Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.
Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Stravenkám šel svého času po krku Miroslav Kalousek. V oněch dávných dobách, kdy sedával v křesle ministra financí. Jeho argumentace byla jednoduchá: Stravenky jsou daňové zvýhodněné. Proč by ti, kteří je sami nedostávají, měli ze svých daní dotovat jejich příjemce?

Takhle „rekonstruoval“ na svém blogu domluvu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem:

„Chceš po mně o 2000 Kč čistého více? To ti dát nemohu, ale dám ti 2000 Kč ve stravenkách. Ty z nich nebudeš muset platit daně a pojistné, takže vlastně máš 2000 Kč čistého navíc a já si ještě snížím daňový základ, takže zaplatím menší daň. Bude to výhodné pro nás pro oba, na stravenky máme totiž bohatého sponzora – daňového poplatníka.“

Žádného omezení daňových výhod jsme se ale za Kalouska přes veškerou jeho snahu nedočkali.

Ještě aby – svým zaměstnancům je rozdává tři čtvrtiny firem a pro zaměstnance je to asi nejoblíbenější benefit vůbec.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Ponořte se do úsměvných příběhů Jiřího Traxlera!

Jiří Traxler: Hra na krvavé koleno
Skorohorory a halabalady

Budete se opravdu bát,… abyste udrželi kamennou tvář!

Jiří Traxler: Někdo to s holkama umí
Povídky z časů balení a kotrmelců pozadu

Prožijte krásné chvíle dospívání s humorem!

Alternativní měna

Oblibě se ale stravenky těší i u zaměstnavatelů, jsou pro ně výhodné: stravenky si můžou odepisovat z nákladů. Navíc si tak můžou odškrtnout zákonnou povinnost umožnit zaměstnancům stravování. Kdyby vyplácely místo stravenek příspěvek v korunách, přičetl by se prostě ke mzdě a zatížila by ho daň a navíc ještě odvody na sociální a zdravotní pojištění. Proto pochopitelně raději místo oficiální měny volí měnu alternativní.

Stravenky totiž tak trochu alternativní měnou jsou, nefungují jako poukázka na oběd nebo jeho částečnou úhradu. Ostatně sami jste nejspíš viděli v supermarketu někoho platit za plný košík štůskem stravenek. Musíme sice připustit, že by mohlo jít o člověka, který si z nakoupeného bude příští měsíc denně vařit do kastrůlku – ale snad si můžu troufnout říct, že to by byl výjimečný případ. A právě to by se prý mělo změnit. Stravenka se prý má použít na placení jídla v restauraci – a basta. Kdo s tím nápadem ale přichází?

Než nám to všechno zatrhnou

Na první pohled to může znít divně – podle webu iDnes, který o tom informoval jako první, usilují o omezení platnosti samy stravenkové firmy, sdružené v Asociaci provozovatelů poukázkových systémů. Na druhý pohled už to ale smysl dává. Firmě, která má na stravenkách postavený byznys, je ve skutečnosti samozřejmě fuk, na co je lidé používají. Hlavně když dostane své provize – a ty dostává jak od firem, které je posílají mezi zaměstnance, tak od firem, kde se stravenkami platí. Jenomže – pokud budou stravenky dál používané spíš jako platidlo než jako poukaz, dřív nebo později si na ně bude chtít někdo zase posvítit. A jejich daňové zvýhodnění kompletně zrušit. Je tedy lepší vzít iniciativu do vlastních rukou. A žádat, aby v příští novele zákona o daních z příjmů byl účel stravenek zúžený a zpřesněný. Argumentují přitom nejenom strávníky a firmami a jejich zájmy, ale také miliardovými propady v tržbách restaurací a souvisejícími ztrátami pro státní rozpočet, které by prý po zrušení stravenek přišly.

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? narazili na dotování elektroaut. Rozohňovali jsme se nad tím, jak se pod rouškou ekologie zvyšuje spotřeba, produkce... jinými slovy znečištění.

Knížku bychom rádi poslali Ivanu Mikolášovi, který některá naše rozhořčení částečně utlumil. 

Paklík otázek

A já se přiznám, že mi to celé nějak není jasné. Vlastně nerozumím tomu, proč se mají stravenky daňově zvýhodňovat a proč by lidi nemohli dostat peníze jako příspěvek, klidně mimo plat – s daňovou úlevou. A proč vlastně jsou na světě stravenkové firmy. Doufám, že mi to někdo vysvětlí dole v diskuzi. A rovnou přibalím další paklík otázek. Stravenky totiž nedostávám a vážně by mě zajímalo, k čemu je lidi používají a za jakých okolností. Takže:

Co si o tom myslíte:

Pokud stravenky dostáváte, používáte je k placení jídla o pauze v práci, nebo je neváháte vytasit, když si třeba zajdete na večeři? Přistupují k vám v restauraci stejně jako k hostům, kteří platí penězi? Platíte stravenkami v obchodě? A jestli ano, kupujete si za ně převážně jídlo do práce? Víte o tom, že by se někde dalo stravenkami zaplatit i jiné zboží než potraviny? A jestli ano, je to podle vás běžné? Děláte to taky? Kdybyste si mohli vybrat ze trojice peníze – stravenky – závodní stravování, co byste brali? Přijde vám daňové zvýhodnění stravenek fér? A proč místo nich vlastně neexistují nějaké státní poukazy, když už státu na vašem obědě tak záleží, je opravdu prostředník v podobě stravenkové firmy potřeba?

Předem díky za odpovědi. Pro autora jedné z nich máme v redakci nachystanou knížku, tak na sebe nechte e-mail, abychom se pak mohli domluvit na předání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 71 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 2. 2018 21:11 | Jana Vokáčová

Dobrý den, pracuji v prodejně potravin. Stravenky dostávám, půlku hodnoty si platím já a půlku mi hradí zaměstnavatel. Za stravenky kupuji jídlo, platím s nimi v restauraci. Což je milé, protože ráda za stravenky pozvu rodinu třeba do pizzerie, (kde stravenky berou) a nevadí, mi, že zaplatím 600Kč ve stravenkách, protože se stravenkou složenku nezaplatím... Jenže teď nám zaměstnavatel bude stravenky elektronicky nahrávat na bonusové kartičky a ty fungují jen v řetězci, ve kterém pracuji. Docela bych ráda věděla, jestli si tohle zaměstnavatel může dovolit, když já si vlastně hradím polovinu hodnoty stravenky... Nevíte někdo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2017 15:50 | Romana

Za stravenky nakupuji jídlo v obchodě. (např. Bille) Do práce si nosím uvařené jídlo a ohřívám ho v mikrovlnce. Poblíž je jen jedna restaurace(neboť pracuji na kraji města.) A i s cestou by mi půlhodinová přestávka na jídlo nestačila. A ještě k tomu to jídlo z ní není vůbec dobré, je nepestré atak. Jestli mají být stravenky příspěvkem na stravování, proč někoho nutit jít nezdravé, nedietní jídlo z bistra, před možností si sám uvařit?? V případě,že toto nařízení o nemožnosti nakupovat potraviny za stravenky, je k ničemu nejsem schopna využít. Do restaurací vůbec nechodíme, nechodli jsme a neplánujeme chodit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2017 15:01 | lubomir fiala

vemenim stravenky abych zaplatil byt
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2016 14:21 | V.M.

Vždycky se daji stravenky nějak vyměnit za jídlo. Já bych ale byl pro, aby se s nimi platilo pouze v restauraci za jídlo.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2016 14:15 | Jarmila V

No, takovou vymoženost jako zaměstnanci města ve Zruči nad Sázavou nemá snad nikdo v republice, tam dostávají stravenky i bývalí zaměstnanci kteří odešli do penze. Takže doživotně.Vídám třesoucí se stařenky "platit"u kasy v místním marketu stravenkami, Kocourkov.....
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2016 12:24 | Jana H.

Od zavedení EET pro mě ztratili stravenky jako platidlo v restauraci význam. Některé restaurace zdražily až o 10,--Kč a to je jen u nás, kdo ví, jak to vypadá jinde. Hodnota stravenky zůstala stejná. Pakliže mám za oběd denně doplácet 20,-- Kč, to už si za ně raději nakoupím, uvařím... Aspoň budu vědět, co vlastně jím. Ostatně dělám to tak běžně, že si nosím jídlo v krabičkách, ale občas se nestíhá a bez obědu to nejde. A jak říkám, nevím, zda zdražení je vlivem EET, ale od té doby na menu opravdu jen vyjimečně
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 7. 2016 0:12 | Jiří

myslím, že se takto jen přiživují další prostředníci - stravenkové firmy. Vždyť už jedno platidlo máme - peníze, tak proč používat další alternativu? V případě omezení platnosti stravenek je to ještě komplikovanější. Ne každý má možnost si za stravenku pořídit oběd. Znám případy, kdy se obědy nedají jíst a tak se zaměstnanci stravují individuálně. Někdo si nosí jídlo z domova, někdo kupuje jídlo zmražené, jiný se odbude rohlíkem, apod. Pak by tito lidé měli mít možnost si jídlo nakoupit jinde než v restauraci. Opět narážíme na samotnou podstatu existence stravenek. Peníze by tuto úlohu splnily stejně a bez dalších poplatků! Co se týká daňového zvýhodnění, tak pro toto zvýhodnění nevidím jediný důvod. Proč má mít někdo možnost nakupovat s daňovým zvýhodněním a někdo ne? Jediný důvod pro daňové zvýhodnění stravenek je samotná existence těchto stravenek a provize stravenkových firem. Je to vlastně takový tunel do státní pokladny. Firmy dají zaměstnancům stravenky s daňovým zvýhodněním a stravenkové firmy obdrží provizi. Bez daňového zvýhodnění by firmy neměly motivaci stravenky pořizovat. Pokud bych si měl vybrat z trojice možností, beru závodní stravování. Existence stravenek mi nezaručí kvalitní stravování a někteří zaměstnavatelé si takto ulehčují povinnost zajistit stravování. Vždyť restaurace nemusí být dostupná, nebo není kvalitní, nebo může být drahá a pak za obědy hodně doplácím.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2016 6:48 | MB

Pointa stravenek přeci není jen v tom, aby se zaměstnanec v práci najedl. Ta zvýhodněnost stravenky nad hotovostí má jasný důvod v tom, na co se dá která měna použít. Stravenka jasně omezuje rozsah užití a může být i chápána jako jakási snaha vynutit nákup potravin místo lihovin či zábavy u automatů.
Proto ano, na večeři stravenky klidně vytasím. Tváří se podle toho, jakou mají náladu a jakou hodnotu dám navíc nad cenu. V obchodě stravenky používám, pokud to jde. Rušení možnosti platby stravenkami v obchodech se mi vůbec nelíbí - nevidím to úplně spravedlivě, že mi někdo zakazuje možnost, abych si oběd uvařil sám.
Samozřejmě existují místa, kde lze za stravenky nakoupit i něco jiného, než potraviny. Což je škoda a popírá to celou myšlenku, ale tak časté to není, většinou jsem si všiml, že to kontrolují.
Pokud bych si mohl vybrat mezi danou trojicí a vše by bylo ve stejné hodnotě, vybral bych peníze, ale jen proto, že za stravenky nemohu nakoupit potraviny, ale typicky jen hotové jídlo (a tedy i s něčí prací a servisem).
Daňové zvýhodnění stravenek mi fér přijde (viz začátek komentáře), je to zkrátka něco za něco - stravenka rozhodně není měna, se kterou si člověk může dělat co chce, a bez zvýhodnění by neměla žádný smysl (nikdo by je nechtěl).
Neexistenci státních poukazů také nechápu, to je trochu záhada.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2016 7:18 | Zdeněk

Stravenky pravidelně dostávám já i partnerka a má to jeden obrovský problém který chcete ještě zhoršit. Stravenky používám pro placení v hospodě za jídlo ale přesto nechodím každej den a tam mi jich spousta zůstane to samé partnerce. Takže najednou konec měsíce a na stole zbývá stravenek za 2000kč a v obchodě vám vezmou max 5ks. Další měsíc se to opakuje a když nadejde doba platnosti tak co s tím? Stravenky působý více problémů jak užitku.Když se budou dát pouze v restauracích rovnou mohu jít za zaměstnavatelem ať mi je nedává. Část si jich musím hradit a budu je pak muset vyhodit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2016 9:59 | Yng.

To má kupodivu jednoduché řešení, nakoupí si jinde a přinesou si. Třeba i teplé v termosce.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2016 9:43 | baumaks

Citace - monik / 05.06.2016 19:39

a co maji delat ty co nemaji pobliz zadnou restauraci ale jen mali obchudek kde se da koupit na stravenku rohlik a salam.


Co dělají ti, kteří nemají poblíž ani obchod ani restauraci?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2016 10:14 | Karel

Stravenky dostávám (zaměstnavatel mi doplácí asi 30,-/den) a užívám je v restauracích částečně a asi 1/3 platím potraviny v obchodech, které je berou. Důvod? Běžné jídlo tzv. menu je obvykle stejné - méně kvalitní, (podřadnější maso, málo zeleniny ovoce maximálně zavařenina). Proto některé dny kupuji za stravenky čerstvou zeleninu a ovoce, někdy pečivo, které zkonzumuji v práci. Jiné zboží prodejny na stravenky neprodají. Stravenky jsou lepší řeššní než závodní jídelna hlavně pro vegetariány, vegany, raw strávníky apod. Jako benefit se mnohdy nabízí šekové poukázky - zde vůbec nevidím důvod proč je zde úleva na dani na různé adrenalinové akce. Daňová úleva je spíš pro podnikatele, kteří tyto služby nabízejí, protože mnohdy by tuto službu poptávalo velmi málo lidí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2016 18:00 | liio@seznam.cz

Stravenky určitě ano proč opět závist lidí a humbuk kolem dělají Ti co nepotřebují jíst? Ať je limit za nákup a jen potraviny. Já osobně kupuji jídlo které uvařené doma konzumují v přestávce na oběd , pokud někdo trpěl vředy chápe , jinak přestávka na oběd zvyšuje produktivitu. Nazdar
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2016 22:22 | kodiak medvěd

Ano, v Mali to chápu, tam jsou lístky na potraviny určitě potřebné.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2016 15:37 | Pavel

No, to je česky. To je obchůdek, kde se prodávají malijské speciality. Asi mají v Mali nějaké speciální rohlíky a salámy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 71 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

13. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu... celý článek

Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

15. 8. 2013 | Zdeněk Bubák | 17 komentářů

Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

Pravidelný průzkum pojišťovny ING a Svazu průmyslu a dopravy ukázal, které zaměstnanecké výhody firmy nejčastěji poskytují. Penzijní připojištění letos poprvé nabízí míň zaměstnavatelů... celý článek

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

10. 11. 2011 | Václav Valášek | 23 komentářů

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

Dva se smějou a třetí to platí! V minulém článku jsem na skutečném případu ukázal, jak to dopadne, když zaměstnavatel se zprostředkovatelem finančních produktů vymyslí takové zaměstnanecké... celý článek

O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

7. 9. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

Když si koupíte dort za stravenku, vyjde vás na polovic. Nevěříte? Gratulujeme!

Má smysl rušit stravenky?

7. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 34 komentářů

Má smysl rušit stravenky?

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, aby bylo zrušeno daňové zvýhodnění stravenek a aby ho nahradila třítisícová sleva na dani pro každého zaměstnance, má hodně oponentů. Ozývají... celý článek

Partners Financial Services