Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 11. 2020 | 1 komentář
Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

Zdroj: Pizza Coloseum

Skupina Coloseum, která provozuje síť italských restaurací pod stejným názvem, chystá vstup na pražskou burzu. Na trhu Start plánuje na jaře příštího roku nabídnout až 30 procent akcií.

Informoval o tom František Bostl z poradenské společnosti Starteepo, která společně s advokátní kanceláří PRK transakci zastřešuje.

Do konce roku vznikne zastřešující holdingová struktura Coloseum Holding, která na jaře požádá o schválení veřejné nabídky akcií Českou národní banku. Na burzu by chtěla vstoupit nejpozději v dubnu úpisem nových akcií.

„Předpokládáme, že investoři by mohli ocenit Coloseum na 210 až 250 milionů korun,“ říká Bostl. Znalecký posudek, který si nechala skupina vypracovat pro účely založení holdingu, dnes oceňuje hodnotu podílů zhruba na 235 milionů korun. Za třicet procent akcií by tedy firma mohla získat kolem 70 milionů.

Konsolidované tržby v roce 2019 dosáhly 423 milionů korun. Letos by měly kvůli covidu klesnout na zhruba 250 milionů. Informaci o konsolidovaném hospodářském výsledku firma neuvedla.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Skupina dnes provozuje 15 restaurací Pizza Coloseum (devět vlastních a šest jako franšízu) a patří do ní také velkoobchod Pragogastro, Pivovar Národní nebo Občanská plovárna.

V roce 2019 skupina zaměstnávala přes 400 lidí. Její provozy ročně navštívilo víc než 1,5 milionu zákazníků. Věrnostní program Bakarta sdružuje 45 tisíc pravidelných hostů. Počet zaměstnanců letos kvůli aktuální situaci klesl na 120, ale s růstem trhu po znovuotevření ekonomiky by se měl opět zvyšovat, dodává Bostl.

Hlavním tahákem pro investory má být podle Bostla znovuotevření restaurací v příštím roce, postupný návrat k normálu a budoucí výplata dividend. Coloseum také připravuje věrnostní program pro akcionáře, kteří budou moci čerpat slevy 10 až 30 procent na konzumaci v restauracích skupiny.

Skupinu Coloseum založil před 25 lety její současný stoprocentní vlastník a ředitel Jan Mužátko. Úpisem akcií chce posílit stávající kapitál, který byl oslaben kvůli dopadům epidemie covid-19. Zhruba polovina získaných prostředků by měla jít na refinancování závazků a polovina na nové investice.

„Bohužel jsme se letos dostali do situace, kdy došlo k uzavření našich provozů a zároveň nám stát nepodal pomocnou ruku tak, jako třeba v Německu nebo Rakousku. Vidíme kolem sebe, že někteří konkurenti situaci neustáli a zavírají. V tomto ohledu chceme být připraveni na konsolidaci trhu a nové příležitosti, které se objevují již dnes,“ říká Mužátko.

Trh Start pražské burzy se zaměřuje na malé a střední české společnosti, nabízí jim jednodušší podmínky než hlavní trh. Letos na něj vstoupily společnosti eMan a Pilulka lékárny.

Chvilka pro reklamu

Hodiny
Zdroj: Shutterstock

Do důchodu daleko? Tak to máte pět minut na to zamyslet se, jak si ho udělat bohatší. Fond CPR Disruptive, oceněný Zlatou korunou v kategorii podílových fondů, se zaměřuje na technologické firmy, které proměnily svět. Ty, díky kterým dnes znamená zítra. Google, PayPal, Cisco…

Advertisement

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services