Prodej akcií bez daně dostane strop i po třech letech

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 21. 11. 2020 | 31 komentářů
Daňové osvobození fyzických osob při prodeji cenných papírů má být od příštího roku omezeno na 20 milionů korun.
Prodej akcií bez daně dostane strop i po třech letech

Zdroj: Shutterstock

Pravidla pro daňové osvobození příjmu fyzických osob z prodeje cenných papírů zpřísní. Počítá s tím jeden z bodů daňového balíčku, který schválili poslanci a teď míří k senátorům.

Podle dosavadních pravidel se neplatí daň z příjmů při prodeji akcií nebo třeba podílových listů, jestliže mezi nabytím a prodejem uplynuly aspoň tři roky. Při splnění takzvaného časového testu – tedy třech letech – jsou příjmy fyzických osob osvobozené bez omezení.

Od příštího roku má být tato úleva omezena stropem 20 milionů korun za zdaňovací období. Kdo by v jednom kalendářním roce prodal akcie nebo podíl ve fondech za víc než 20 milionů, musel by z částky nad tuto hranici platit daň z příjmů. Tedy i po třech letech držení.

Návrh prosadil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, vedle vlastní strany ho podpořili také poslanci ANO, ČSSD a komunistů. Proti nebyla ani ministryně financí Alena Schillerová.

„Zrušení daňové výjimky se týká až prodejů nad 20 milionů korun. Myslíme si, že je správné daně z práce a z kapitálu sbližovat, místo toho rozevírat nůžky,“ vysvětluje Ferjenčík. Z výdělku běžného zaměstnance si stát vezme skoro 45 procent (daně včetně odvodů), zatímco třeba majitel akciové společnosti při jejím prodeji za miliardu nezaplatí státu nic.

Schválený návrh by se měl vztahovat i na cenné papíry nabyté před rokem 2021, nepočítá s přechodným obdobím nebo odloženou účinností.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Pirátský návrh souvisí s jejich dlouhodobou snahou o zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Ta od roku 2008 zůstává navzdory inflaci a růstu výdělků na pevně dané úrovni 24 840 korun. Nově by měla odpovídat průměrné hrubé mzdě za předchozí rok, v příštím roce tedy 34 125 korun. I tento pozměňovací návrh poslanci v rámci daňového balíčku podpořili.

Balíček – obsahující především takzvané zrušení superhrubé mzdy a zavedení stravenkového paušálu – teď posoudí senátoři. Očekává se, že ho vrátí poslancům. Definitivní hlasování tak zřejmě přijde až na konci prosince.

Na ostatních pravidlech zdanění prodeje cenných papírů se nic nemění. Časový test zůstává tříletý. Od daně jsou dál osvobozeny příjmy do 100 tisíc korun za zdaňovací období – bez ohledu na délku držení cenných papírů. Jinými slovy: Kdo během jednoho kalendářního roku prodá akcie do celkového limitu 100 tisíc, nemusí z toho platit daň, i kdyby je vlastnil kratší dobu než tři roky.

Zmíněné limity se nepočítají ze samotného zisku (rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou), ale z celkové prodejní ceny. Kdo tedy nakoupil akcie za 50 tisíc korun a prodal je za 60 tisíc, má z toho příjem pro daňové účely 60 tisíc, ne jenom 10 tisíc. Nezáleží ani na tom, že prodej byl ztrátový – i v tomto případě se do limitu počítá prodejní cena. Základem daně je však poté skutečný zisk, tedy příjem po odečtení nákladů (těmi jsou hlavně pořizovací cena a poplatky).

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2020 20:05, Balů

Ta banda dementů co šachuje s financemi tohoto státu je mimo mísu, kdyba se trochu zmysleli a nebrečeli pořád o tom že lidi šetří a chtěli podporovat průmysl osvobodili by nákupy a prodeje akcií od poplatkú, aby lidi investoval na domácí buze která je spíše parodií na burzu, raději podporují pofiderní fondy které jsou jen legální zlodějinou......

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2020 18:21, Marek P.

Citace / 21.11.2020 17:01

Hodnota firmy vznikne z penez, ktere vlozite, pak z penez, ktere firma vydelala, zdanila, ale nevyplatila. A ted se zdani znovu?


A proč by se tak vysoký zisk neměl danit? Když zaměstnanec platí ze svého výdělku 43 %, proč by někdo jiný neměl platit aspoň 23 %? (btw. do 20 milionů to pořád zůstává osvobozené od daně). Náklady si samozřejmě může odečítat (ty peníze, které do firmy vložil), pokud už si je neodečetl jinak.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat

22. 12. 2020 | Petr Kučera | 123 komentářů

Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat

Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají. celý článek

Daně prudce klesnou. Spočítejte si, kolik dostanete

20. 11. 2020 | Petr Kučera, Jiří Hovorka | 95 komentářů

Daně prudce klesnou. Spočítejte si, kolik dostanete

Superhrubá mzda zřejmě skončí, sazba 15 procent zůstane. Největší daňovou změnu za poslední roky prosadilo hnutí ANO díky ODS, veřejné rozpočty nakonec připraví o 130 miliard ročně.... celý článek

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

16. 11. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

Skupina Coloseum, která provozuje síť italských restaurací pod stejným názvem, chystá vstup na pražskou burzu. Na trhu Start plánuje na jaře příštího roku nabídnout až 30 procent akcií. celý článek

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

11. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

RM-Systém funguje od roku 2008 jako klasická burza. V posledních týdnech na sebe upozornil, když na rozdíl od Burzy cenných papírů Praha umožňuje nakupovat akcie Pilulky nebo eManu... celý článek

Nová podpora spoření. Vláda chce vylepšit penzijko i investice

25. 8. 2020 | Petr Kučera | 38 komentářů

Nová podpora spoření. Vláda chce vylepšit penzijko i investice

Daňové výhody penzijního spoření se mají rozšířit na investiční produkty. Zájemcům by se otevřel i nový penzijní fond, odvážnější než ten dynamický. Návrh dostal od koalice zelenou... celý článek

Partners Financial Services