Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 2. 2023
Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů za rok 2022? Máme podrobnosti.
Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Zdroj: Shutterstock

Základní lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2022 končí v pondělí 3. dubna 2023 – první pracovní den v dubnu.

Kdo podá přiznání elektronicky, získává o měsíc delší lhůtu: končí v úterý 2. května – první pracovní den v květnu.

Zájemce o delší lhůtu nemusí dopředu nic hlásit. Prostě nepodá přiznání do začátku dubna, ale později. Elektronická forma je zároveň záchranou pro lidi, kteří nestihli připravit papírové přiznání včas. 

Pokud vám přiznání chystá daňový poradce, má čas do 3. července (první pracovní den v červenci). Využití poradce už nemusíte finančnímu úřadu předem oznamovat.

Co je to elektronické podání daňového přiznání?

Za elektronické podání se považuje takové, které finančnímu úřadu pošlete přes internet ve formátu XML. Nestačí tedy, když si místo klasického tiskopisu stáhnete formulář z internetu, který pak sice vyplníte na počítači, ale nakonec ho vytisknete a předáte finančnímu úřadu v papírové formě. Nestačí ani naskenované přiznání třeba ve formátu PDF nebo JPG.

Elektronicky můžete podat přiznání především:

  • prostřednictvím daňové informační schránky DIS+ na portálu Moje daně – aplikace Online finanční úřad – s ověřenou identitou (bankovní identita, Moje ID, eObčanka, NIA ID, mobilní klíč eGovernmentu, I.CA, přístupové údaje přidělené finanční správou...)
  • prostřednictvím datové schránky,
  • prostřednictvím aplikace EPO s ověřenou identitou,
  • e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Podnikající fyzické osoby (OSVČ), kterým stát zpřístupnil datovou schránku automaticky ze zákona, musí podat daňové přiznání povinně elektronicky. Nemusí to udělat přímo přes datovou schránku, dají se použít i další způsoby, které jsme před chvílí zmínili.

Podrobně jsme o téhle povinnosti psali v samostatném článku: Naskenovat ho nestačí. Jak na daňové přiznání s povinnou datovkou

Pro nepodnikatele (a některé OSVČ bez povinné datové schránky) je elektronická forma dobrovolná. Platí pro ni také mírnější pravidla. Díky nim může elektronickou formu využít i ten, kdo nemá elektronický podpis nebo jinou státem uznávanou elektronickou identitu. 

Za elektronické je v tomto případě považováno i podání, které vyplníte a pošlete přes aplikaci EPO bez ověřeného podpisu či identity. Podmínkou je, že takové přiznání do pěti dnů potvrdíte přes takzvaný e-tiskopis podání. Ten vám aplikace nabídne při odeslání – pak si ho vytisknete, ručně podepíšete a doručíte na finanční úřad na papíře, a to buď klasickou poštou, nebo osobně. Pozor: Kdo má datovou schránku ze zákona, tedy většina OSVČ, nemůže tento náhradní způsob (dodatečné potvrzení přes e-tiskopis) využít.

Měsíc navíc díky elektronickému podání lze získat i při využití software třetích stran – aplikací různých výrobců, které umožňují vyplnění daňového podání a jeho následné elektronické odeslání s použitím uznávaného elektronického podpisu nebo vytvoření XML souboru, který je pak možné načíst do aplikace EPO nebo do datové schránky.

Do kdy zaplatit daň z příjmů

Když podáte přiznání jakoukoliv formou nejpozději 3. dubna 2023, musíte nejpozději 3. dubna také zaplatit případný nedoplatek na dani. Nezáleží na tom, jestli jste přiznání odevzdali na papíře, elektronicky nebo přes poradce – pokud jste to stihli v základním termínu do 3. dubna, je pro vás toto datum klíčové i pro splatnost daně a nemůžete využít ani měsíc navíc.

Dodejme, že úrok z prodlení za pozdní zaplacení daně se počítá až od čtvrtého kalendářního dne, tedy letos od 7. dubna. A díky tomu, že úrok vám finanční správa naúčtuje, až když překročí 1000 korun, bývá „toleranční doba“ v praxi ještě delší.

Pokud přiznání podáte elektronicky mezi 4. dubnem a 2. květnem 2023, posouvá se splatnost daně na 2. května. A když přiznání podá poradce mezi 4. dubnem a 3. červencem, stačí daň zaplatit 3. července.

Kdy přijde přeplatek

Pro vrácení přeplatku na dani platí stejná pravidla jako pro splatnost případného nedoplatku.

Podle zákona má finanční úřad na vrácení přeplatku třicet dnů od dne jeho vzniku. Přeplatek formálně vznikne až uplynutím příslušné lhůty k podání přiznání.

Pokud jste odevzdali přiznání nejpozději 3. dubna, ať už na papíře, elektronicky nebo přes poradce, počítá se třicetidenní lhůta od začátku dubna, takže přeplatek přijde nejpozději na začátku května.

Když podáte přiznání elektronicky mezi 3. dubnem a 2. květnem, začíná se počítat teprve od začátku května a přeplatek přijde nejpozději na začátku června. Totéž při využití daňového poradce: přiznání stačí podat na začátku července, přeplatek přijde nejpozději na začátku srpna.

Do kdy oznámit osvobozené příjmy nad pět milionů

Do daňového přiznání vůbec neuvádíte příjmy, které jsou osvobozené od daně. Ale: když osvobozený příjem přesáhne pět milionů korun, musíte ho oznámit finančnímu úřadu. Každý příjem se přitom posuzuje jednotlivě, ne jako součet všech osvobozených příjmů za rok.

Nedělá se to v daňovém přiznání, ale formou samostatného oznámení. Nemá závaznou podobu, nicméně využít lze třeba tiskopis na webu Finanční správy.

Lhůta pro takové oznámení je stejná jako u daňového přiznání za kalendářní rok, v němž jste takový osvobozený příjem obdrželi. Tedy: v zásadě do 3. dubna, případně do 2. května (při elektronickém podání přiznání po 3. dubnu) nebo do 1. července (při podání přes poradce po 3. dubnu).

Pozor: Oznámit osvobozený příjem nad pětimilionový limit musí i lidé, kteří nemají povinnost podávat samotné daňové přiznání. Typicky jde o zaměstnance bez vedlejších příjmů nebo OSVČ s paušální daní. Pro ně platí základní lhůta – oznámení je tak potřeba podat nejpozději 3. dubna.

Termín pro podání přehledů OSVČ

Od data podání daňového přiznání se odvíjejí i termíny pro přehledy na sociální a zdravotní pojištění. Lidé je musí odevzdat do jednoho měsíce ode dne, kdy uplynula lhůta pro podání přiznání.

Takže: Když podáte daňové přiznání jakoukoliv formou do 3. dubna, musíte odevzdat přehledy nejpozději na začátku května. Česká správa sociálního zabezpečení má přísnější výklad a mluví o podání nejpozději 2. května (počítá totiž měsíc od standardní lhůty pro daňové přiznání bez ohledu na jeho prodloužení kvůli víkendu). Zdravotním pojišťovnám stačí 3. května (měsíc od reálného konce lhůty pro přiznání).

Nezáleží na tom, jestli jste podali přiznání na papíře, elektronicky nebo přes poradce. Nezáleží ani na tom, jakou formou pošlete přehled pro sociální nebo zdravotní pojištění. Případný nedoplatek je pak potřeba zaplatit do osmi dnů od podání přehledu.

Pokud jste přiznání podali elektronicky mezi 3. dubnem a 2. květnem, končí lhůta pro přehledy na začátku června (1. června sociální, 2. června zdravotní). Případný nedoplatek je pak opět potřeba zaplatit do osmi dnů od podání přehledu. 

A když přiznání podá poradce mezi 3. dubnem a 3. červencem, stačí přehledy pojištění odevzdat nejpozději na začátku srpna (1. srpna sociální, 3. srpna zdravotní) a nedoplatek uhradit do osmi dnů od podání přehledu. 

Pokud účtujete v takzvaném hospodářském roce (odlišném od kalendářního), je potřeba zdravotní pojišťovně do 31. března oznámit, ke kterému datu budete podávat daňové přiznání, pokud ho neodevzdáte nejpozději do konce března.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services