O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 7. 9. 2011 | 10 komentářů
O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti
Když si koupíte dort za stravenku, vyjde vás na polovic. Nevěříte? Gratulujeme!

V novinovém článku o plánovaném zrušení daňového zvýhodnění stravenek „paní Ivana“ popisuje, jak každý měsíc za stravenky kupuje rodině medový dort. „Máme ho všichni rádi, ale bohužel je dost drahý. Když ho zaplatím stravenkami, přijde mě prakticky na polovinu,“ říká.

„Občas zajdu s dětmi k McDonaldovi, ale jen tehdy, když mám peněženku plnou stravenek. Pak mám pocit, že mě ten předražený karbanátek v housce vlastně tolik nestojí,“ popisuje jiná stravenková strávnice.

Chyba v jejich logice je zjevná. Fakt, že polovinu hodnoty stravenky přispívá zaměstnavatel, na nákladech na dort nic nemění. Náklady koupě dortu nejsou stravenka, ale to, co si za ni můžeme koupit místo něj.

Nobelista: pro ekonomický růst třeba i s Marťany

Jistě, každý někdy máme na dort takovou chuť, že v dané chvíli náklady obětované příležitosti vnímáme jako nižší. Průšvih je v tom, když podobně uvažujeme při závažnějších finančních rozhodnutích, než je koupě dortu.

Co je RPSN, už se snad na školách v hodinách finanční gramotnosti učí, ale náklady obětované příležitosti? S těmi mají problémy i světoví ekonomičtí a političtí lídři. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman považuje za nejvyšší možné ekonomické blaho hrozbu (fiktivní) útoku mimozemšťanů. Kdybychom věřili, že na nás zaútočí zelení mužíčci, světová ekonomika by se rozjela na plné obrátky.

Zbrojaři by dávali zakázky ocelářům, oceláři zase těžařům, těžaři pekařům... Háček je v nákladech obětované příležitosti. Na mimozemšťany bychom postavili pangalaktické hyperdělo. Nebýt hrozby mimozemšťanů, postavili bychom něco jiného, co většina lidí obvykle preferuje více.

Tak kopni do tý ekonomiky

Anketa

Co si brouká ministr Kalousek, když dumá, jak přistřihnout stravenkám křídla?

Je to skoro stejné, jako když mudrlanti po každém hurikánu a zemětřesení opakovaně podléhají tzv. iluzi rozbitého okna, tedy že obnova po katastrofě vlastně ekonomiku podpoří.

Tady by zavilý keynesiánec vytasil argument, že ekonomiku je v současné krizi třeba „nakopnout“, protože firmy neutrácejí, protože jejich zákazníci neutrácejí, protože jsou sami zaměstnanci firem, které neutrácejí... Zkrátka spirála smrti. Ovšem když se vzdám současné spotřeby, uvolňuji tím k investování zdroje pro někoho jiného, což samo o sobě ekonomiku stimuluje. Že stát novým podnikům hází všemožně klacky pod nohy a na druhé straně „podporuje“ růst stavěním hladových zdí, je jedna z největších absurdit současnosti.

Jistě, nikdo nejsme chladně ekonomicky kalkulující stroj. Ano, i autor tohoto sloupku občas zaplatí předražený karbanátek stravenkou (a ospravedlňuje si to snahou zbavit se stravenky, která má ve srovnání s hotovostí nevýhodu nižší likvidity a časově omezené platnosti). Tím lépe pro výrobce karbanátků a medových dortů.

Ovšem když náklady obětované příležitosti nechápe ani nositel nobelovky, jsme nejspíš v pěkné bryndě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2011 7:46, comment

Pokud si koupím čokoládu za 100 Kč a brambory za 100 Kč a zaplatím jednou 100 Kč stravenkou a jednou stokorunou, co z toho bylo zlevněné? Byla to ta čokoláda, kterou bych si jinak nekoupil, kdybych ji neměl "zlevněnou" tou stravenkou, nebo to byly ty brambory, které bych si musel koupit stejně?

Pointa článku, kterou jste zřejmě nepochopil, byla totiž právě v tom, že to není tak, že když si za stravenku koupíte čokoládu za 100 Kč, tak je najednou právě takhle čokoláda zlevněná na 45 Kč - ne, ta čokoláda stojí pořád 100 Kč, akorát vy jste na začátku měsíce dostal od zaměstnavatele o 55 Kč víc než kdybyste tu stravenku neměl (ale v méně likvidní měně).

Pokud vaše uvažování o tom, co si koupíte a co ne, ovlivňuje to, jestli to koupíte za stravenku nebo ne, tak uvažujete chybně.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

30. 6. 2011 | Aleš Tůma

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

Okurková sezóna postihla i Finmag a Peníze.cz, a tak dnes budeme komentovat jmenování nové ředitelky Mezinárodního měnového fondu.

Proč správný levičák nepodporuje odbory

16. 6. 2011 | Aleš Tůma | 27 komentářů

Proč správný levičák nepodporuje odbory

Jsem vlastně levičák – nemám rád velké korporace. Ale nemám rád ani odbory. A nezbláznil jsem se.

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

12. 5. 2011 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

Nad investováním některých radnic zůstává rozum stát. Vedení několika měst (například Sokolova) a pražských městských částí koupily přes společnost Key Investments nelikvidní dluhopisy... celý článek

Neinvestujte jako ovce

28. 4. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Neinvestujte jako ovce

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Magická formulka, již najdeme (ne nutně velkým písmem) v propagačních materiálech každého podílového fondu. Každá investiční společnost a každý... celý článek

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

11. 4. 2011 | Aleš Tůma | 1 komentář

Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém Utahu, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Partners Financial Services