Cestovní pojištění nově kryje i dovolenou v Česku

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2020
Když letos nemůžete do ciziny, užijte si cestování po Česku. Na výjimečné léto reagují i pojišťovny a banky.
Cestovní pojištění nově kryje i dovolenou v Česku

Zdroj: Shutterstock

Cestovní pojištění už vás nemusí chránit jenom v zahraničí, ale i na cestách po Česku. Pojišťovny reagují na koronavirová omezení a menší zájem o dovolenou v cizině.

Spuštění nového produktu pro tuzemsko včera oznámila Allianz, před prázdninami s ním přišla i Axa Assistance. U Generali České pojišťovny, Kooperativy nebo Uniqa si ho zájemci mohli sjednat už dřív – ještě před epidemií nemoci Covid-19.

Klienty potěšily i některé banky nabízející dlouhodobé cestovní pojištění k platebním kartám. U Komerční banky či ČSOB se tak letos výjimečně vztahuje také na cesty po Česku, v případě ČSOB dokonce včetně jednodenních výletů.

MojeČeskoSlovensko

Jednorázové cestovní pojištění pro Českou republiku láká na podobné výhody jako to klasické zahraniční. Hlavně na to, abyste si užili dovolenou bez zbytečných starostí v mimořádných situacích.

Stejně jako u jiných rizik se i tady vyplatí porovnat nejenom cenu, ale také rozsah pojištění – tedy co všechno pokrývá a do jaké výše.

Nejvíc vhod může přijít lidem, kteří běžně nemají dlouhodobá pojištění jednotlivých rizik. Především jde o pojištění odpovědnosti („pojistka na blbost“), asistenční služby týkající se auta, jízdního kola nebo havárie v opuštěné domácnosti, výdaje nehrazené zdravotní pojišťovnou či pojištění právní ochrany. Tuzemské „cestovko“ nicméně myslí také na další události typické právě pro dovolenou jako jsou pojištění zavazadel nebo stornopoplatků.

Novinka od Allianz nazvaná MojeČeskoSlovensko se vztahuje na cesty po Česku a Slovensku, ale i na další sousední státy do vzdálenosti 50 kilometrů od naší hranice. Při běžné týdenní dovolené (od soboty do soboty) vychází základní cena pro jednotlivce na 218 korun (po uplatnění 20% slevy), pro rodiny se dvěma dětmi na 653 korun.

Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Čekají vás cesty? Potřebujete se na chvíli se utrhnout a vyletět ven z rodné kotlinky?

Určitě se vám bude hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může pro vás mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vaším potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tady můžete za pár minut online sjednat.

Kryje například léčebné náklady nehrazené zdravotní pojišťovnou. „Na ošetření vás odveze sanitka, zpátky už si sháníte taxi. Pátrání záchranné služby, když zabloudíte v horách. Nebo doplatek za léky, které lékař předepíše,“ upřesňuje Libuše Krčmářová, produktová manažerka Allianz. Součástí jsou asistenční služby ohledně auta (odtah nebo oprava), jízdního kola (pomoc při poruše, nehodě, vybití baterie i odcizení) nebo domácnosti (při havárii, poruše elektřiny...)

Domestic

Axa Assistance v červnu představila cestovní pojištění pro ČR nazvané Domestic. Variantu Start lze pořídit od 88 korun za týden, variantu Komplex od 168 Kč – v obou případech jde o cenu po odečtení 50% slevy, na níž může u Axy v praxi dosáhnout každý zájemce.

Součástí je hlavně úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti či zavazadel. Lepší varianta nabízí i pojištění právní ochrany, zdravotních asistenčních služeb, domácích mazlíčků, rizikových sportů, autoasistence a cykloasistence. Obě varianty pak obsahují specialitu Axy nazvanou Drink povolen: pojišťovna uzná i zranění, které si způsobíte po konzumaci alkoholu do výše 0,8 promile – konkurenti mají takovou situaci standardně mezi takzvanými výlukami.

Axa také ukazuje, jak se pojišťovny chrání proti zneužívání tuzemského „cestovka“. Pojištění začne platit nejdříve po uplynutí čtyř hodin od jeho sjednání, zároveň se týká jenom událostí ve vzdálenosti přinejmenším 25 kilometrů od vašeho bydliště.

Připojistit si lze i stornopoplatky. Axa pak zaplatí 80 procent ceny, pokud nemůžete odjet kvůli nezaviněné ztrátě zaměstnání, vážnému akutnímu onemocnění nebo úrazu (včetně spolucestujících nebo dokonce i zástupce v práci), úmrtí rodinného příslušníka nebo spolucestujícího, škody na majetku způsobené živelní událostí či trestným činem přesahující 200 tisíc korun... Naopak smůlu budete mít třeba v případě, kdy do místa vaší dovolené nemůžete přijet kvůli tamním koronavirovým omezením nebo záplavám.

Axa nabízí i pojištění nevyužité dovolené. To znamená předčasný návrat kvůli hospitalizaci či smrti blízké osoby nebo kvůli škodě na majetku způsobené živelní událostí nebo trestným činem, jejíž výše je odhadována nejméně na 200 tisíc korun.

Konkurence už to zná

U dalších velkých pojišťoven jste si mohli jednorázové cestovní pojištění pro Česko sjednat i dřív. 

Vyrážíte?

Zdroj: Shutterstock

Zaplatili jste si ubytování v zahraničním penzionu, ale nakonec tam nemůžete přijet kvůli zavřeným hranicím, varování úřadů, drahým testům nebo nutné karanténě. Prozkoumali jsme, k čemu vám bude pojištění storna.

Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?


Novela zákoníku práce definitivně prošla. Nejvýznamnější změny se týkají výpočtu nároku na dovolenou a zavedení sdíleného pracovního místa.

Výpočet dovolené se změní. Na dětské akce bude týden navíc


Pokud se stanete obětí nezaviněné dopravní nehody, máte nárok na odškodnění za škodu na majetku a újmu na zdraví. Projděte si, co všechno lze uplatnit.

Nároky při dopravní nehodě. Tady je velký přehled

„Tento typ pojištění máme v nabídce dlouhodobě, nejde tedy o novinku. Má svoji tradici a lidé ho využívají. Letos se o něj zajímají výrazně více, což potvrzuje nejen počet dotazů, ale i sjednaných smluv,“ říká Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny.

Cena začíná na 16 korunách za den, základní varianta pojistí úraz, osobní věci i zavazadla a odpovědnost za škodu. Lepší varianta nabízí i pojištění storna.

Také Uniqa uměla tuzemské „cestovko“ dávno před koronavirem. „Letos jsme doplnili krátkodobé úrazové pojištění pro volný čas, které se hodí jak pro sporty, tak i pro běžnou rekreaci na chalupě nebo u rybníka,“ upřesňuje mluvčí Eva Svobodová.

„Naše cestovní pojištění zahrnuje úrazové pojištění, zavazadla, odpovědnost a připojištění storna. Letos výrazně vzrostl motiv sjednat si individuálně storno i u tuzemské dovolené. Meziročně registrujeme nárůst odbytu obou pojištění – cestovního i úrazového – zhruba o 15 až 20 procent,“ dodává Svobodová.

Tuzemské pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti sjednává už delší dobu i Kooperativa. K základnímu balíčku si lze dokoupit pojištění storna nebo opuštěné domácnosti.

Cestovní pojištění ke kartám

Některé banky nabízejí dlouhodobé cestovní pojištění jako bezplatnou součást „lepších“ platebních karet, případně si ho zájemci můžou koupit i k těm „běžným“.

Komerční banka už od poloviny května rozšířila cestovní pojištění ke kartám i pro dovolenou v České republice. Zahrnuje pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění storna nebo nevyužité dovolené. Rozšíření se týká jenom cest, při nichž jste „ubytováni v ubytovacím zařízení“, tedy ne jednodenních výletů.

Konkurenční ČSOB přišla s podobnou nabídkou sice až od začátku července, na druhou stranu potrvá až do konce letošního roku. „Tuzemské cestovní pojištění se vztahuje na dovolené, prodloužené víkendy, lázeňské pobyty, dětské tábory i jednodenní výlety,“ říká Petr Hájek, výkonný manažer bankopojištění ČSOB. 

Rozšíření na Česko se však u ČSOB netýká léčebných výloh a asistenčních služeb. Kryje tak hlavně úrazy, odpovědnost, zavazadla, případně různá připojištění jako například storno.

Výjimečně i pro tuzemskou dovolenou lze od května do konce října využít také celoroční pojištění MultiTrip od ERV Evropské pojišťovny. Rozšíření se vztahuje na pojištění storna, odpovědnosti nebo zavazadel. Limity zůstávají stejné jako pro zahraniční cesty.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,155-0,08 Kč
Americký dolar23,470-0,15 Kč
Britská libra29,3610,00 Kč
Švýcarský frank25,687-0,12 Kč
Turecká lira72,192-0,43 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek