Přehled a kalkulačky: Porodné, mateřská, rodičovská v roce 2014

Peníze.cz přinášejí další díl seriálu o novinkách v roce 2014. Jak to bude v roce 2014 s porodným, mateřskou a rodičovskou? Máme pro vás odpovědi na všechny důležité otázky a máme kalkulačky, na kterých si můžete vypočítat, zda máte nárok na porodné a jak vysokou dostanete peněžitou podporu v mateřství nebo rodičovský příspěvek.
Přehled a kalkulačky: Porodné, mateřská, rodičovská v roce 2014

Pravidla porodného, mateřské a rodičovské se roce 2014 nijak nemění. Jako každoročně se ovšem mírně změní výše peněžité pomoci v mateřství. Pro všechny čerstvé rodiče shrneme vše nové i starší (avšak důležité) platné pro rok 2014.

První důležitá informace, která musí zaznít: nezapomínejte, že na porodné a mateřskou (oficiálně peněžitou pomoc v mateřství) – na rozdíl od rodičovské (alias rodičovského příspěvku) – nemá nárok každý. Abyste je dostali, je třeba vyhovět hned několika kritériím, vedle toho, že jste právě přivítali na svět potomka.

Porodné v roce 2014

Porodné, dávka, která málem padla za oběť minulé vládě, nakonec zůstává v roce 2014 zachována v dosavadním rozsahu. Je však pravděpodobné, že by se do budoucna mohla měnit. Nově se rodící koalice však porodné nejspíš nezruší, naopak by mohla jeho pravidla ještě víc uvolnit a „dopřát“ ho více (všem?) rodinám – a nejen na jedno dítě. To by de facto představovalo návrat k porodnému, jak vypadalo před rokem 2011. O případných změnách vás budeme včas informovat.

Dnes platí, že na porodné můžete pomýšlet jen u prvního dítěte, navíc pouze v případě, že máte nízké příjmy. Přesněji: čistý měsíční příjem vaší rodiny nesměl v uplynulém čtvrtletí přesahovat 2,4násobek životního minima. Rodinou jsou v tomto případě myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Nezáleží, zda jste manželé nebo partneři – vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají.

Konkrétně to v roce 2014 znamená, že rodina ve složení matka, otec a čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, nesmí mít (celkový) čistý měsíční příjem vyšší než 18 504 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu pro vznik nároku na porodné stanovena na 11 712 korun. Pokud je váš příjem vyšší, s porodným počítat nemůžete.

Výše porodného dělá i v roce 2014 třináct tisíc korun. Pokud se vám narodila dvojčata či vícerčata, dosahuje devatenácti tisíc pěti set korun. Vyplácí se jednorázově a nárok na něj můžete uplatnit maximálně do roku po porodu. Kromě biologických rodičů může o porodné žádat také člověk, který převzal dítě mladší jednoho roku do trvalé péče.

Zda máte, či nemáte nárok na porodné, si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce.

Budete mít nárok na porodné?

(Průměrný měsíční příjem)

Mateřská: Jak započítat studium

Vlevo v textu je řeč o potřebné účasti na nemocenském pojištění po dobu 270 dní za poslední dva roky – pokud chcete mateřskou pobírat. Do této lhůty se počítá také doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úřady ji považují za „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ – v případě, že jste studium úspěšně dokončila. Na začátku roku 2012 navíc byla z pravidel vyškrtnuta podmínka, podle které nárok na mateřskou vznikal, pouze když začátek šestého týdne před porodem spadal do období 270 dnů od ukončení studia.

Pravidla mateřské v roce 2014

Pokud jde o pravidla mateřské, zůstává v roce 2014 všechno při starém, trošku se změní pouze její výše – kvůli mírným změnám ve výši takzvaných redukčních hranic.

Začněme ovšem tím, kdo má na peněžitou pomoc v mateřství – čili mateřskou – vlastně nárok. Peněžitá pomoc v mateřství se pobírá během mateřské dovolené jakožto náhrada mzdy. Délka mateřské dovolené dosahuje 28 týdnů. Pokud se narodí dvoj- či vícerčata, prodlužuje se na 37 týdnů. Budoucí maminka na mateřskou obvykle nastupuje šest (maximálně však osm) týdnů před očekávaným porodem.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má matka zaměstnankyně, za níž zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. A také matka, která pracovala na živnostenský list – tedy podnikala, živnostničila nebo třeba pracovala v rámci švarcsystému – pokud si dobrovolně platila nepovinné nemocenské pojištění.

Zároveň platí, že účast na nemocenském pojištění musela trvat minimálně 270 dnů v průběhu posledních dvou let.  Pro matky zaměstnankyně ještě platí podmínka, že byly na nemocenském pojištění účastny v den nástupu na mateřskou: tedy byly v té době zaměstnané. Za splněnou se ovšem tato podmínka považuje i v případě, že vám pracovní poměr skončil už dřív – pokud na mateřskou nastoupíte v ochranné lhůtě, jež trvá 180 dní od konce pracovního poměru.

Matky, které byly před porodem dlouho bez práce nebo si jako podnikatelky či živnostnice neplatily nemocenské pojištění, nárok na mateřskou nemají. V praxi to znamená, že hned po narození dítěte začínají pobírat rodičovský příspěvek, jenž obvykle na mateřskou navazuje. Peníze.cz právě chystají unikátní kalkulačka, která dokáže spočítat, jak moc se vyplatí či nevyplatí si nemocenskou kvůli mateřské pořizovat. Těšit se můžete už příští týden.

TÁTA NA MATEŘSKÉ

Na mateřskou nemusí nutně chodit matka dítěte, může na ni nastoupit také otec. Hodit se to může zejména v případě, kdy matce nárok na mateřskou nevzniká, zatímco otec podmínky, které jsme si vyložili výš, splňuje. Jediné omezení spočívá v tom, že muž může na mateřskou dovolenou nastoupit až od sedmého týdne po narození dítěte. Peněžitá pomoc v mateřství se mu potom vyplácí dvaadvacet týdnů, případně jednatřicet týdnů, když se narodí dvoj- nebo vícerčata.

Při pobírání mateřské navíc váš muž může normálně vydělávat, zatímco o dítě se budete doma starat vy. Podmínkou ovšem je, že jeho příjem nebude plynout z pojištěné činnosti, z níž čerpá mateřskou. Jinými slovy: nesmí dělat tutéž práci pro zaměstnavatele, u kterého nastoupil na mateřskou dovolenou. Může si ale vydělávat jinde. Nebo pro původního zaměstnavatele vykonávat jinou činnost.

Složitější je to s přivýdělkem na mateřské u podnikatelů a živnostníků – OSVČ totiž v době mateřské nesmějí podnikatelskou činnost vykonávat. Mohou se ale nechat zaměstnat nebo třeba pracovat „na dohodu“.

Jak vysokou mateřskou v roce 2014 dostanete

Pro výpočet mateřské platí v roce 2014 stejný vzoreček jako loni. Jen se do něj budou dosazovat trošku jiné hodnoty. Mateřská dosahuje sedmdesáti procent vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na váš průměrný výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice – jejichž hodnoty se každoročně trošku mění. Cifry platné pro rok 2014 najdete v boxu.

Rok 2014: redukční hranice pro výpočet mateřské (přepočteno na den)

  • ze mzdy do 865 Kč se počítá 100 %
  • ze mzdy od 865 do 1298 Kč se počítá 60 %
  • ze mzdy od 1298 do 2595 Kč se počítá 30 %
  • k částce nad 2595 Kč se už nepřihlíží

Pokud se vám nechce do složitých počtů, nechte naši kalkulačku, ať vše vypočítá za vás.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Rodičovská 2014

Co se týče pravidel rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku, v roce 2014 se nic nemění. Pokud jste měli nárok na mateřskou, rodičovská na ni navazuje. Jestli nárok na mateřskou nemáte, začnete rodičovský příspěvek čerpat hned po narození dítěte.

Jednotný strop pro rodičovský příspěvek dělá dvě stě dvacet tisíc korun. Doba čerpání závisí do značné míry na vás. Pouze rodiče, z nichž ani jeden nebyl plátcem nemocenského pojištění, a tudíž neměl nárok na mateřskou, automaticky spadají do nejpomalejší a nejméně výhodné kategorie čerpání: rodičovský příspěvek budou pobírat čtyři roky. Konkrétně 7 600 korun po dobu prvních devíti měsíců a následně 3 800 korun měsíčně až do čtyř let dítěte.

Ostatní si mohou zvolit i kratší a tedy rychlejší způsob výplaty. Jednou za čtvrt roku rychlost čerpání navíc můžou změnit. Výše měsíčního příspěvku je ovšem pro všechny zastropována částkou 11 500 korun a současně 70 procenty původního výdělku. Nelze tedy na rodičovské pobírat víc, než jste předtím vydělávali.

Zajímá vás, v jaké výši můžete (respektive budete) rodičovský příspěvek pobírat vy? Odpověď vám dá naše kalkulačka.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+104
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2014 19:05, saskie

Rodičovský příspěvek ve variantě od 9. měsíce po 4.rok dítěte mi přijde absurdní...pokud ještě žije matka sama!!Alimenty minimalní k tomu!!Do prace s jít s miminkem nedá a co dál..za co důstojně bydlet a platit energie...při dnešní drahotě!!JE TO OPRAVDU HNUS..SYSTÉM STÁTU

+123
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 1. 2014 22:13, eva

dobry den mam dotaz mam narok na porodne kdyz uz mam jednoho prcka nikde to nemuzu dohledat jestly to uz schvalyly nebo ne

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozmnožená aktiva

24. 11. 2013 | redakce Peníze.CZ

Rozmnožená aktiva

Že manželka, fajfka a zubní kartáček se nepůjčují? Pah, pravého přítele takové předsudky nezajímají! Ví, že vše špatné je mu předem bohatě vynahrazeno. Taková je síla opravdového přátelství. celý článek

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

8. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 31 komentářů

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu... celý článek

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rádi byste si přilepšili? Možnosti přivýdělku jsou celkem široké. Jen je třeba dodržet stanovená pravidla, abyste se o peněžitou pomoc v... celý článek

Očima expertů: Na rodičovskou povinně i táta?

17. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Na rodičovskou povinně i táta?

Ze spolku blízkého ČSSD přišel nezvyklý návrh na povinné rozdělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče. Co si o něm myslí ekonomka Markéta Šichtařová, analytik Aleš Michl, sociolog... celý článek

Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

29. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než... celý článek

Partners Financial Services