokracie dostává stále více na frak,a že když komunista v roce 89 vyměnil moc politickou za moc ekonomickou tak jen proto aby se později v tichosti vracel i do postů politických? Já už ani nejsem hrdý na to že jsem Čech.Není být na co hrdý v této republice.Japonec,opilec a agent STB sedí v politických křeslech,To je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2014 10:46 | Libuše

Pokud máte na účtu poctivě vydělané peníze, čeho se bát? Je načase, aby někdo už ty zlodějny zarazil. Krade se pouze ze státní kasy do které všichni přispívají, u soukromníka by se to nemohlo stát. Pak jen slyšíme nářky, že není na zvýšení mezd(stále vyšší daně a soukromý podnikatel nechce zvýšit mzdu a spousta lidí pracuje za minimální mzdu),doplatky u lékaře, příspěvky pro postižené atd. Tak držím palce a věřím, že se to konečně pohne kupředu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2014 6:16 | J. Beneš

Centrální REGISTR účtů ještě ani zdaleka neznamená zaznamenávání pohybů a zůstatků na účtech. To by znamenalo v podstatě zřízení centrální banky pro bezhotovostní i hotovostní operace a všechny banky (i spořitelní družstva?) by se de facto staly jejími pobočkami. S registrem osobně nemám problém. Singrovcům bych přesto rád doporučil, aby přestali studovat staré ekonomy a více se věnovali konvergenci Kč k euru a přestali "měnově" zasahovat do ekonomiky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2014 21:55 | františek

Je to tak. Chce to jen umět počítat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2014 9:45 | Bosse

Na té historce něco je. Šlo sice "jen" o 102 procent, ale o to nejde. Lindgrenová o tom napsala "pohádku". A systém se změnil. Dokonce se spekuluje, že to byla příčina pádu vlády. Nu, možná to k němu přispělo. Ale pozor: Lindgrenová byla i potom přesvědčená sociální demokratka. A nevadilo jí z pohádkových (haha, to se mi povedlo) příjmů platit třeba osmdesát devadesát procent...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2014 8:47 | eďa

Píšete to správně, ale zapomínáte, že všechno, co nakupujete bylo vytvořeno také s odvody na zdravotní a sociální a také s daní z příjmu, takže o tyto položky jste přeplatil zboží či služby.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2014 7:07 | Pavel

Nicméně je pravda, že socialisti si dovolí jít ještě dál. Je známá historka, že jedna švédská spisovatelka (tuším, že autorka Pipi dlouhé punčochy, ale tím si nejsem jistý) si počítala daň a vyšlo jí, že má zaplatit daň z příjmů ve výši 105%. Když se ptala finančáku, jestli se někde nespletla, tak ji ujistit, že to spočítala správně, a že když to nezaplatí, zavřou ji. Výsledek se samozřejmě dá očekávat - příští rok už ve Švédsku neplatila žádné daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2014 7:02 | Pavel

Ona církev ve středověku nebyla hlavní příjemce daní (když už tou daní nazýváme jakýkoliv povinný odvod). Hlavní žrout daní byly vlastníci pozemků (tedy šlechta), na kterých lidé museli zadarmo robotovat a to ještě s vlastním nářadím. Když se tohle započítá, vychází úhrnná daň ve středověku někam k 95 až 98% příjmu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2014 20:40 | eďa

Čas přiznat, že tahle posametová gauneriáda nikam nevede ? Proč by to přiznávali zrovna gauneři, když z toho nejvíc těžej a maj miliony daňových sponzorů. Kdepak hochu. Rozhodnutí je na každém jednom sponzoru, zda chce či nechce házet perli- peníze = daně sviním se všemi následky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2014 19:17

Dělal jsem si pár let daňové přiznání sám a včetně tkz. sociálního a zdravotního pojištění (jiná forma daně, protože už teď je jasné,že na můj důchod nebude a nic nedostanu,a zdravotnictví ,děkuji,ale snažím se radši nevyužívat ...),dále včetně odvodů zaměstnavatele jsem zaplatil státu 59 % ze superhrubé mzdy (uvědom te si,že pokud by nebyly daně a povinné státní pojištění,tak bych ty peníze mohl dostat celé já ...) .Z každé věci, kterou koupím (jsem pouhá fyzická osoba) zaplatím DPH a případně spotřební daň ,to je dalších cca 25 % ,tj. skutečně v průměru každý zaměstnanec odvede cca 700 - 850 Kč (podle toho jak utrácí své peníze) z každé vydělané tisícikoruny do státní kasy, to si nedovolila ani církem ve středověku .....
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2014 17:54

To určitě. 70 % mzdy? Nekecej
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2014 14:07 | mijo

Od stáru nebo od státu?
A pak tedy určitě poctivě?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2014 13:57 | cml11

Tím ale defacto potvrzujete to, co jsem říkal já. Hlavním problémem je odezva bank na žádost policie. Jen čísla z praxe, která uvádíte, jsou značně odlišná od těch v článku. Ideálním řešením problému ale podle mě zkrátka není žádná forma hromadné evidence, ale systém, který zjednoduší a zrychlí podávání žádostí oprávněnými osobami. Informování klienta o poskytnutí citlivých dat pak považuji za jeho formou obrany proti tomu, aby do nich nahlížel každý, kdo se chce podívat kolik má na účtu jeho soused.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 28 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům... celý článek

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

5. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

Registrační pokladny. Projekt, který byl před sedmi lety jedním ze symbolů odporu proti Paroubkově levicové vládě, se letos na podzim opráší, aby sehrál opačnou roli: stal se vlajkovou... celý článek

Partners Financial Services