Daně prudce klesnou. Spočítejte si, kolik dostanete

Superhrubá mzda zřejmě skončí, sazba 15 procent zůstane. Největší daňovou změnu za poslední roky prosadilo hnutí ANO díky ODS, veřejné rozpočty nakonec připraví o 130 miliard ročně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2020 8:38, Petr Kučera, Peníze.cz

Citace - Miluše / 20.11.2020 08:30

Proč dáváte lidem příklad z 34 000,--Kč, když málo kdo je bere? Dejte příklad z minimální mzdy nebo lehce nad minimem a uvidíte, že lidé nemají být za co vděční. Kvůli pár korunám, které dostanou, ten veliký dluh budou splácet ještě jejich vnuci.


Třeba proto, že je to průměrná mzda? :) Ale samozřejmě tam máme i příklady pro minimální mzdu 14 600 Kč, stejně jako pro nadprůměrné. Kromě toho si každý může spočítat přímo svou konkrétní mzdu v té kalkulačce.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2020 8:42, L.

Takže opravdu OSVČ budou nadále platit daň i za celou částku odvedenou na pojištění, zatímco zaměstnanci nově jen za (menší) část pojištění? A ODS na takovouhle diskriminaci podnikatelů kývla? WTF?!

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 95 komentářů)

27. 11. 2020 9:17 | Frakul

Zapomněli jste na tu novou sazbu 23 %, která zavede daňovou progresi. A tato sazba se týká nejen příjmu ze závislé činnosti, ale všech příjmů. není tedy pravdou, že pro OSVČ, pronajímatele, obchody s cennými papíry apod. se nic nemění. Mění se to, že po dosažení limitu 48 násobku průměrné mzdy vše nad limit daní se sazbou 23 %. Pokud jde o návrh 19 % a 23 %, tam jde o zvýšení daní, neboť příjmy dosud podléhající sazbě 15 % by byly nově daněny sazbou 19 %.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2020 20:53 | x

Vážení autoři: 1) pan Tlustý (ods) chtěl rovnou daň z hrubé mzdy. 2) pan Kalousek (top09) aplikoval daň ze superhrubé mzdy.
Ale vůbec se nedivím, dnes je běžné vše překrucovat od džentlemena z velvyslanectví v Japonsku, nebo že si můžeme další dluh od roku 2000 dovolit (odpověď na otázku, proč nechce dodržet splátkový kalendář).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2020 19:38 | Michal Kubeček

Já ale nejsem zaměstnaný u své firmy, to je málokdo. Když jsem jel jako OSVČ do firmy, pro kterou jsem dělal, byl to náklad, který jsem si mohl zcela legálně vykázat v účetnictví. Když jedu jako zaměstnanec do firmy, pro kterou dělám, nemůžu si jako náklad vykázat nic. Jednoduché, prosté.
A ty povídačky o "brečení" si nechte od cesty, jen uvádím na pravou míru stížnosti, jak jsou OSVČ systematicky odírány a žádné výhody nemají. Mám totiž to štěstí - nebo smůlu, že mám zkušenost s obojím, takže moc dobře vím, že každé má své výhody a nevýhody. A proto taky moc dobře vím, že OSVČ v žádném případě nejsou tím, kdo by si mohl stěžovat, že je náš daňový systém znevýhodňuje. Jejich nevýhody jsou úplně v něčem jiném.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2020 11:17 | z

Jsou to akciovky a eseróčka, ale nedělám si iluze že i OSVČ "optimalizují". Ještě, že ty zaměstnance máme, kdo by jinak platil daně ? "Přesto, že se české ekonomice v roce 2019 dařilo velmi dobře, téměř polovina firem, které zveřejnily finanční výkazy, ve svém daňové přiznání vyčíslila ztrátu. Nicméně z dlouhodobé analýzy Bisnode vyplývá, že klesá podíl společností, které daně z příjmu neplatí," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2020 7:35

Citace / 24.11.2020 07:04

brecis, ze si nemuzes dat cestu ze sveho bydliste k zamestnavateli do nakladu, tak ja se ptam, kdo si to dat muze. kdo si muze dat cestu ze sveho bydliste do sve firmy nebo na provozovnu do nakladu ?? OSVC rozhodne ne.
Prosimtě, nebazíruj na takové maličkosti, když si pořídíš schopného "daňpvého poradce", tak si do nákladů jako OSVČ dáš i zubní kartáček. Že zrovna ty nechceš dělat levárny je chvályhodné. "Paninko, tu novou fasádu uděláme s nebo bez papírů ?"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2020 7:04

brecis, ze si nemuzes dat cestu ze sveho bydliste k zamestnavateli do nakladu, tak ja se ptam, kdo si to dat muze. kdo si muze dat cestu ze sveho bydliste do sve firmy nebo na provozovnu do nakladu ?? OSVC rozhodne ne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2020 0:25 | Michal Kubeček

Pořád stejné mlžení... Tak ještě jednou: jako zaměstnance mne nezajímá, co bude nebude mít v nákladech můj zaměstnavatel, to je jeho starost, ne moje. Stejně tak, jako mne jako OSVČ nezajímá, co si do nákladů dá nebo nedá firma, pro kterou pracuji, to je opět jejich starost, ne moje. Mne zajímá, co si do nákladů můžu nebo nemůžu dát já. A cestu k zákazníkovi, ať už u něj školím, opravuju spadlý systém nebo dělám cokoli jiného, si tam jednoznačně dát můžu, zatímco jako zaměstnanec si cestu k zaměstnavateli nikde jako náklad nevykážu. To je dost podstatný rozdíl - a není to vůbec malý rozdíl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 17:15

protoze zivnostnik si do nakladu muze dat jen to, co souvisi s jeho podnikatelskou cinnosti podobne, jako to dela zamestnavatel. ty si myslis, ze si tam muze dat kde co, vcetne dojizdeni do provozovny, ale to neni pravda. a tak jako spousta zamestnancu ma auto pro vlastni pouzivani za nejakych podminek, tak i spousta zivnostniku ma auto pro osobni uzivani za podobnych podminek jako zamestnanec, jestlize ho teda dal do firmy. na druhou stranu spousta zivnostniku auto ve firme vubec nema, protoze se jim to nevyplati, nebo nechtej mavat cervenym hadrem na financak. jakej je tvuj naklad jako zamestnance ktery si nemuzes dat do nakladu? dojizdeni do zamestnani? to ma zivnostnik ale taky, jestlize ma provozovnu mimo bydliste. jinak vse co potrebujes pro vykon cinnosti od zamestnavatele dostanes a ten si to do nakladu da podobne, jako si to do nakladu da zivnostnik
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 15:03 | Michal Kubeček

Proč se to pořád snažíte zamlžit tím, že do toho mícháte náklady zaměstnavatele? Jako zaměstnanci jsou mi jedno, co si může nebo nemůže vykázat jako náklady zaměstnavatel, to je jeho starost, stejně tak mne coby OSVČ nezajímá, co si může nemůže vykázat jako náklad firma, pro kterou dělám, zajímají mne jen ty moje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 14:12

1) naklady na skoleni, ktere vedes jako podnikatelskou cinnost si muzes dat do nakladu uplne stejne, jako zamestnavatel, kterej sveho zamestnance posle na skoleni at uz skoli on nekoho jineho, nebo nekdo jinej jeho, a to vcetne nakladu na cestu. 2) OSVC nemuze uplatnovat naklady na cestu ze sveho bydliste na svoji provozovnu uplne stejne, jako si je nemuze uplatnovat zamestnanec ze sveho bydliste do zamestnani. zneuzivani auta pro soukrome ucely je jedna z prvnich veci, po kterych financak jde. 3) zivnostnik, kterej ma auto v podnikani a je platcem DPH si na cesty spojene s podnikanim uplatnuje naklady uplne stejne, jako zamestnavatel, kterej sveho zamestnance nekam pracovne posle a to vcetne odpoctu DPH na benzin. ty se snazis naznacit, ze zivnostnik si muze nastrkat vsechno do nakladu a zamestnanec ne, pritom to je spis naopak. zamestnavatel muze dat do nakladu treba hajzlpapir, kavovar, nebo lednici, ktere jsou urcene pro jeho zamestnance, ale zivnostnik kdyz je sam, tak ne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 13:06 | Michal Kubeček

Zkreslil a zamlžil jste to hezky, ale (1) školení, která jsem vedl jako svou podnikatelskou činnost, jsou něco jiného než školení, na které zaměstnavatel pošle zaměstnance, (2) co si dá zaměstnavatel do nákladů je mi jako zaměstnanci houby platné, bavil jsem se o benzínu, který spotřebuju na cestu "do práce", (3) "nákladové položky" to nejsou, ale protože se OSVČ počítají z daňového základu, přijde OSVČ ten benzín, který si může vykázat jako výdaj (nebo náklad) reálně levněji, protože ten základ, ze kterého se počítají, bude o jeho cenu nižší, zatímco zaměstnanec ho celý zaplatí ze své čisté mzdy až po odečtení daně, sociálního a zdravotního pojištění.
A po sto padesáté: ano, jsem si plně vědom toho, že OSVČ mají oproti zaměstnancům i spoustu nevýhod. Ale předstírat, že vlastně nemají žádné výhody a jsou jen sprostě odíráni, to je prostě pokrytectví. Kdyby to tak skutečně bylo, nebylo by potřeba vymýšlet žádné speciální zákony a sankce proti "švarcsystému", protože by nikoho ani nenapadlo nějaký "švarcsystém" provozovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 11:40

chces snad naznacit, ze tu lopatu co ti dal zamestnavatel do ruky si nedal do nakladu, zatimco ten zlej zivnostnik jo? nebo kdyz te zamestnavatel posle na skoleni, tak si benzin neda do nakladu vcetne odpoctu DPH? nebo ze kdyz jede zivnostnik z mista sveho bydliste do sve provozovny, ze si to muze dat do nakladu? a opravdu si myslis, ze ZP, SP a NP je nakladovou polozkou, ktera u zivnostnika snizuje danovy zaklad?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 9:10 | Michal Kubeček

Tak, jak to bylo napsané, je to samozřejmě přehnané, ale pořád zůstává skutečnost, že jako OSVČ jsem měl hardwarové vybavení jako náklad a když jsem jel do Prahy dělat školení, tak jsem měl spotřebovaný benzín reálně levnější o sazbu daně z příjmu, zdravotního a sociálního pojištění a navrch ještě DPH, zatímco když tam jedu jako zaměstnanec do práce, zaplatím co ukáže pumpa a neodečtu si nic.
Ono prostě každé má svoje a tyhle nářky, jak je jedna skupina odíraná a druhá má samé výhody, jsou zavádějící, ať přicházejí od zaměstnanců nebo od OSVČ.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 9:04 | Michal Kubeček

O nemehlech by se dalo mluvit, kdyby si Babiš se Schillerovou opravdu mysleli, že takhle to lidem pomůže. Podle mne ale moc dobře vědí, jak to skutečně je (tj. že by se naopak mělo nechat zvýšení slevy a vyhodit snížení sazby), a ignoranci jen předstírají, protože přiznat skutečné důvody by jim politicky uškodilo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 9:03

a to jako myslis, ze ti to financak sezere, kdyz honi kdejakou babu, ze nezauctovala kolacek a napari ji 10tis pokutu??? tohle se mozna delo ve zlatejch devadesatkach, ale dnes si to nikdo neriskne. a navic, optimalizovat muze mnohem vic pravnicka osoba nez zivnostnik. vidime to u StBaka babise, kterej na danich zaplati min, nez pobere na dotacich. ty jeho neexistujici reklamy na capim hnizde za 280 mega jsou jen tresnickou na dortu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 8:19 | z

Citace / 21.11.2020 08:49

v tom pripade musis porovnat celkove odvody zamestnance se zamestnavatelem vs. OSVC. ***** priklad - jako zamestnanec nakupujes a prodavas kedlubny, koupis za 10, prodas za 11 a prodas jich milion za rok. tedy vydela milion a zamestnavatel ti da polovinu na superhrubem. pak ty na dani odvedes 500tis/1.338*15%-34125=21929, na pojistenich 500tis/1.338*(4.5%+6.5%)=41106 ,celkem 63035. zamestnavatel na dani odvede 500tis*0.19=95tis, a na pojistenich 500tis/1.338*(9%+24.8%)=126308 ,celkem 221308. celkem zamestnanec se zamestnavatelem odvedou 284343kc. *** po roce si reknes, ze kedlubny pudes prodavat sam jako OSVC, nakoupis za 10, prodas za 11, a na milionu prodanejch rocne vydelas taky 1mil korun. na dani zaplatis 1mil*0.15-34125=115875. na pojistenich zaplatis 1mil/2*(13.5%+29.2%+2.1%)=2240 00.celkem statu odvedes 339875, tedy o 55532 vic nez zamestnanec se zamestnavatelem. pritom rucis veskerym svym majetkem a nemas zadny benefity. ktere muze mit zamestnanec

A ten notebook+PC+mobil+druhý mobil pro manželku+obytnou soupravu (vybavení prodejny přec ne ?)+TV (musíme na ní pouštět přece reklamu pro kupující)+SUV (přece to nebudu nosit v ruce)+..... na počítání kedluben, si také může zaměstnanec odečíst z daní ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2020 21:07

Oba navrhy jsou fajn, penize zustanou tem co si je sami vydelali. I tak celkove zdaneni prace bude stale jedno z nejvyssich na svete.
Naopak je treba osekat vydaje verejnych rozpoctu, zejmena byrokracie.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2020 19:15 | Karel

Průměrná mzda je vyšší než median mezd trubko. Median mezd znamená, že přesně polovina zaměstnaců bere méně a druhá více. Průměr je cca 34 100 a median cca 29 100 kč. Takže na průměr nedosáhne cca 65 % .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 12:14

a soudruzka schillerova ted prosi senat, aby zrusil zvyseni slevy na dani, takze tem s hrubou mzdou 14600 by se uspora 870kc mesicne smrskla na 100kc mesicne a tem s 100tis mesicne by se mesicni uspora 5844kc smrskla na 5070kc, takze ti prvni by z toho nemeli vubec nic. jak to me StBak na bilbordech ? - jsme schopny narod, ale ridi nas nemehla ....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2020 9:15 | Martin

...vždy jsem chtěl být raději chudý občan bohatého státu než bohatý občan chudé země...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/5

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlastimil Tlustý

politik

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services