Únor podle bank a pojišťoven: Apple Pay, výhodnější spoření a levnější hypotéky

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 4. 3. 2019
Peníze.cz přinášejí pravidelný přehled novinek, které během února ohlásily tuzemské banky, stavební spořitelny a pojišťovny.
Únor podle bank a pojišťoven: Apple Pay, výhodnější spoření a levnější hypotéky

Za nejzásadnější novinku uplynulého měsíce lze (minimálně podle počtu tiskových zpráv) označit příchod Apple Pay do Česka. Možnost platit prostřednictvím iPhonu spárovaným s platební kartou nabízí svým klientům Air Bank, Česká spořitelna, Komerční banka, MONETA Money Bank, J&T Banka, platební služba Twisto a stravenková společnost Edenred.

Například u České spořitelny si službu jen za první den od spuštění aktivoval každý čtvrtý uživatel iPhonu. Řečí čísel: 20 tisíc klientů, kteří v průběhu dne zaplatili za zboží a služby víc jak dva a půl milionu korun. Twisto díky Apple Pay zaznamenalo výrazný nárůst nových klientů – za prvních osmadvacet hodin od spuštění si Twisto účet založily přes dvě tisícovky lidí, kterým službu nenabídla jejich banka. „Od Apple Pay jsme měli obrovská očekávání, ale realita je předčila. Vidíme obrovský příval nových zákazníků, stejně tak velkou aktivitu těch, kteří již Twisto účet měli,” shrnul Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Start Apple Pay ovšem není zdaleka jediná změna, která se na tuzemském bankovním trhu udála:

  • Nově příchozí klienti Air Bank si založí účet prostřednictvím mobilní aplikace My Air. Vystačí si přitom s vyplněním základních osobních údajů, ofocením dvou dokladů totožnosti a zasláním ověřovací platby. Na pobočku nemusí ani kvůli podpisu smlouvy, finální ověření proběhne přímo v aplikaci zadáním vstupního hesla.
  • Česká spořitelna nabídne okamžité platby za stejný poplatek jako platby standardní – tedy zdarma nebo za sedm korun v závislosti na typu účtu klienta. Aktuálně lze ale okamžité platby posílat pouze mezi Českou spořitelnou a Air Bank.
  • MONETA Money Bank připravila akci pro nové klienty. Kdo si do konce dubna sjedná běžný účet Tom (vedení, odchozí i příchozí platby či výběry z bankomatu zdarma) získá bonus tisíc korun. Připsání odměny se ovšem neobejde bez splnění následující podmínky: do konce měsíce následujícího po měsíci založení účtu provést minimálně pět transakcí debetní kartou. Účet lze zřídit online i skrze mobilní aplikaci Smart Banka.
  • Do aplikace Richee banky Creditas jsou nově napojené další dvě banky: ČSOB a MONETA Money Bank. Zároveň lze aplikaci propojit s chytrými hodinkami a zjistit tak zůstatek na napojeném účtu, zkontrolovat seznam transakcí nebo se podívat na základní statistiky příjmů a výdajů.
  • mBank představila novou debetní kartu mKarta Svět. Její hlavní výhodou je nižší přirážka za transakce v zahraniční měně. Zatímco marže ostatních bank se pohybuje kolem dvou a půl procent, mBank si v případě mKarty Svět účtuje pouze dvě desetiny procenta. Výběry z bankomatu vyšší než 1500 korun (nebo ekvivalent v cizí měně) jsou bez poplatku. Vedení karty je zdarma.
  • UniCredit Bank zavedla možnost sjednání běžného účtu U konto online. Zájemci se neobejdou bez dvou dokladů totožnosti, výpisu ze stávajícího účtu, mobilního telefonu a aktivní e-mailové adresy. U konto nabízí vedení, výběry i odchozí a příchozí platby zdarma při kreditním obratu dvanáct tisíc korun měsíčně.
  • Přeměnu z kampeličky na banku ohlásil Moravský Peněžní Ústav v lednu. V únoru došlo ke změně názvu – z Moravského Peněžního Ústavu je Trinity Bank.

Nehoňte se za chimérou

Hledáte nejlepší spořicí účet? Přesouváte peníze, když trošku spadne úrok nebo jinde nabídnou o desetinku víc? Nadáváte? Čekáte na zvýšení úroků z vkladů? Marníte čas kvůli pár korunám. A přece je spořicí účet dobrý sluha.

Nejlepší spořicí účet? Kterýkoli. Nebo žádný

Pokud jde o spoření, přinesl únor úrokové sazby vyšší o pár desetinek procenta. Což je na inflaci pořád málo. Kompletní přehled úroků na termínovaných vkladech a spořicích účtech i jejich srovnání najdete na Peníze.cz zde:

Srovnání spořicích účtů

Srovnání termínovaných vkladů

  • Equa bank zvýšila úročení termínovaných vkladů v rozmezí od 0,05 do 0,45 procenta. Například vklad termínovaný na pět let tak nabídne úrok dvě procenta, vklad na tři roky se úročí sazbou jeden a půl procenta. Beze změny zůstal pouze jednoletý termínovaný vklad se sazbou procento ročně.
  • Vyšší sazbu najdete nově také na spořicím účtu banky Creditas. Kdo u Creditas uloží maximálně 750 tisíc korun, dosáhne na sazbu jedno procento namísto původních 0,8 procenta. Částky nad uvedený limit se dál úročí sazbou 1,1 procenta.
  • ING Bank přišla s akční nabídkou, díky které noví klienti dosáhnou na spořicím účtu ING Bank na sazbu dvě procenta, ta ale platí pouze pro nové vklady a pouze do konce srpna. Navíc je omezena – měsíčně na vklady do tří set tisíc korun, co si člověk vloží nad tuto sumu, je úročeno standardní sazbou
  • Speciální nabídku pro nové zájemce o spořicí účet má také Wüstenrot. Každý, kdo si do konce června spořicí konto založí, získá úrokovou odměnu 0,6 procenta. Ta se mu bude připisovat do konce roku 2019. Wüstenrot Spořicí účet nabízí základní úrok 0,5 procenta ročně. Při fixování peněz na tři až dvanáct měsíců připíše banka ještě věrnostní bonus půl procenta ročně. Při využití všech akcí a úložce do jednoho a půl milionu korun tak můžete dosáhnout na úrok 1,6 procenta ročně.
  • Už od října minulého roku nabízí Equa bank službu online investování. Během únoru prodloužila možnost investovat bez poplatků, akce platí do konce března. Investovat lze například při každé platbě kartou. Kdo chce, může si nastavit, jak často a jaké částky (třeba 10, 20 nebo 50 korun) chce střádat při každém použití platební karty. Jakmile stanovenou sumu nastřádá, peníze se investují.
  • Českomoravská stavební spořitelna spustila nové internetové rozhraní Klientská zóna. Na rozdíl od dosavadní aplikace umí aktivní operace, například online podepsání žádosti o eÚvěr. Klientům jsou k dispozici také všechny informace o stavu spořicích a meziúvěrových účtů.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů během února naopak klesaly. Přibylo také pár nových půjček:

  • O dvě desetiny nižší úrokovou sazbu nabídne Air Bank. U hypoték na 700 tisíc až 1,5 milionu korun dělá úrok 3,09 procenta ročně. Zájemci o hypotéku vyšší než jeden a půl milionu musí počítat s nabídkovou sazbou 2,99 procenta ročně. Sazby platí pro nové i refinancované úvěry s fixací na pět let.
  • Zlevňovala i hypoteční banka Wüstenrot: hypotéky s fixací na pět a sedm let o dvě desetiny procenta, u fixací na tři roky dělá sleva jednu desetinu procenta. Změna se týká následujících typů úvěrů: Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky dopředu, Hypotéky Refin a Hypotéky na pronájem. Levnější – až o 0,2 procenta – jsou od února také úvěry HypoRevit a TopRevit určené pro bytová družstva a společenství vlastníků.
  • Další bankou, která snížila úrokové sazby hypoték je Česká spořitelna. Například úvěr s fixací na pět let nově nabídne s úrokem 3,09 procenta namísto původních 3,19 procenta. U hypoték fixovaných na deset let dělá nabídková sazba 3,19 procenta namísto původních 3,39 procenta.
  • Levnější hypotéky má také Komerční banka. Úvěry s LTV do 80 procent a fixací na jeden rok až patnáct let nabízí se sazbou 3,09 procenta (původně 3,19 procenta). Hypotéky s LTV od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti lze nově získat se sazbou 3,39 procenta namísto původních 3,69 procenta.
  • Modrá Pyramida snížila úrokovou sazbu Hypoúvěru s LTV nad 80 procent a fixací na pět až deset let: z 3,59 procenta na 3,39 procenta ročně.
  • Wüstenrot má až do posledního března poplatkové prázdniny – odpouští poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru. Nabídka se týká Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky dopředu a Hypotéky na cokoliv. Pro zájemce o Půjčkou ProBydlení zajištěnou zástavním právem k nemovitosti si banka připravila interní odhad nemovitosti zdarma.
  • Sberbank představila novou půjčku a konsolidaci s úrokem 3,9 procenta. Zmíněný úrok získají všichni klienti bez ohledu na výši půjčky a dobu splatnosti. Půjčit si můžou sumu od padesáti tisíc do jednoho milionu korun se splatností pět až osm let.
  • Novou půjčku nabízí také Finanční služby řetězce Tesco: Rychlou půjčkou na kartu. Klient dostane kartu, prostřednictvím které může platit či vybírat z bankomatů, peníze lze ale zaslat i na účet. Úvěrový rámec dělá 10 až 250 tisíc korun, úroková sazba se liší v závislosti na výši úvěru. Například pro půjčku 10 tisíc korun na 12 měsíců dělá roční úrok 28,99 procenta. Kdo si v Tescu sjedná půjčku do konce května, získá benefit bezúročného období po dobu 30 dní od provedení prvního čerpání úvěru.

Pokud jde o pojištění, s novými produkty přišly pouze dvě pojišťovny:

  • Pojišťovna Kooperativa si připravila speciální akci pro zájemce o rizikové životní pojištění FLEXI RISK. Kdo si pojistku sjedná do posledního března s připojištěním invalidity třetího stupně, dosáhne v případě této pojistné události nebo při přiznání závislosti na péči od II. do IV. stupně na dvojnásobek pojistné částky.
  • Pojišťovna UNIQA připravila nový koncept pojištění schopnosti splácet. Nová pojistka se ale týká pouze zájemců o půjčku u Raiffeisenbank. V případě úmrtí nebo invalidity III. stupně uhradí UNIQA za pojištěného celý nesplacený zůstatek jeho úvěru. Při pracovní neschopnosti nebo ztrátě zaměstnání pojišťovna zaplatí za každých 30 dní pojistné plnění ve výši měsíční splátky úvěru (včetně poplatku za pojištění), až dvanáctkrát za sebou.

Úvodní ilustrační snímek: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services