iPhone jako platební karta. Apple Pay je trhák, banky to zas tolik netěší

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 11. 3. 2019 | 11 komentářů
Apple Pay do Česka doslova vtrhl. Banky musí za službu platit, i tak věří, že se jim vyplatí. Třeba tak, že od konkurence přetáhnou klienty.
iPhone jako platební karta. Apple Pay je trhák, banky to zas tolik netěší

Zájem majitelů iPhonů je veliký. Vyniká to ve srovnání se zájmem o placení přes mobily s operačním systémem Android.

„Když jsme před necelým rokem spouštěli placení přes My Air pro Android, za první den si službu zapnulo šest tisíc klientů, v případě Apple Pay to bylo 25 tisíc klientů za první den,“ říká Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

V Komerční bance mělo za týden od spuštění Apple Pay službu aktivní 34 tisíc lidí. Když banka na konci roku 2017 spustila Google Pay, v prvním týdnu ji začaly používat necelé čtyři tisíce klientů.

„Aktuálně u nás využívá Apple Pay 42 tisíc klientů, kteří provedli již 250 tisíc transakcí, při nichž zaplatili více než 105 milionů korun,“ přidává Filip Hrubý za Českou spořitelnu (čísla byla aktuální k polovině minulého týdne). Vlastní aplikaci spořitelny pro placení Androidem využívá momentálně 14 tisíc klientů. Poketka přitom funguje už víc než půl roku.

Podobný zájem hlásí i další banky, které Apple Pay od 19. března v Česku nabízejí. Kromě těch už jmenovaných jde ještě o J&T Banku, mBank a Monetu Money Bank. Apple Pay nabízí v Česku ještě fintechová společnost Twisto a stravenková společnost Edenred.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Nedivte se

Platební karty dalších bank do aplikace Wallet v zařízeních od Apple nenahrajete. Apple Pay funguje od iPhone 6 výš. Jde o přístroje, které už mají zabudovanou NFC technologii. Služba je dostupná také pro novější iPady a chytré hodinky Apple Watch. Aplikaci si mohou stáhnout i majitelé Maců a platit s ní v e-shopech.

V nich se služba teprve rozjíždí. Například největší tuzemský internetový obchod Alza.cz zatím Apple Pay podporuje jen ve své vlastní aplikaci pro zařízení Apple. „Za prvních deset dní uskutečnili uživatelé Apple Pay v Komerční bance 343 transakcí v e-shopech v celkovém objemu zhruba 250 tisíc korun. Nejvíce plateb bylo realizováno u společností Flixbus (75), Wolt CZ – rozvoz jídel (66) a Uber (42),“ říká Pavel Zůbek, mluvčí Komerční banky.

V „kamenných“ obchodech naopak bariéry nejsou. S iPhonem jde zaplatit všude tam, kde mají terminály pro bezkontaktní placení. Což už je dnes v Česku téměř všude. A majitelé iPhonů s nimi skutečně platí. Za první týden přes Apple Pay klienti Komerční banky utratili 51 milionů korun, v prvním týdnu Google Pay to bylo 6,5 milionu korun.

Je nějaký zásadní rozdíl v placení přes Apple Pay a na mobilech s Androidem? „Pro někoho může být Apple Pay přívětivější v tom, že autorizuje úplně každou platbu, nejen tu nad 500 korun, tudíž nemusí přemýšlet, jestli telefon pro platbu rozsvěcet, nebo rovnou odemknout,“ odpovídá Jakub Švestka, mluvčí Monety. Na druhou stranu to znamená, že u Apple Pay se přes otisk prstu či ověření obličeje potvrzují i platby do 500 korun.

Kdo umí platby v mobilu

  • Air Bank
    Apple Pay, vlastní aplikace My Air na platby Androidem
  • Česká spořitelna
    Apple Pay (zatím jen Visa), vlastní aplikace Poketka na platby Androidem
  • ČSOB
    Vlastní aplikace NaNákupy na platby Androidem
  • Equa bank
    Google Pay
  • J&T Banka
    Apple Pay, Google Pay
  • Komerční banka
    Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Google Pay
  • mBank
    Apple Pay, Google Pay
  • Moneta Money Bank
    Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Google Pay

Další banky platby mobilem zatím nenabízejí.

  • + Stravenková společnost Edenred umí Apple Pay i Google Pay a fintechová firma Twisto má Apple Pay. Google Pay spustí v druhé polovině roku 2019.

Proč má Apple Pay o tolik lepší start, když se od Google Pay zásadně neliší? „Lidé s mobilními telefony od Applu jsou více nakloněni inovacím, rádi zkoušejí nejmodernější technologie a jsou také často více edukovaní o technologických možnostech svého zařízení,“ odpovídá zakladatel Twista Michal Šmída.

„Ačkoli iPhone používá na světě jen čtvrtina uživatelů mobilních telefonů, zatímco Android tři čtvrtiny, počet uživatelů Apple Pay (90 milionů) globálně převyšuje počet uživatelů Google Pay (30 milionů) třikrát,“ dodává Hrubý. Raketový nástup Apple Pay v Česku se tak podle něj dal čekat.

Banky musí platit

Majitelé iPhonů mají tedy z Apple Pay radost, v bankách už to tak jednoznačné být nemusí. Mezi Google Pay a Apple Pay je totiž jeden zásadní rozdíl. Googlu banky za využívání služby nic neplatí a můžou si vyvíjet i vlastní platební aplikace. U Applu taková svoboda není, možné je platit jen s jejich aplikací a navíc Apple od bank vybírá poplatky.

Podle serveru E15 si za registraci jedné karty Apple účtuje kolem třiceti korun ročně za každého uživatele a zhruba 0,2 procenta z každé transakce. Banky to nekomentují, zdroj serveru Peníze.cz ale tyto podmínky potvrdil. Mimochodem 0,2 procenta z každé transakce odpovídá poplatku, který banky dostávají od obchodníků za platby debetní kartou. U kreditních karet to je 0,3 procenta. Bez omezení je to pak u firemních karet.

„Navzdory investicím spojeným s vývojem naší mobilní platební aplikace Poketka je z finančního hlediska provoz Poketky méně nákladný než provoz Apple Pay,“ říká Filip Hrubý za Českou spořitelnu. „Smyslem našeho podnikání jsou investice, nikoliv poplatky. Ke každé smysluplné technologické inovaci tak přistupujeme jako k investici do přívětivějšího bankování. Jde o komfort klienta,“ dodává Monika Veselá, mluvčí J&T Banky.

Anketa

Platíte mobilem?

Banky, které Apple Pay zavedly, tak vsadily na to, že za zvýšené náklady zvýší i loajalitu klientů, kteří používají výrobky od Apple. Sázejí ale třeba i na to, že se jim podaří přetáhnout majitele iPhonů od konkurence. „V týdnu, kdy jsme spustili Apple Pay, k nám přišlo o třicet procent nových klientů víc, než je obvyklé,“ říká Jana Karasová z Air Bank.

Zvýšený příliv klientů hlásí i platební služba Twisto. Bezprostředně po spuštění Apple Pay si založilo Twisto účet přes dva tisíce lidí, jejichž banka Apple Pay nepodporuje. „Zvýšená poptávka a nižší marketingové náklady nám dostatečně kompenzují náklady se službou spojené,“ říká Šmída.

Banky, které Apple Pay zatím nemají, se na novinku chystají. Například ČSOB s Apple i Google Pay počítá v druhé polovině roku, zatím má od roku 2016 vlastní apliakci NaNákupy, se kterou mohou klienti platit mobily s androidem. Stejné plány má třeba i Raiffeisenbank, která zatím platby v mobilu neumí vůbec. Fio banka také chystá obě aplikace, chce je spustit ve třetím čtvrtletí letošního roku. „Zásadního odlivu klientů se neobáváme, jelikož věříme, že kvalita našich ostatních produktů je přesvědčí o tom, že změna účtu není nutná a na placení mobilem si ještě chvíli počkají,“ říká Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

Zdá se také, že příchod Apple Pay do Česka už v půlce února překvapil Českou spořitelnu. Podle online deníku Aktuálně.cz počítala největší tuzemská banka podle počtu klientů s nástupem služby až během března. Má to být důvod, proč mohou klienti spořitelny do Apple Pay registrovat zatím jen karty Visa a nikoli Mastercard. U ostatních bank takový problém není. Visu spořitelna vydává primárně u běžných účtů, Mastercard jsou primárně kreditní karty.

Úvodní ilustrační snímek: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2019 16:22, Jarda

Většina majitelů Applu je všeobecně bohatších, vzdělanějších a má za co nakupovat. Banky by byly hloupé, pokud by se o klienta, který si dovolí dát kolem 30ti tisíc za telefon nepopraly.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2019 7:56, Ramesse II.

Apple je pro snoby, co se rádi ukazují (osobně bych se styděl, jsem prostě povahově jiný) - takže je logické, že jakmile se toto objevilo, tak majitelé Apple po tom skočili a tak ten počet není překvapivý.

-58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services