Výpočet dovolené se změní. Na dětské akce bude týden navíc

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 6. 2020 | 5 komentářů
Novela zákoníku práce definitivně prošla. Nejvýznamnější změny se týkají výpočtu nároku na dovolenou a zavedení sdíleného pracovního místa.
Výpočet dovolené se změní. Na dětské akce bude týden navíc

Zdroj: Shutterstock

Nárok na dovolenou se má počítat jednodušším a spravedlivějším způsobem. Změnu dosavadních pravidel přináší novela zákoníku práce, kterou dnes schválili senátoři. Poslanci ji podpořili už na konci května.

Dovolená se od roku 2021 začne počítat podle odpracovaných hodin místo dnů. Změna se dotkne zaměstnanců s nepravidelnou pracovní dobou, jejichž pracovní den není pokaždé stejně dlouhý. Rozdíl oproti standardním osmi hodinám je vidět hlavně tam, kde se pracuje na směny, typicky v továrně nebo v dopravě. Některé směny trvají dvanáct hodin, jiné jenom šest. 

Díky novele se tak víc zohlední, kolik hodin zaměstnanec skutečně odpracoval: Jakmile by za sebou měl určitý počet hodin (ne různě dlouhých dnů), vznikl by mu nárok na určitý počet hodin dovolené (ne různě dlouhých dnů). 

Usnadnit se má také převod nevyčerpaného zbytku dovolené do následujícího roku – ovšem jenom nad rámec čtyřtýdenního základu. Naopak změna, která mohla přinést spravedlivější proplácení dovolené, nakonec neprošla, náhrada mzdy se tedy dál počítá z výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Samotná délka dovolené ze zákona – tedy v zásadě přinejmenším čtyři týdny pro každého – se měnit nemá. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by sice ráda podpořila komunistický návrh přidat pátý týden všem, ale nesouhlasili s tím ani všichni ministři, natož zaměstnavatelské svazy. 

Podrobnosti o změnách ve výpočtu dovolené, jejím převádění a proplácení jsme přinesli v samostatném článku. Text o dnes schválené novele pokračuje pod kalkulačkou.

Kalkulačka nároku na dovolenou

hodin
týdnů

Další kalkulačky

Týden dovolené pro dobrovolníky na akcích pro děti a mládež

I přes nesouhlas ministryně schválili poslanci návrh, aby zaměstnanci působící na táborech a akcích pro děti a mládež získali od roku 2021 jeden týden placené dovolené navíc. Náhradu mzdy by měl zaměstnavatelům proplácet stát, a to maximálně do výše průměrné mzdy v Česku.

Kolik to hodí?

Kalkulačka čisté mzdy 2020

Zdroj: Shutterstock

Hledáte si novou práci, víte, kolik firma nabízí jako hrubou mzdu, ale rádi byste věděli, kolik byste na konci měsíce přesně dostali do ruky? Spočítáme vám to.

Výpočet čisté mzdy

„V současnosti mají zaměstnanci, kteří chtějí působit jako vedoucí, vychovatelé či instruktoři na táborech pro děti a mládež, možnost využít až tří týdnů neplaceného volna za kalendářní rok. Podmínkou je skutečnost, že tomu nebrání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele a že zaměstnanec nejméně po dobu jednoho roku před uvolněním pracoval soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží. Pokud si zaměstnanec nechce k této činnosti vzít neplacené volno, musí si vzít dovolenou. Možnost neplaceného volna nelze využít pro sportovní soustředění dětí a mládeže,“ připomíná poslanec Jan Farský (STAN), jeden z autorů návrhu.

Současný stav je podle něj problematický, protože zvýhodňuje pouze určitý typ akcí (tábory) oproti jiným (sportovní soustředění). Využití neplaceného volna navíc připravuje dobrovolníky o příjmy. Novela, kterou podpořili poslanci z více stran, umožňuje (ze stávajících tří týdnů v kalendářním roce) využít jeden týden jako placené volno. Podmínkou bude, že příslušnou akci pořádá právnická osoba zapsaná ve veřejném rejstříku nejméně pět let, která má jako svou hlavní činnost práci s dětmi nebo mládeží. Poskytnutí placeného volna bude možné i pro státní zaměstnance. Novela také rozšiřuje možnost volna i na sportovní soustředění dětí a mládeže. 

Sdílené pracovní místo a další změny

Novela zákoníku práce zavádí od roku 2021 také „sdílené pracovní místo“. Upraví situaci, kdy se víc zaměstnanců dělí o stejné místo, přičemž pracovní dobu (vzájemné střídání) si průběžně rozdělují mezi sebou. Takový systém může ve firmách fungovat už teď, novela mu ale dá jasná pravidla a měla by ho usnadnit.

Chcete víc?

Zdroj: Shutterstock

I když má zaměstnavatel problémy kvůli koronaviru, musí dál dodržovat zákoník práce. Když pro vás nemá práci, nenechte si vnutit „výpověď dohodou“. Kvůli vlně propouštění jsme zaktualizovali loňský text o tom, proč si dát pozor na rozdíl mezi výpovědí a dohodou.

Výpověď dohodou je nesmysl. Čtěte, na co si dát pozor


Když vás zaměstnavatel vyšle na takzvanou služební cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se změní cestovní náhrady pro rok 2020?

Za pracovní cestu dostanete víc. Stoupne stravné i náhrada za auto

„Zaměstnavatel se může dohodnout, že se o jednu pozici podělí dva nebo více zaměstnanců s kratší pracovní dobou, ale stejnou pracovní náplní. Tito zaměstnanci si pak sami budou moci rozvrhnout pracovní dobu podle toho, jak jim bude nejvíce vyhovovat. Mohou si zároveň vzájemně pomáhat nebo časově vycházet vstříc a zaměstnavatel má jistotu, že na pracovišti vždy někdo bude. Pro zaměstnavatele jde zároveň o velmi jednoduché administrativní řešení, které nemá dodatečné nároky na zřizování nových pracovních míst,“ říká Maláčová. Sdílená místa mají pomoci rodičům s malými dětmi, seniorům, studentům nebo jiným pracovníkům na částečný úvazek.

Novela zjednoduší také doručování písemností. Doteď stačilo, když si zaměstnanec poštu nepřebíral, a oddaloval tak například začátek výpovědní doby. Podobně to bude fungovat i směrem k zaměstnavateli.

Zvýší se i jednorázové odškodnění pozůstalých po člověku, který zemřel v zaměstnání, a úhradu za zřízení pomníku či desky. Nově porostou podle vývoje průměrné mzdy, zatímco doteď šlo o pevně určenou částku.

Poslanci i ministryně také podpořili změnu výpočtu renty ze ztráty na výdělku po pracovním úrazu, s níž přišel Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. Cílem je to, aby se lidem, kteří rentu pobírají, vyplatilo znovu pracovat i na hůře placených místech.

Na novele se už loni dohodlo ministerstvo práce se zástupci firem a odboráři. Vládní koalice slíbila, že nepodpoří případné poslanecké návrhy, které by šly nad rámec dohody.

Sociální demokraté navzdory svým předchozím plánům nepodpořili návrh Olgy Richterové (Piráti), aby se minimální mzda v budoucnu zvyšovala automaticky jako 46 procent z průměrné mzdy. O zvyšování minima tedy dál budou rozhodovat politici.

Zprávu z 29. května jsme zaktualizovali po schválení senátory.

Psali jsme podrobně

Zdroj: Shutterstock

Co konkrétně bude jinak? Čtěte podrobnosti ohledně výpočtu dovolené, jejím převádění a proplácení. Vyzkoušet můžete i kalkulačku.

Výpočet dovolené se změní. Má být spravedlivější

Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services