Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 7. 2020 | 1 komentář
Zaplatili jste si ubytování v zahraničním penzionu, ale nakonec tam nemůžete přijet kvůli zavřeným hranicím, varování úřadů, drahým testům nebo nutné karanténě. Prozkoumali jsme, k čemu vám bude pojištění storna.
Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?

Zdroj: Shutterstock

V červnu jste byli optimisté a objednali si prázdninový týden třeba v rakouském, slovenském nebo slovinském penzionu. Dovolená vás čeká teprve v dalších týdnech, máte ji už zaplacenou. Jenže hrozba zavřených hranic nebo dalších omezení (drahé testy a povinná karanténa) v posledních dnech zase roste.

Žádnou paniku, říkáte si. Sjednali jste si přece cestovní pojištění – včetně pojištění storna právě pro případ, že by přišla nečekaná komplikace, která vám znemožní odjet. Zvlášť když nejde o pouhou vaši obavu, ale o reálné omezení, kvůli němuž byste vůbec nemohli do penzionu přijet.

Jenže: takhle to bohužel nefungovalo ani před rozšířením koronaviru na italské hory letos v únoru. Přestože epidemie tehdy splňovala základní princip pojištění, tedy nečekanou a málo pravděpodobnou událost, šanci jste měli jenom u tří z deseti pojišťoven – Kooperativy, Generali České pojišťovny a Slavie. U ostatních pojišťoven jste měli smůlu i v případě, že před cestou do konkrétního regionu oficiálně varovaly úřady, nepomohly vám dokonce ani zavřené hranice.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Některé pojišťovny na konci zimy pro jistotu dočasně přestaly pojištění storna nabízet novým zájemcům. A když ho pak vrátily do nabídky, bylo to už s upravenými podmínkami. Na koronavirová omezení se teď pojištění storna nevztahuje ani u jedné ze zhruba deseti pojišťoven, jejichž podmínky jsme prozkoumali.

Pojišťovna Slavia přidala mezi takzvané výluky právě epidemii a pandemii.

U Generali České pojišťovny je rozhodující, kdy jste si pojištění storna sjednali. Jestli od 9. března, nevztahuje se na případy, kdy zrušíte cestu kvůli varování ministerstva zahraničí (doporučení necestovat do určité oblasti), kvůli vyhlášení mimořádných ochranných opatření ani kvůli tomu, že daný region postihla epidemie. U smluv sjednaných do 8. března taková omezení neplatí.

Určitou naději stále dávají podmínky Kooperativy na jejím webu. Případy, na které se pojištění storna vztahuje, totiž v porovnání s konkurencí definuje poměrně volně a přímo z nich nevyplývá omezení ohledně epidemie či varování úřadů. Podle mluvčího Milana Káni by však ani Kooperativa u novějších smluv takové případy neproplatila.

Zdůrazňujeme, že řeč je o individuálně sjednaném ubytování. Pro dovolenou s cestovní kanceláří letos platí odlišné podmínky: Takový zájezd by sice musela sama zrušit (pokud nemůže klienty dopravit na místo), ale až na výjimky může klientům místo peněz dát jenom poukazy na další zájezd – podrobná pravidla stanoví speciální zákon zvaný Lex voucher, o němž jsme podrobně psali.

Neřiďte se jenom cenou

Samotné pojištění storna je v rámci cestovního pojištění spíše doplňkem. I v něm ale najdeme výrazné rozdíly. Vyplatí se je prostudovat, když nechcete přijít o peníze za drahý zájezd, letenku nebo ubytování.

Obecně velkým rozsahem krytí nás zaujala Uniqa – vedle „běžných“ případů jako ztráta zaměstnání, nemoc, úraz, úmrtí nebo vážná škoda v místě bydliště se totiž vztahuje třeba i na nesložení maturitní či závěrečné zkoušky nebo zrušení plánované svatby, pokud byla důvodem zrušené cesty.

Jak je to u životka?

Zdroj: Shutterstock

Kdy mohou klienti získat plnění ze životního pojištění v souvislosti s koronavirem? Společnost EUCS Analytics porovnala aktuální podmínky jednotlivých pojišťoven. Tady jsou výsledky.

Koronavirus a životní pojištění. Prošli jsme aktuální podmínky

Většina konkurentů uvádí kratší seznam situací, při nichž můžete pojištění storna využít. Základem je každopádně případ, kdy sami onemocníte (potvrzeno lékařem) nebo třeba když zůstanete doma kvůli nemoci „osoby blízké“. Takovou nemocí je i covid-19. Jde o jediný případ související s koronavirem, kdy vám pojišťovny proplatí stornopoplatky.

Jak postupovat, když do zahraničního penzionu nemůžeme přijet „jenom“ proto, že tamní vláda zakázala příjezd českých turistů nebo byste museli zaplatit další tisíce korun za testy? Pojištění storna bohužel nepomůže. Nezbývá než se domluvit přímo s ubytovatelem a doufat v jeho vstřícnost.

„Pokud destinace nepřijímá turisty, nemůže vám dodavatel služby (pronajímatel) dodat zakoupenou službu, takže je na něm, aby se s vámi nějak vyrovnal,“ říká Vlastimil Divoký, mluvčí ERV Evropské pojišťovny.

S takovým optimistickým výkladem je ale spíš výjimkou. Podle jiných názorů je totiž pronajímatel připraven službu poskytnout, zvlášť když jeho země dál přijímá turisty a jednou z mála výjimek by kvůli zvýšenému riziku nákazy byli právě hosté z Česka. Záleželo by i na podmínkách konkrétní rezervační smlouvy, takovou nepravděpodobnou situaci ale doteď většinou vůbec neřešily.

Tomu, kdo nemůže vycestovat, nabízejí některé pojišťovny alespoň bezplatné zrušení cestovního pojištění. Když nikam nepojedete, vrátí vám to, co jste za jeho sjednání zaplatili. Pochopitelně musí jít o jednorázové pojištění (na dobu vaší dovolené), ne dlouhodobé (roční).

Léčebné výlohy neproplatí pouze Direct

Naopak bez obav můžete spoléhat na hlavní část cestovního pojištění, což je pojištění léčebných výloh. Samozřejmě jenom tehdy, když odcestujete do státu, který má na takzvaném koronavirovém semaforu zelenou nebo oranžovou barvu, ne červenou.

Skoro všechny pojišťovny kryjí i riziko koronaviru. K nemoci Covid-19 přistupují stejně, jako když se na dovolené v cizině nakazíte jinou nemocí.

Výjimkou je Direct pojišťovna. „V pojistné smlouvě máme výluku na epidemie a pandemie, kam Světová zdravotnická organizace řadí i Covid 19. Nejde o nepředvídatelnou událost, kvůli kterým pojišťovny vlastně existují. Denně Covidem onemocní na světě tisíce lidí. Pokud se vydávám na cestu do zahraničí, musím počítat s rizikem, že se nakazím,“ vysvětluje mluvčí Nela Maťašeje.

Epidemii a pandemii z hrazení léčebných výloh ještě v únoru výslovně vylučovaly i Kooperativa a ČSOB Pojišťovna. Obě teď ujišťují, že takové omezení v případě Covid-19 neuplatní.

„Kooperativa hradí v zeleně a oranžově označených zemích z pojištění léčebných výloh i události související s onemocněním Covid-19,“ ujišťuje mluvčí Milan Káňa.

ČSOB Pojišťovna už na konci února vydala veřejný příslib, v němž slibuje proplatit léčebné výlohy i v případě epidemie či pandemie.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services