Test finanční gramotnosti. Finance dnes: víte, co se děje?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Kvíz | 21. 9. 2011 | 3 komentáře
Test finanční gramotnosti. Finance dnes: víte, co se děje?
Před čtrnácti dny jsme ke Dni finanční gramotnosti vydali test, v němž jste mohli ověřit své finanční znalosti a úsudek. Překvapil nás váš zájem a potěšily výborné výsledky. Pojďme to zkusit ještě jinak: jak se orientujete v tom, co se ve světě financí a jejich regulace právě stalo nebo děje?
Den finanční gramotnosti

Jste in a máte přehled o tom, co se děje ve světě financí a peněz? Jaké zákony se schvalují, jaké se neschvalují, jakými nám vyhrožují? Víte, s jakými novinkami a chytáky vyrukovaly banky a pojišťovny v posledních měsících? Tušíte, co čeká vaši peněženku od prvního ledna 2012? V rámci mediálního partnerství projektu Den finanční gramotnosti jsme pro vás připravili test aktuálních znalostí nových trendů a pravidel v osobních financích. A není to žádná brnkačka! Kdo ho dá na sto procent a kdo by se měl ještě přiučit ve Škole finanční gramotnosti Romana Baroše a na webu www.denfinancnigramotnosti.cz?

Deset tisíc nenajdete na ulici: soutěžte na Peníze.cz

Otec národa z tisícikoruny

Pravda: v tomhle testu úspěšní nezískají nic – jen dobrý pocit. Máme tu ale ještě jeden kvíz, připravený s UniCredit Bank, uspět může kdokoli. Tedy kdokoli, který zodpoví správně deset našich otázek a bude pak vylosován z ostatních kdokoliů, kteří odpovědí správně. Hraje se o slušnou cenu – zážitek na celý život.

Výherce získá desetitisícový poukaz do firmy na zážitky Allegria. Na jejím webu jich najdete přes pět set. Masáže, žranice, seskoky, projížďky v bullbagrech a hummerech a další a další.

Takže ještě jednou: deset otázek + deset správných odpovědí + jedno štěstí = desetkrát František Palacký.

Soutěž o desetitisícový poukaz

Stavební spoření. Týká se skoro každého a mělo perný rok. Tu se něco navrhne, něco schválí, Ústavní soud to zruší, pak se to schválí zas a jinak… Otázka zní: Jak to vypadá se státním příspěvkem ke stavebku podle poslední úpravy zákona, schválené Poslaneckou sněmovnou na začátku září?

Takzvaný druhý pilíř penzijního systému značí…

Nižší ze současných dvou sazeb DPH se bude zvyšovat. Jak?

Daňová reforma je další strašák propíraný v médiích. Nejde ale jenom o stravenky, jak by se z titulků článků mohlo zdát. Ve hře je i omezení odpočtu úroků z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření. Co navrhuje vláda?

Na co se smí od prvního ledna využívat peníze našetřené na stavebním spoření?

Jedním z hojně probíraných témat penzijní reformy jsou i garance penzijních fondů (či budoucích penzijních společností) klientům, že o své vklady nepřijdou. Jak je to s bezpečností investic do penzijních fondů dnes?

Hodně bank poskytujících hypotéky přišlo v posledních měsících s novinkou v podobě takzvané float sazby. O co se jedná?

Řecko pomalu krachuje, Španělsko, Itálie i Portugalsko stojí ve frontě. Co se dá s těmi dluhy dělat? Co třeba rozmělnit je inflací tím, že vypustíme do oběhu pořádné množství peněz? Z inflace se stává aktuální strašák, jak jsme na tom s tímto ukazatelem nyní?

Veřejný dluh České republiky dnes tvoří více než 40 procent HDP země. Je to málo nebo moc, když italský veřejný dluh šplhá ke 120 procentům tamějšího HDP? A kolik vlastně dělá těch našich 40 % HDP v korunách?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-242
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: penzijní připojištění

13. 9. 2011 | Roman Baroš | 5 komentářů

Škola finanční gramotnosti: penzijní připojištění

I kdyby nakonec důchodová reforma nebyla, má už teď jeden pozitivní efekt. O penzích se totiž letos řeklo a napsalo tolik, že se nikdo nemůže vymlouvat, že nevěděl, že se o své spokojené... celý článek

Den finanční gramotnosti. Velký test: nejste finanční analfabet?

7. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Den finanční gramotnosti. Velký test: nejste finanční analfabet?

Víc než polovina Čechů je finančně negramotná. Umějí číst – ale nečtou nebo neporozumějí. A umějí psát. Tím je průšvih dokonán: nečtou, neporozumějí – a podepíšou. Ke které polovičce... celý článek

Očima expertů: Strašák finanční negramotnosti

26. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Strašák finanční negramotnosti

Co si myslí ekonomové Petr Mach, Aleš Michl, Ilona Švihlíková, podnikatel Tomio Okamura a další odborníci o finanční gramotnosti Čechů? Měla by se na výchově ke zodpovědnému přístupu... celý článek

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

12. 8. 2009 | Luboš Smrčka | 5 komentářů

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

Přebytky v hospodaření by rodina měla investovat tak, aby měla vždy dostatek peněz pro konkrétní cíle. Když si chce za rok koupit auto, neměla by například peníze ukládat na víceleté... celý článek

Partners Financial Services