Neplýtvejte dovolenou: Kdy si říct o placené volno

Jsou v životě situace, kdy pracovat prostě nemůžete. A šéf to musí vzít. Tedy dát volno a ještě ho proplatit. Řečí zákona jde o osobní překážky v práci na straně zaměstnance. Přečtete si, kdy a za jakých podmínek máte na placené volno nárok.
Neplýtvejte dovolenou: Kdy si říct o placené volno

Dnes nebude řeč o nemocenské, dočasné pracovní neschopnosti, ani mateřské nebo rodičovské dovolené. Nýbrž o mimořádných situacích, kdy na den nebo dva čerpáte placené volno. Je dobré svá zaměstnanecká práva a nároky znát – už proto, abyste zbytečně nemrhali dovolenou. Té přece není nikdy dost.

Náhrada mzdy v době placeného volna se vyplácí ve výši průměrného výdělku. Výpočet je stejný jako u náhrady mzdy za dovolenou:

Propojeno!

Víc volna pro úředníky

Když v červenci začal být účinný nový služební zákon, doprovodilo ho nařízení vlády, ve kterém přibyly nové dny volna. Ovšem ne pro každého! Výhody se týkají právě jen zaměstnanců ve státní službě.

Svatba: Berte se v pátek, bude víc volna

Jestli se ženíte nebo vdáváte, máte nárok na dva dny pracovního volna – z nichž jeden připadá přímo na den obřadu. Druhý si můžete vybrat před svatbou nebo po ní. Kdo skládá manželský slib v sobotu, neděli nebo jiný den, který by pro vás beztak nebyl pracovním, má nárok jen na den volna. Náhradu mzdy každopádně dostanete jen za jeden den, druhý už čerpáte bezplatně.

Pokud jde o svatbu vašeho dítěte, máte nárok na jeden den placeného volna – v den obřadu. Když se jedná o svatbu vašeho rodiče (nebo rodičů), máte nárok taktéž na jeden den volna, bude ovšem neplacené.

Ostatní svatebčani si musí vzít v termínu obřadu dovolenou – pokud tedy vychází na jejich pracovní den.

Čekáte? Čtěte!

Mateřská a rodičovská v kostce

To nejdůležitější o mateřské a rodičovské dovolené a o peněžité podpoře v mateřství a rodičovském příspěvku. Včetně kalkulaček. Pro zaměstnankyně i ženy samostatně výdělečně činné.

Narození dítěte: Cesta do porodnice placená, porod gratis

Nastávající otec má nárok na placené volno v případě, že veze nebo doprovází ženu do porodnice. Zaměstnavatel mu to musí na dobu nezbytně nutnou umožnit. To samé platí pro cestu čerstvé maminky z porodnice domů. Když chce být otec u porodu, šéf mu to musí umožnit, ovšem nikoli zaplatit – jde tedy o neplacené volno. Reálnou dobu trvání porodu pak potvrzuje lékař.

Úmrtí v rodině: Jeden až tři dny volna

Další situací, kdy máte v zaměstnání nárok na placené volno, je, když vám zemře někdo z blízkých. V případě úmrtí manžela, manželky, druha, družky nebo dítěte, máte nárok na dva dny placeného volna. A jeden další den na pohřeb.

Když jdete na pohřeb rodiče, sourozence (případně rodiče či sourozence vašeho zákonného partnera), zetě, snachy, švagra nebo švagrové máte nárok na jeden den placeného volna. A jeden další den v případě, že pohřeb zařizujete.

Pouze po nezbytně nutnou dobu – nanejvýš jeden den – máte nárok na placené volno, když se účastníte pohřbu prarodiče nebo vnuka (případně prarodiče vašeho zákonného partnera) nebo jiné osoby, která s vámi žila ve společné domácnosti. I tady ale platí, že když pohřeb zařizujete, můžete žádat ještě o den volna navíc.

Když jdete k doktorovi jako pacient: Jen blízko

Pokud si potřebujete zajít k lékaři na vyšetření nebo ošetření a nejde to mimo pracovní dobu, šéf vám to musí umožnit v jejím průběhu. Volno bude placené. Ovšem dostanete ho jen na dobu, kterou k tomu nezbytně potřebujete. Můžete si klást jen přiměřené požadavky: což konkrétně znamená, že byste měli navštívit nejbližší zdravotnické zařízení, kde vám mohou potřebnou péči poskytnout. Jinak bude volno neplacené.

Když jdete k doktorovi jako doprovod: Záleží s kým

Na jednodenní pracovní volno máte nárok i v případě, že potřebujete k lékaři nebo do nemocnice doprovodit někoho z blízkých. Jestli půjde o volno placené, nebo neplacené, záleží… Placené volno můžete čerpat, když doprovázíte dítě, manžela, manželku, druha, družku, rodiče nebo prarodiče (své nebo vašeho manžela či manželky). Ale pozor: placené volno nelze čerpat současně s ošetřovným.

Když k lékaři doprovázíte jiného člena rodiny, zaměstnavatel vám sice musí jednodenní volno dát, ovšem bez náhrady mzdy.

Anketa

Nejen pokud jde o pracovní volno – vychází vám zaměstnavatel vstříc?

Stěhování: Dva dny na přesun

Stěhovat se je prý horší než vyhořet, snad právě proto i na tuhle situaci myslí zákoník práce. Pracovní volno – bez náhrady platu – vám musí šéf dát na nezbytně nutnou dobu, maximálně však na dva dny. Pokud se stěhujete na přání nebo popud zaměstnavatele – typicky do jiného města – bude dvoudenní volno placené.

Když darujete krev: Zaměstnavatel musí kývnout

Další ze situací, které by měl zaměstnavatel podpořit poskytnutím pracovního volna: darování krve. Pokud ho nemůžete podstoupit mimo pracovní dobu, máte nárok na placené volno po dobu odběru, cesty tam a zpět, a případného zotavení (maximálně však do 24 hodin od počátku cesty k odběru; nad tento limit už se proplácí jen doba nezbytně nutná – a prokázaná).

Dopravní patálie: Když to nejede

V případě dopravní zácpy, nehody nebo jiné dopravní kalamity, která způsobí přerušení nebo zpomalení provozu a zabrání vám dorazit včas do práce, máte nárok na pracovní volno po nezbytně nutnou dobu. Ovšem jen v případě, že jste se nemohli do práce včas dostat jinak a že šlo o nepředvídatelnou potíž – což není například ohlášená stávka na železnici. S náhradou mzdy za zameškanou dobu počítat nemůžete.

Nabídky zaměstnání

Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Hledáte novou práci: Půl dne z týdne

Jestli se váš pracovní poměr chýlí ke konci a běží výpovědní lhůta, musí vám dát šéf určitý čas na to, abyste se pohlíželi po jiném zaměstnání – konkrétně půlden neplaceného volna týdně. V případě, že dostanete výpověď z příčin vymezených v § 52 zákoníku práce písmena a) až e) bude volno placené. Po dohodě se zaměstnavatelem je možné volno spojovat ve větší kusy: místo půldne týdně si můžete vybrat například jeden den za čtrnáct dní nebo dva dny za měsíc.

Nezapomeňte, že ať už čerpáte pracovní volno z jakéhokoli důvodu, měli byste to zaměstnavateli hlásit s dostatečným předstihem. U nečekaných případů ho informujte neprodleně, jak to bude možné. Důvod nepřítomnosti také budete muset zaměstnavateli doložit. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+91
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2015 18:31

A šéf to musí vzít... A následky si pak připočtěte sami sobě.

Autorce bych rád doporučil nechat se zaměstnat na průměrné pozici (pokud možno neprávnické) u náhodně vybraného zaměstnavatele, nejlépe zahraniční firmy, tam si dávají na výběru vedoucích pracovníků obzvláště záležet. Pokud možno na pracovní smlouvu na dobu určitou, obzvláště vhodná je smlouva půlroční.

Jak asi autorka pohlíží na to, že si řada zaměstnanců bere dovolenou i na marodění? Tedy jen v případě horečky nebo operace. V případě jen zvýšené teploty, kašle, rýmy chodí normálně do práce. Asi taky neznalostí nároku na nemocenskou, nebo možná bezohledností ke spoluobčanům a touhou šířit nákazu.

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Státní úředník bude mít víc volna než jiní zaměstnanci

11. 6. 2015 | Gabriel Pleska | 21 komentářů

Státní úředník bude mít víc volna než jiní zaměstnanci

A je to dobře!

Jak přežít (v) zaměstnání: Překážky v práci

9. 4. 2014 | Jiří Lojda | 2 komentáře

Jak přežít (v) zaměstnání: Překážky v práci

Když se řekne překážka v práci, spousta z nás si asi představí ranní vstávání. Na to ale zákoník práce jako naschvál nepamatuje. Jaké překážky zákoník uznává, a kdy tedy má mít zaměstnavatel... celý článek

Partners Financial Services