Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 13. 1. 2012 | 7 komentářů
Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!
Srdceryvný dopis malého podnikatele velkým pánům. Koho nedojmou statistiky české byrokracie, na toho uvnitř čeká roztomilé video malých lenochodů.

Vážený pane nejlepší ministře financí na Východě!

Podnikám na živnosťák několik let a už jsem byl zvědavý, kdy po mě konečně budete chtít nějakou daň z příjmu. Ne že bych zrovna snídal kaviár a šáňo, ale uživím se. Což jsem vždy – chybně – považoval za pobídku k tomu, abyste mě začal holit. Zatímco mí zaměstnaní přátelé odvádějí státu na dani a pojištění každý měsíc skoro půlku svých příjmů, já jen něco mezi deseti a dvaceti procenty na sociálním a zdravotním. Tedy když nepočítám daně nepřímé.

Takže pokud prosadíte, že si budu z tržeb strhávat místo čtyřicíti procent paušálních nákladů – jako kdybych si každý měsíc kupoval nový počítač – jen deset nebo dvacet procent, budiž.

Nechci vám tu brečet, jak to máme my živnostníci těžké. Na rozdíl od oněch zaměstnaných přátel nepřespávám v kanclu, volno mám skutečné, a ne jen na papíře a občas si při práci přihnu, což si můžeme dovolit jen vy a já, ne někdo, jehož šéf potřebuje trochu snížit stavy. Mimochodem: že mi za zády nefuní ňouma, kterého bych se musel ptát pokaždé, když chci zkusit udělat něco bláznivého, to je pro mě největší benefit. Ne nízké daně.

Můžeme se tedy domluvit, že mi ty paušály snížíte. Rád bych vás jenom poprosil: přestaňte mě – spolu se svými kamarády z jiných rezortů – skrytě zdaňovat časem, který úplně zbytečně strávím se státní kafkárnou.

„Jsou to kraviny, ale my musíme“

Vezmeme to jen za poslední rok. Jeho začátkem mi přišel dopis ze statistického úřadu, že by je zajímalo, co přesně dělám. Nebyl doporučený, tak jsem ho nechal probublat. Za tři týdny dorazil znovu, trochu s výhrůžkami, takže jsem dal dohromady slohovku „jak vypadá můj den“. Na Praze 10 jsem za ni asi dostal jedničku, protože mám od té doby klid.

Ovšem jen od ČSÚ. V létě jsem se kvůli používání zahraničních služeb musel stát plátcem daně z přidané hodnoty. Nejdřív jsem se s finančním úřadem zasekl na tom, jestli mi jako doklad uznají vytištěný e-mail s potvrzením platby. Na rozdíl od Rakouska-Uherska se v anglicky mluvících zemích považuje razítko za královskou pečeť, obyčejní lidi si prostě věří a stát jim taky. Fakturu jsem zkrátka od Američanů nedostal. Po několika dnech bádání pokrčil úřední právník rameny, že prý je to v pořádku. To čekání bylo absurdní, protože jsem nechtěl od finančáku peníze nazpět, ale naopak mu je odvést.

Pár týdnů na to telefonát od tamtéž, „ať se přijdu seznámit“. Kdepak kontrola, jen sepsání protokolu o tom, co vlastně dělám. Znovu. Jako by na tom záleželo. Ale aspoň mi při tom vysvětlili, že krácené odpočty nemám v přiznání psát do sloupce „krácený odpočet“, protože tak to je špatně. Ani mě to nepřekvapilo. Český zákon o DPH je taková do sebe zauzlená bizárie, že vysvětlení některých celounijních mechanismů raději hledám v tom britském.

Nevymlouvejte se v této souvislosti, prosím, na Evropskou unii a její vrtochy. V „socialistickém“ Finsku vyřízení daní vezme středně velké firmě podle agentury PWC 93 hodin ročně. V Česku i po loňských reformách 557. Šestkrát víc.

A nejde jen o daně. Teď plánuji na některých svých komerčních webech točit krátká videa s novinkami. Čeká mě kvůli tomu registrace k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Pak si musím dávat majzla, abych na sobě neměl triko se třemi proužky nebo na stole minerálku s orlicí. Skrytá reklama. Pokuty.

Takhle je to skoro ve všem, do čeho se pustím. Někdy se ani nemusím sám pouštět, a už tahám ze schránky dopisy od úředníků, kteří se pak při osobním jednání projeví nečekaně lidsky: víme, že to jsou kraviny. Ale my musíme.

Připomínám, že nečerpám podpory a dotace, ani nemanipuluju s výbušninami nebo léky. Tuhle pozornost si vysluhuju už jen tím, že žiju, píšu a „trochu dělám do webů“.

Skrytá daň: desítky tisíc ročně

Anketa

Platili byste o dva tisíce vyšší daně, kdybyste vám stát výměnou za to ušetřil dva dny starostí?

Když vezmu svou hodinovou sazbu a odhadnu množství času, které jsem úplně zbytečně strávil luštěním zákonů nebo reagováním na zbytečné dotazy státních úředníků, jen loni jste mě takto skrytě zdanili aspoň deseti tisíci korunami. Spíš dvackou. Neříkám, že bych místo pobíhání po poštách a úřadech určitě pracoval, ale kdybych si na YouTube pouštěl videa malých lenochodů, aspoň bychom všichni ušetřili za zbytečnou úřednickou práci.

Pokud potřebujete moje peníze, máte je mít. Stejně s tím nic nenadělám. Potěšilo by mě ale, kdyby jich víc šlo na to, čemu z nedostatku přesnějších výrazů říkáme „veřejné blaho“, a míň na bumážky do byrokratického perpetua mobile.

Už jen proto, že ať do toho chřtánu přihodím, kolik chci, za rok vám to zase bude málo.

Nudí vás byrokracie? Kupte si... lenochoda

Redakce radí: každý pátek Kašpárka

Michal Kašpárek
  • Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví!
    Reformy jsou správné, áno, ale lidi jim nerozumějí. Proto vytiskneme a rozešleme letáčky s vysvětlením. Vítejte v prostém světě Petra Nečase!
  • Daň z kafkovské hodnoty
    DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky.
  • Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku
    Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí!

... a další komentáře řádně zdaněného Michala Kašpárka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2012 12:55, ccc

Leč je článek hezký a věřím, že i závěr o zvýšení daní je psán s nadsázkou, tak nemůžu na žádné zvyšovaní pomyslet ani jen z legrace. Protože už jen tím, že je myšlenka na zvyšování vyslovena nahlas, stává se katalyzátorem změn u levicových stran (ODS, CSSD, VV, TOP99…). Dejte jim myšlenku, že ať zvýší daně a zlepší poskytované služby a tyto strany si z toho vyberou jen tu první půlku myšlenku a druhou půlku zamění aby to znělo takhle: „Klidně jim zvyšme daně, vždyť to sami chtějí“.
Ne, já nevěřím českým lidem, nevěřím, že můžou mít dobré politiky. Já věřím, že když jsou voliči zloději a v práci se snaží všemožně zaměstnavatele okrást, tak si nemůžou zvolit poctivce a pracovité lidi do vlády, protože by to nedávalo logiku.
Takže je mi jedno kdo vládne a kolik si hrabe, jen ať mě nechá na pokoji a jen ať mi nechá malé daně ať neztrácím čas hledáním způsobů jak normálně žít bez toho, abych měl pocit, že jsem pořád něčí otrok.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za zpožděné daňové přiznání penále. Až tři sta tisíc

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Za zpožděné daňové přiznání penále. Až tři sta tisíc

Nejenom, že po vás stát chce, abyste řádně platili nemalé daně. Potřebuje vám při tom taky dát najevo, kdo je tu pán, že vy jste tu pro něj, ne on pro vás. Když uděláte chybu, pěkně... celý článek

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

10. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

Ministr Kalousek v neděli varoval před nutností omezovat výdaje a zvyšovat daně. V dnešní ekonomické situaci je to pochopitelný krok a každý rozumný politik ho jistě podpoří. Teoreticky... celý článek

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

19. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas.... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik... celý článek

Partners Financial Services