Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 23. 9. 2011 | 16 komentářů
Každé zboží má svého kupce. Na prodej jsou i naše těla, respektive to nejlepší z nich. A legálně. Prostituci a „albánské ledvináře“ nechme stranou. Sperma, vajíčka, plazma, krev a vlasy… Zpeněžit lze všechno. Jakou máte cenu?
Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

Prodám své kvalitní spermie, přítelkyně mi porodila tři holčičky a každou jsme měli hned na první pokus. Vypomáhal jsem i přátelům s tímto problémem a též byli velice spokojení. I u nich se podařilo. Jsem 100% zdravý, diskrétní. Jsem podnikatel z Brna. Cena dohodou. Zaručuji spokojenost.

Tuto nabídku uživatele honzálka najdete na jednom inzertním webu. V sekci rodina, dětské potřeby. Bizarní? Ani ne. Kupujete slivovici v supermarketu, nebo raději sáhnete po domácí, ať už z legální, nebo nelegální palírničky? Princip je v podstatě stejný.

V Česku existuje „oficiální trh“ se spermiemi – nabízejí se v desítkách center asistované reprodukce –, ale stejně tak kvete ten „černý“. Důvod? Peníze. Na klinice zaplatíte za umělé oplodnění cizí spermií zhruba sedmdesát tisíc korun (párům se zdravotním handicapem část pokryje pojišťovna). Oplodňující soulož s mužem z internetu proti tomu pořídíte za pakatel. Někteří příznivci nahodilého sexu nebo egomaniaci, kteří mají touhu rozsévat sémě a šířit své geny světem, vám budou ochotni vyjít vstříc i zdarma.

Jak to chodí na klinice

Využití darovaného vajíčka či spermie je pro řadu párů jedinou nadějí na dítě, které bude alespoň částečně biologicky „jejich“. Pokud máte sami nadbytek, čeho se jiným nedostává, můžete jim „kus sebe“ darovat. Pro muže je to celkem snadný přivýdělek. V českých centrech asistované reprodukce za jednu „várku“ spermií dostanete zhruba 500–1 500 korun. A podmínky? Jednoduché. Věk 18–35 let, aspoň středoškolské vzdělání, dobrý zdravotní stav, vzhled a inteligence „v normě“. „Zájemců se hlásí dost, ale problém je, že stále méně mužů má kvalitní sperma. Vhodní jsou tak 2 z 10 kandidátů,“ říká lékař z jedné kliniky, která pomáhá párům, které mají problém s početím. Jedním dárcem přitom může být podle zákona oplodněno maximálně deset budoucích matek.

Pravidla pro ženy darující vajíčka jsou podobná. Ale zatímco mužské dárcovství obnáší v ideálním případě jen pár minut ve více či méně útulné komůrce vybavené pornočasopisy, u žen je proces nesrovnatelně složitější a fyzicky náročnější. Dárkyně vajíčka si musí několik týdnů píchat injekce hormonů a samotný odběr probíhá v narkóze. Přijde si za to také na podstatně lepší peníze – zhruba patnáct tisíc korun.

Dárce genů jako „anonymní obchodní partner“

V dárcovství se dodržuje přísná anonymita,“ říká dále lékař, který si z profesních důvodů přeje zůstat v anonymitě. Dárce pro vás tedy zůstane jen jakýmsi tajuplným „obchodním partnerem“, o němž se nedozvíte víc než pár dotazníkových údajů: barva očí, vlasů, výška a váha. U těchto kritérií vaše možnosti výběru končí. „Kdyby proces nebyl anonymní, hrozilo by, že si dárce na dítě začne dělat nárok nebo že ho nakonec matka uvede jako biologického otce a bude po něm vymáhat alimenty,“ míní lékař. A přesně tohle nebezpečí je jedním z největších úskalí nákupu a prodeje spermií na „černém trhu“ – nehledě na zdravotní rizika. Z vyživovací povinnosti vás totiž nevyváže ani sebelepší písemná smlouva, kterou s oplodněnou ženou uzavřete. Soud ji vždy prohlásí za neplatnou.

Ze stejného důvodu není možné, aby si pár svého dárce na kliniku sám přivedl,“ pokračuje odborník. A ženy, které se chtějí nechat oplodnit darovanou spermií, protože nenašly vhodného otce? „Těm také vstříc nevycházíme. O darované vajíčko či spermii se mohou ucházet pouze páry.“ Jenže to není pro osamělé nebo lesbické ženy překážkou. Na kliniku si mohou jako „partnera“ přivést, koho chtějí. „Zapíšeme si to do kolonky, ale tím to končí. Nikomu tu informaci nikdy nepředáme a dál to nikdo nezkoumá,“ vysvětluje doktor.

Podnikaví čeští muži se postarali o to, že se z tuzemského spermatu stává také žádaný vývozní artikl. Na zahraničních klinikách jim za jejich ejakulát zaplatí mnohonásobně vyšší sumy. Ale pozor, pánové. Může se vám stát, že u vás za patnáct let s pozdravem hallo, papa zazvoní synek pubertálního věku. Například v Německu se totiž na anonymitě dárcovství netrvá. V USA a Velké Británii si dokonce neplodní rodiče vybírají dárce podle fotografií v katalogu.

Buďme pokrevními bratry

Pokud je pro vás darování vlastních genů příliš velké sousto, je tu ještě řada dalších možností, co na svém těle legálně zpeněžit. Ve všech případech se hovoří o „dárcovství“, ale přesnějším výrazem by byl „prodej“. Za svůj „dar“ – jakkoli ušlechtilé mohou být vaše pohnutky – totiž dostanete zaplaceno. Jedinou výjimkou je v tomto smyslu vůbec nejrozšířenější dárcovství u nás – darování krve. To zůstává výhradně dobročinností. Pokud tedy nepočítáme dvoutisícovou úlevu na daních, na kterou máte za každý odběr nárok. Kromě toho dostanete občerstvení, jednodenní omluvenku z práce a v některých případech i slevu na očkování.

Pokud se cynicky omezíme pouze na finanční motivy, o něco lukrativnější už se jeví krevní plazma. Na klasické transfúzní stanici je odběr bezplatný, ale soukromé firmy za něj zaplatí i pětistovku. Chodit můžete každý týden. Lékaři však doporučují alespoň čtrnáctidenní intervaly. Častější odběry mohou ohrozit vaše zdraví – a to si za pětistovku zpátky nekoupíte.

Laktace na prodej

Ženy na mateřské si obvykle moc vyskakovat nemohou, i ony ale mají šanci si „vlastním tělem“ trochu přivydělat. Mateřské mléko jde na dračku. Například v mléčné bance v Podolí je výkupní cena dvě stě korun za litr. Stejný objem se pak prodává za devět set. Ceny výkupu se ale liší a některé banky alternativně nabízejí poukázky na stravování. „Ročně přijmeme kolem 30 dárkyň mateřského mléka, některé byly dárkyněmi opakovaně. Průměrně se v mléčné bance zpracuje 250 litrů mateřského mléka měsíčně, uvádí podolská banka. České kojící matky však nelení a s mlékem činorodě obchodují i na vlastní pěst. Cena za litr se na internetu se pohybuje v řádech stokorun, většinou ale bývá k jednání.

Středoevropské lepší než asijské

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Krev, plazma, sperma, vajíčka, orgány. Dárcovství, nebo byznys?

A na závěr malé odlehčení. Pro vaši hlavu. Posledním „lidským“ prodejným artiklem, který do dnešního výčtu zařadíme, jsou vlasy. Když shodíte svou bujnou hřívu, nemusí nutně skončit umetená v odpadkovém koši. Pokud máte zdravé dlouhé středoevropské vlasy (ty jsou totiž podstatně více ceněné než asijské), dostanete za stogramový pramínek o délce dvacet centimetrů pětistovku, za padesát centimetrů dokonce tři tisíce. To už vám uhradí náklady na slušného kadeřníka, co říkáte? Přednost se dává přírodním blondýnkám, jako druh jsou totiž na ústupu a jejich vlasy jsou vzácnější.

Nepokorné kupčení? Zamyslete se znovu

Kupčit se svým tělem? Na první pohled se to zdá jako vrchol cynismu a nepokory. Ale když se podíváte podruhé, uvidíte spousty rodičů, které díky darovaným (prodaným) vajíčkům a spermiím, mohli šťastně vychovat své děti. A když se podíváte potřetí, uvidíte malé rošťáky, kteří se narodili nedonošení a lékařům se je podařilo doslova „vypiplat“ i díky darovanému (prodanému) mateřskému mléku. O smysluplnosti darování krve ani nemluvě. A vlasy na parádu? Proč ne.

Co všechno byste byli ochotni darovat nebo prodat vy? A co všechno byste od druhého dokázali přijmout?

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2011 18:29, jihala

co jsme jako lidé ještě nezpeněžili?????kam se s tím dostaneme? dokážeme si vůbec ještě něčeho vážit nebo budeme vše dělat jen pro peníze a byznys? příroda nejlépe ví proč lidé jsou neplodní jak muži tak ženy.Jen my nechceme vidět skutečnou pravdu o nás samotných ,o našem způsobu života,hodnotách...DĚLÁME VŠE PRO VLASTNÍ ZKÁZU.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2011 18:22, eďa

No, já si myslím, že příroda moc dobře ví, co dělá a pokud se duše rozhodne znovu vtělit - narodit s tou či onou vadou, pak její volbu nelze v procesu domestikace nevnímat. Země je totiž nejlepší zkušenostní školou ve vesmíru.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přídavky na děti: dá nám je stát?

29. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 13 komentářů

Přídavky na děti: dá nám je stát?

Jak rodič slyší, že se blíží školní rok, sahá po peněžence. Vzdělání opravdu něco stojí a to něco není maličkost. Pomůžou vám přídavky na dítě? Nemávejte rukou, že na ně nedosáhnete,... celý článek

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

Viděli jste někdy lochnesku? Těžko. Přesto dost lidí věří, že existuje. Prostitutky vidíme na každém druhém rohu. Zákonodárci se však tváří, že neexistují. Nebo aspoň neuznávají, že... celý článek

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

25. 2. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

Většina daňových odpočtů či slev, které můžete využít při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob za rok 2010, zůstává prakticky stejná jako loni. Platí to i o té nejdůležitější, která... celý článek

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

10. 2. 2009 | Eva Sovová | 27 komentářů

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

Slevy na daních razantně vzrostly. Nezdanitelné částky se oproti loňsku nemění. Všechny daňové úlevy je potřeba doložit. Pokud doklad chybí, nárok nelze dodatečně uplatnit. Přinášíme... celý článek

Partners Financial Services