Těšíte se na daňový přeplatek? Ještě si počkejte

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 27. 3. 2023 | 1 komentář
Jestli jste za loňský rok zaplatili vyšší zálohy na daň, než jste nakonec museli, máte nárok na vrácení přeplatku. Daňový bonus vás může potěšit i bez záloh. Kdy vám finanční úřad pošle peníze?
Těšíte se na daňový přeplatek? Ještě si počkejte

Zdroj: Shutterstock

Pospíšili jste si letos s daňovým přiznáním, abyste přeplatek na dani z příjmů dostali co nejdřív? I kdybyste přiznání podali už v únoru, finanční úřad vám pošle peníze až během dubna nebo dokonce na začátku května. Za chvilku si to vysvětlíme.

Náš článek se týká případů, kdy daně nevyřizujete přes zaměstnavatele. Tedy když musíte podávat daňové přiznání – typicky jako podnikatelé, ale třeba i zaměstnanci s vedlejšími příjmy. 

Pro úplnost připomínáme, že daňové úlevy jste mohli uplatnit i prostřednictvím zaměstnavatele. Podrobný návod, jak využít roční zúčtování daně, jsme přinesli v samostatném článku. Podklady bylo potřeba odevzdat do poloviny února. Přeplatek byste od zaměstnavatele měli byste dostat nejpozději s výplatou za březen, tedy během dubna.

Do kdy musí finanční úřad vrátit přeplatek na dani?

Podle zákona má finanční úřad na vrácení přeplatku třicet dnů od dne jeho vzniku. Jenže: Třicetidenní lhůta se začíná počítat až od začátku dubna – od konce základní lhůty pro podání daňového přiznání. Teprve tímto datem oficiálně vzniká přeplatek. Všichni, kdo podali přiznání třeba na konci února, tak požádali o vrácení přeplatku ještě před jeho faktickým vznikem.

Až do pondělí 3. dubna totiž můžete snadno podat opravné přiznání. Finanční úřady proto čekají na „definitivní“ verzi – nechtějí vycházet z té, kterou možná ještě opravíte. Docházelo by ke zmatkům a nutnosti vracet vrácený přeplatek.

Ve standardním případě tedy letos vznikne přeplatek 4. dubna a třicetidenní lhůta pro jeho vrácení začne běžet 5. dubna. Za den vrácení přeplatku se navíc považuje den, kdy došlo k odepsání částky z účtu finančního úřadu – nikoliv den, kdy se objeví na vašem účtu.

Teoreticky tak můžete na peníze čekat až do 5. května. V praxi však finanční úřady většinou zohledňují, že jste přiznání podali dřív – vyřizují žádosti postupně a pošlou přeplatek třeba už v polovině dubna.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Třicetidenní lhůta na odeslání přeplatku finančním úřadem platí i v případě, že využijete jinou lhůtu k podání přiznání. Tedy: když podáte přiznání elektronicky mezi 4. dubnem a 2. květnem, začíná se počítat teprve od začátku května (konce měsíční „bonusové“ lhůty pro elektronické přiznání) a přeplatek přijde nejpozději na začátku června. Totéž při využití daňového poradce: přiznání stačí podat na začátku července, přeplatek přijde nejpozději na začátku srpna.

Pokud jste podali přiznání nejpozději 3. dubna, ať už na papíře, elektronicky nebo přes daňového poradce, počítá se třicetidenní lhůta už od začátku dubna a na přeplatek se můžete těšit do začátku května.

O vrácení přeplatku jste mohli požádat už během ledna. I v tomto případě se třicetidenní lhůta pro vrácení začne počítat až od začátku dubna. Pro přesnost dodejme, že takovou žádost je potřeba podat současně s daňovým přiznáním (což je obvyklé). Samostatnou žádost by úřad podle zákona zamítl, protože jste ji podali dříve než 60 dnů před vznikem přeplatku – a museli byste pak podat novou.

Připomínáme, že o vrácení daňového přeplatku současně s daňovým přiznáním musíte výslovně požádat v příslušné kolonce na konci přiznání a zvolit si způsob výplaty. Formálně jde o dvě podání (přiznání a žádost o přeplatek) na společném formuláři, přičemž obě musí být podepsána.

Podle zákona vracejí úřady jen přeplatky vyšší než 200 korun – tato hranice se od roku 2021 zvýšila na dvojnásobek z původních 100 korun. Přeplatky se sčítají – takže i když by byl zatím příliš malý, může tuto minimální hranici překonat později.

Jestliže máte nedoplatek na jiném druhu daně, použije finanční úřad váš přeplatek nejdříve na jeho zaplacení.

Do kdy můžu zpětně uplatnit zapomenutou daňovou slevu?

Pokud jste v přiznání zapomněli uplatnit některou z úlev, musíte nejprve podat opravné nebo dodatečné daňové přiznání, v němž si daň snížíte. Dodejme, že jde o možnost, ne povinnost.

Na podání dodatečného přiznání kvůli nižší dani máte v zásadě jen tři roky od termínu pro původní (řádné) přiznání.

O vrácení přeplatku pak můžete požádat nejpozději do šesti let od konce roku, ve kterém vznikl. Po uplynutí této lhůty přeplatek zanikne a stane se příjmem státního rozpočtu.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services